Treća dob - 15. listopada 2017.
AUTOR ČLANKA - Katarina Fehir Šola

Osteoporoza – tiha epidemija 21. stoljeća

Osteoporoza je bolest suvremenog doba, umnogome uvjetovana načinom života te predstavlja prijetnju od prijeloma u zlatnim godinama

Osteoporoza se razvija tiho, bez simptoma

Osteoporoza je tiha, ali progresivna bolest u kojoj bez prevencije dolazi do potpunog smanjenja koštane mase i propadanja tkiva. S vremenom dolazi do značajnog smanjenja koštane mase i kostiju, a kako osoba stari slika je sve lošija, pogoršana prirodnim odljevom kalcija.

Takve tanke kosti smanjene koštane mase krhkije su i sklonije prijelomima. I tu se otkriva stvarni problem ove bolesti – ona nema simptoma sve do samog prijeloma. Nema simptoma, nema bolova, nema ograničenja koja upozoravaju.

Ona nema simptoma sve do samog prijeloma – nema bolova, nema ograničenja koja upozoravaju

Najveću masu kost postiže između 20. i 30. godine života. Nakon 40. razgradnja u kostima postaje intenzivnija od izgradnje pa se ukupna masa kosti smanjuje. U osteoporozi resorpcija kosti je veća od njezina stvaranja, što rezultira smanjenjem koštane mase bez poremećaja mineralizacije kosti.

Važna je prevencija

Prevencija uključuje mjere koje treba poduzeti da se postigne najveća moguća koštana masa. Ovdje su važni genetski faktori, prehrana, tjelesna aktivnost, hormonska ravnoteža, spol, rasa.

  • Genetski faktori određuju kontrolu brzine razaranja i stvaranja koštanog tkiva. 
  • Kako bi se postigla najveća moguća koštana masa, moramo osigurati dovoljnu količinu minerala našem organizmu. Kost je složena tvorevina sastavljena od visoko mineraliziranog tkiva. Uz kalcij su važni i magnezij, bakar, fosfor, silicij, mangan i molibden.
  • Tjelesna aktivnost je vrlo bitna jer se kretanjem stimulira kost. Preporučuje se hodanje, penjanje, vožnja biciklom, aerobik, odnosno svaka aktivnost koja opterećuje kost.
  • Pušenje treba izbjegavati jer izaziva niz štetnih utjecaja na koštano tkivo. Ubrzava gubitak koštane mase, snižava razinu estrogena, smanjuje tjelesnu težinu, dovodi do pojave ranije menopauze. Jednako tako i alkohol ometa resorpciju minerala te štetno utječe na razgradnju-izgradnju kostiju.
  • U prehrani je potrebno posebno pripaziti da se unosi dovoljno kalcija, a to znači što više mlijeka i mliječnih proizvoda, voća i povrća, treba izbjegavati brzu hranu i gazirana pića te alkohol i kavu.

Liječenje bolesti

Teoretski se osteoporoza ne može izliječiti već se uzima terapija kako bi se spriječio njezin tijek. Ona se liječi lijekovima i dodacima prehrani.

Lijekovi koji se koriste za liječnje osteoporoze uzimaju se dugo vremena i ne uklanjaju simptome odmah po primjeni. Najčešće se koriste hormoni za nadomjesno liječenje (HNL) te lijekovi koji usporavaju resorpciju lijekova. Te lijekove isključivo propisuje liječnik specijalist.

Od preparata koje možete kupiti sami za prevenciju osteoporoze su razni preparati kalcija, a dolaze u obliku tableta, šumećih tableta, tekućine i sl

Od preparata koje možete kupiti sami za prevenciju osteoporoze su razni preparati kalcija, a dolaze u obliku tableta, šumećih tableta, tekućine i sl. Jednako su tako česti preparati koji su kombinacija kalcija i drugih minerala koji pomažu u održavanju normalne izgradnje-razgradnje kostiju. Poželjno je da prije odabira preparata potražite savjet svog ljekarnika.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button