Rekreacija i fitness - 31. kolovoza 2018.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Hodajte! 15 minuta nije puno, a čuda čini za vaše zdravlje, tijelo i mozak

Kada ste pod stresom, možda će vam trebati neko vrijeme da pročistite glavu, usporite misli ili se smirite. Ugodna duža šetnja može biti upravo ono što je liječnik preporučio

šetnja, hodanje

“Ova jednostavna aktivnost propagira se kao nešto što je ‘najsličnije čudotvornom lijeku'”, izjavio je dr. Thomas Frieden, direktor Centara za kontrolu i prevenciju bolesti s Harvard Medical School. Donosimo popis blagodati koje 15 minuta hoda dnevno čini za vaše tijelo.

Smanjuje rizik od moždanog udara i drugih kardiovaskularnih tegoba

U izdanju Harvard Men’s Health Watch iz 2009. godine, hodanje je zabilježeno kao izuzetno podcijenjeno. Kako bi dokazali tu hipotezu, znanstvenici su prošli preko 4.200 članaka koji su objavljeni između 1997. i 2007.godine, a odnosili su se na temu hodanja. Osamnaest članaka koje su pronašli zadovoljilo je standarde i kvalitetu istraživanja. Svaka od studija prikupila je podatke o svakom od sudionika o njihovim navikama hodanja, ali i njihovim kardiovaskularnim rizičnim navikama što je uključivalo dob, konzumiranje alkohola i pušenje. Ispitanike su stručnjaci pratili 11 godina, a tijekom tih godina zabilježene su kardiovaskularne promjene kao i smrt. Iz podataka prikupljenih tijekom 11 godina znanstvenici su otkrili da 2,5 sata hodanja tjedno (21 minuta dnevno) smanjuje rizik od kardiovaskularnih tegoba za 31% , a rizik od prerane smrti za 32%.

Odlazak u šetnju najbolji je način na koji ćete pobijediti prejedanje uzrokovano stresom. Kada je razina serotonina viša, osjećate manje stresa što dovodi do toga da manje jedete

Bitka protiv pretilosti

Svaka osoba u sebi ima gene koji potiču rast tjelesne težine, smatraju na Harvard Medical School. Jedan od najlakših načina borbe protiv pretilosti je da pokušate smanjiti na pola te gene koje potiču rast tjelesne težine. Kako bi utvrdili na koji je način to moguće napraviti znanstvenici s Harvarda promatrali su 32 gena koja potiču rast tjelesne težine kod ukupno 12.000 sudionika istraživanja. Zaključili su da su oni sudionici istraživanja koji su hodali sat vremena dnevno srezali na pola gene koji potiču rast tjelesne težine. Na sveučilištu Exter došli su do podatka da 15 minuta hodanja može pomoći pri smanjivanju želje za unosom slatke hrane koja igra veliku ulogu kod problema pretilosti.

Snižava krvni tlak

Imate li visoki krvni tlak, ugodne i lagane šetnje mogu biti upravo ono što trebate. Istraživači s Arizona State University bi se složili. Proveli su studiju o povezanosti hodanja i nižeg krvnog tlaka, a otkrili su da je samo 10 minuta hodanja dnevno djelotvorno kada je u pitanju snižavanje krvnog tlaka. Hodanjem 15-20 minuta, povećavate izglede da još više snizite krvni tlak.

>>Hodanje sa štapovima predstavlja gotovo idealnu fizičku aktivnost – prikladno je za sve dobne skupine, čak i za ljude sa zdravstvenim tegobama, a može se hodati na svim terenima… Isprobajte!<<

Poboljšava pamćenje

Očito je da je vježbanje odlično za mozak, jer se serotonin veže s receptorima mozga. No, hodanje može pomoći da vas pamćenje bolje služi, pokazalo je istraživanje objavljeno u The Proceedings of the National Academy of Sciences 2011. godine. Istraživanje je pokazalo da sudionici koji hodaju 40 minuta tjedno, što može biti raspodijeljeno na tri do četiri puta tjedno, mogu povećati aktivnost hipokampusa za 2%. Osim toga, još jedna studija koja je predstavljena na godišnjem sastanku American Association for the Advancement of Science 2014. godine, otkrila je da bi redoviti brzi hod (može trajati između 15-20 minuta) mogao usporiti “starenje” mozga. Ispitanici koji su sudjelovali u istraživanju su bili u dobi od 60 do 80 godina, što je populacija kod koje se počinje razvijati demencija ili je već u kasnoj fazi.

Olakšava bol u zglobovima

Fizikalni terapeut Eric Robertson izjavio je za WebMD da za osteoartritis (OA) hrskavica djeluje kao apsorber, pogotovo u koljenima, te može postati oštećena ili istrošena. Dodao je da ćete osjetiti ukočenost, bol i poteškoće u pokretu. Ali vježba, osobito hodanje, može pomoći obnoviti taj zglob.

Prejedanje zbog stresa

Lyidi Cohen iz udruge nutricionista objasnila je za Daily Mail da je odlazak u šetnju najbolji način na koji ćete pobijediti prejedanje uzrokovano stresom. Dodala je da takvo iskustvo ima iz prve ruke. Kada je shvatila da jede zbog stresa počela je hodati i izgubila 18 kilograma. Cohen ima pravo, kada je razina serotonina viša, osjećate manje stresa što dovodi do toga da manje jedete jer niste pod stresom. Bilo da je riječ o 15 ili 20 minuta, hodanjem ćete podići razinu serotonina, piše Providr.com.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button