Lijekovi i terapije - 24. rujna 2018.
AUTOR ČLANKA - Ozren Podnar

Fibromijalgija: kako se lakše nositi sa svakodnevnim bolovima i umorom

Bol po cijelom tijelu, osjetljivost na pritisak, krutost zglobova, umor, tegobe sa spavanjem i slaba koncentracija… Ovo je svakodnevica oboljelih od fibromijalgije

fibromijalgija, bol

Medicina nema lijeka za fibromijalgiju, ali je poznato da ju uzrokuje poremećaj u percepciji bola u mozgu te se radi na razvoju sve bolje dijagnostike i terapije. Fibromijalgija zahvaća oko 3% stanovništva, od kojih su dvije trećine žene.  

Naziv bolesti je grčko-latinska složenica koja znači bol u mišićima i vezivnom vlaknastom tkivu. Neupućeni potcjenjuju patnju žrtava fibromijalgije nazivajući ih umišljenim bolesnicima iako je Svjetska zdravstvena organizacija priznala ovu bolest 1992.

Što oboljeli proživljava?

Središnji je simptom opći bol u mišićima, zglobovima i ligamentima. Uz to su redovno prisutni ozbiljan umor i krutost zglobova, koja je najizraženija nakon spavanja ili dužeg ležanja. Prateći su simptomi poremećaj spavanja, smetnje s pamćenjem, slaba koncentracija i glavobolja. Sekundarno se javljaju depresija i anksioznost zbog nemogućnosti vođenja normalnog života.

Fibromijalgija nije degenerativna bolest, što znači da se ne pogoršava s vremenom, ali intenzitet simptoma varira. Faze u kojima su simptomi stabilni izmjenjuju se s fazama u kojima se pogoršavaju. Kod svakog je pacijenta stanje drukčije, pa je teško uvesti jedinstvenu terapiju koja bi kod svih djelovala.  

Dijagnoza putem 18 bolnih točaka

Ako slutite da bi nabrojeni simptomi mogli potjecati od fibromijalgije, obratite se liječniku opće prakse, a on će procijeniti i odrediti daljnje postupke. Ne postoje specifične laboratorijske pretrage iz kojih je moguće dijagnosticirati fibromijalgiju, ali je sistematski pregled koristan s ciljem isključivanja drugih bolesti.

S obzirom na to da su fibromijalgičari općenito tjelesno osjetljiviji, njih pritisak na palac boli jače nego zdrave ljude. Pregled uključuje izlaganje palca pritisku, toplini i hladnoći u trajanju od jedne minute

Za najprecizniju dijagnozu koriste se kriteriji Američkog udruženja reumatologa. Klasična metoda dijagnosticiranja sastoji se od stimuliranja 18 bolnih mjesta na tijelu koja su osobito osjetljiva kod oboljelih od fibromijalgije. Ako pri pregledu pacijent reagira na 11 ili više osjetljivih točaka, to je znak da je vjerojatno riječ o fibromijalgiji.

S obzirom na to da su fibromijalgičari općenito tjelesno osjetljiviji, njih pritisak na palac boli jače nego zdrave ljude. Pregled uključuje izlaganje palca pritisku, toplini i hladnoći u trajanju od jedne minute. Tim je jednostavnim pregledom moguće otkriti bolest i utvrditi je li blaga, umjerena ili teška. Pored kontrole osjetljivih točaka i palca, liječnik će provjeriti pati li pacijent od stalnog umora, tegoba sa spavanjem, smanjene koncentracije i čestih glavobolja dulje od tri mjeseca.

Liječenje fibromijalgije

Fibromijalgiju zasad nije moguće izliječiti, ali se mogu ublažiti tegobe. Terapija mora biti prilagođena pacijentu, a obuhvaća lijekove raznih klasa, vježbe, prehranu i psihološku pomoć. U liječenju može sudjelovati više specijalista. Savjetuje se:

  • raznovrsna i uravnotežena prehrana bogata svježim voćem i povrćem bogatim vitaminima, mineralima i vlaknima. Preporučene namirnice uključuju orašaste plodove, sjemenke, plavu ribu, djevičansko maslinovo ulje i pločicu tamne čokolade dnevno jer ona sadrži triptofan koji ublažava bol i stres. Izbjegavajte kofein i visoko prerađenu hranu.  
  • Umjereno i po mogućnosti svakodnevno vježbajte. Žustro hodajte, trčite, plivajte, plešite, ali bez iscrpljivanja. Umjereni tjelesni napori potiču lučenje endorfina i enkefalina, prirodnih sredstava za suzbijanje boli. Pilates, joga ili tai chi dvaput tjedno pomoći će vam da se opustite i da unaprijedite držanje i ravnotežu.
  • Lijekovi su najvažniji dio terapije. Osim analgetika od velike su koristi antidepresivi jer podižu raspoloženje, ublažavaju anksioznost, a istovremeno smanjuju osjet tjelesne boli na nivou mozga. Dok analgetici djeluju brzo i kratkoročno, antidepresivi imaju učinak samo ako ih uzimate redovno i dugotrajno.
  • Iskušajte i psihoterapiju jer vam može pomoći da se bolje nosite s tjelesnom boli i njezinim utjecajem na vašu svakodnevicu.

>> Glavobolja može imati brojne uzroke, no nerijetko ih treba tražiti u vratnoj kralježnici. Za učinkovito liječenje vrlo je važno točno postaviti dijagnozu <<

Zanimljivosti o fibromijalgiji

Bol viđena na ekranu – Daniel J. Clauw s University of Michigan testirao je pacijente s fibromijalgijom tehnikom pritiskanja palca. Istovremeno im je snimao mozgove magnetskom rezonancijom te utvrdio da je subjektivan osjet boli pacijenata praćen aktivacijom moždanih regija koje obrađuju bol. Njihova je bol, dakle, bila stvarna.

Bolna supstancija Pistraživanja su otkrila da oboljeli od fibromijalgije imaju dva do tri puta veće količine supstancije P, neuroprijenosnika koji sudjeluje u slanju bolnih poruka kroz živčani sustav. Kod pacijenata s fibromijalgijom sustav prenošenja bolnih signala razvijeniji je nego kod zdravih ljudi.

Pogled u dubinu oka – novija dijagnostička metoda sastoji se odoftalmološkog pregleda tehnikom tomografije. Pregled utvrđuje je li došlo do stanjivanja sloja živčanih vlakana u oku. Takav nalaz sugerira da postoji nepravilnost u središtem živčanom sustavu, gdje se nalazi centar za regulaciju boli.  

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button