Kosti i zglobovi - 30. listopada 2018.
AUTOR ČLANKA - Milan Milošević

Matične stanice: U jednom danu do novog zgloba

Budućnost je već stigla, matične stanice više nisu samo vijest iz znanstvenih časopisa. Zahvaljujući zahvatu koji je za pacijente potpuno jednostavan, ugradnja umjetnih zglobova mogla bi jednog dana postati povijest

u određenim situacijama zglobove je moguće obnoviti bez operacije

Osim što je svaka operacija sama po sebi specifična, velik broj pacijenata nije spreman proživljavati dugotrajan i često mukotrpan poslijeoperacijski oporavak. No u slučaju terapije matičnim stanicama do poboljšanja simptoma dolazi odmah, a pacijenti isti dan odlaze kući.

Zahvaljujući revoluciji na području biomedicinskih znanosti, pozitivni učinci studioznog rada sada su vidljivi i u ortopediji. Možemo reći da je danas moguće u određenim slučajevima obnoviti oštećene zglobove, i to bez operacije.

Godinama je operativno liječenje ugradnje umjetnoga zgloba (endoproteza) predstavljalo jedini način pomoći u uznapredovalim slučajevima njihova oštećenja, no više nije tako. Individualan pristup svakom pacijentu temelj je uspješnog liječenja.

Složeni imunosni odgovor u konačnici regenerira oštećeno tkivo, dolazi do poboljšanja svih mjerljivih elemenata funkcije zgloba, drastično se smanjuje bol i poboljšava se opseg pokreta

Protuupalno djelovanje

Osim što je svaka operacija sama po sebi specifična, velik broj pacijenata nije spreman proživljavati dugotrajan i često mukotrpan poslijeoperacijski oporavak. Naravno, u određenim slučajevima operacijsko liječenje doista je jedina opcija, no sada smo u mogućnosti obaviti bolju trijažu pacijenata i, ako je to u njihovu slučaju moguće, uputiti ih u proces biološkog liječenja.

Matične stanice za ovu vrstu primjene nalazimo u koštanoj srži te u masnom tkivu (adipociti) i nazivaju se – mezenhimalne matične stanice (MSC). Može se reći da upravo adipociti u ovakvom okružju služe kao idealna biološka podloga koja oko sebe sadrži potpuno sačuvane mezenhimalne matične stanice (MSC, stanice sa sposobnošću stvaranja novog tkiva – hrskavičnog, mišićnog i koštanog tkiva). Perivaskularne strukture, odnosno periciti, samo su dio ovog regenerativnog procesa te imaju važnu ulogu u aktiviranju matičnih stanica. Upravo te stanice koje u svom prirodnom okruženju lučenjem brojnih trofičkih faktora imaju sposobnost protuupalnog djelovanja i moduliranja imunosnog odgovora u konačnici regeneriraju oštećeno tkivo.

>>U liječenju reumatoidnog artritisa biološki lijekovi se već godinama uspješno koriste, a važan korak u terapiji učinjen je uvođenjem JAK inhibitora.<<

Prednosti i postupak

Ljudsko tijelo sadrži više od 1000 različitih tipova stanica s različitim ulogama. Matične stanice su nediferencirane stanice tijela koje se mogu diferencirati u specijalizirane stanice. Osnovna prednost matičnih stanica jest da imaju sposobnost protuupalnog djelovanja. Složeni imunosni odgovor u konačnici regenerira oštećeno tkivo, dolazi do poboljšanja svih mjerljivih elemenata funkcije zgloba, drastično se smanjuje bol, poboljšava se opseg pokreta, a moguća je aplikacija matičnih stanica u više različitih zglobova.

Naravno, pacijentima je iznimno važno znati kako izgleda postupak. Dakle, on se odvija u sterilnim uvjetima. Koristi se lokalna anestezija, a izvode ga iskusni ortopedi i traumatolozi. Pritom se uzima mala količina masnog tkiva iz pojedinih regija, a u tom procesu dolazimo do specijaliziranih stanica koje mogu postati bilo koja vrsta tkiva – koštano ili mišićno, tetiva ili ligament. Matične stanice se izoliraju u vrlo kratkom roku i spremne su za aplikaciju u željeno područje. Tom metodom možemo pojačati prokrvljenost i smanjiti odumiranje stanica, a najveći je plus smanjenje upalnih procesa u tijelu.

Ovaj zahvat traje kratko, nema otvorenih rana, a djelovanje je brzo. Trenutačno se vidi poboljšanje simptoma, smanjene su mogućnosti upala, oporavak je kratak i bezbolan, a nakon zahvata se isti dan odlazi kući.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button