Obiteljsko zdravlje - 19. siječnja 2024.
AUTOR ČLANKA - Tanja Pekez, dr. med., spec. obiteljske medicine

Sve što trebate znati o prevenciji i liječenju tendinitisa

Tendinitis se može pojaviti u bilo kojoj tetivi, ali najčešće je oko ramena, laktova, zapešća, palca, koljena i peta. Većinom se može liječiti odmorom, fizikalnom terapijom i lijekovima za smanjenje boli. No, dugotrajna upala tetive može uzrokovati njezino pucanje

tendinitis kosti zglobovi

Vjerojatno ste svi čuli za pojam tetive, ako nigdje drugdje, tada u sportskim vijestima o ozlijeđenim sportašima. Sama činjenica da sportaši zbog ozljede ili oštećenja tetive ne mogu igrati, dovoljno govori o tome da je riječ o dosta jakoj i neugodnoj boli. Većina žena koje prije Božića ili Uskrsa intenzivno čiste stan, imale su barem jednom u životu upalu tetive zbog prekomjernog napora kojem su bile izložene tijekom takve „generalke“.

Uzroci i rizični čimbenici

Tetive su vlaknaste strukture koje povezuju mišiće s kostima. Kad nateknu ili se upale, to se naziva tendinitis. U mnogim slučajevima prisutna je i tendinoza, odnosno degeneracija tetive.

Tendinitis se može pojaviti u bilo kojoj tetivi, ali najčešće je oko ramena, laktova, zapešća, palca, koljena i peta. Većinom se može liječiti odmorom, fizikalnom terapijom i lijekovima za smanjenje boli. Dugotrajna upala tetive može uzrokovati pucanje tetive. Potrgana tetiva bi mogla zahtijevati operaciju.

Tendinitis se obično događa:

 • nakon ponavljajućeg naprezanja ili
 • ozljede kod pretjeranog opterećenja.

Dakle, ako imate tendinitis, osjećat ćete bol i upalu oko zahvaćenog zgloba, obično blizu mjesta gdje se tetiva pripaja za kost. Tendinitis može biti akutan (kratkotrajan) ili kroničan (dugotrajan).

Tendinitis može biti uzrokovan iznenadnom ozljedom. Ali ponavljanje istog pokreta tijekom vremena mnogo je vjerojatniji uzrok. Većina ljudi razvije tendinitis jer njihovi poslovi ili hobiji uključuju pokrete koje stalno ponavljaju, a što predstavlja veliki stres za tetive.

Rizični čimbenici za razvoj tendinitisa uključuju:

 • dob,
 • posao koji uključuje ponavljanje istih pokreta,
 • obavljanje fizičkih aktivnosti u lošoj formi i
 • uzimanje određenih lijekova.

Po pitanju dobi, što ste stariji, tetive su manje fleksibilne te ste samim tim podložniji upalama i ozljedama. Ako ste ljubitelj teretana, morate paziti na opterećenja pri treningu, izbjeći lošu opremu, osobito tenisice, uzeti dovoljno vremena za oporavak nakon ozljede, trebate paziti na loše držanje ili pokrete tijela.

Dijabetes „pomaže“ u češćoj pojavi tendinitisa, kao i neki lijekovi poput antibiotika širokog spektra, kortikosteroida te lijekova za liječenje raka dojke.

Postavljanje dijagnoze i liječenje

Tendinitis se uglavnom može dijagnosticirati dobrim fizikalnim pregledom, ali je ponekad potrebna dodatna dijagnostika (osobito kad nismo sigurni u dijagnozu) u vidu rentgena, ultrazvuka i magnetne rezonancije.

Liječenje pak može biti vrlo jednostavno i svesti se na uzimanje nesteroidnih protuupalnih lijekova te fizikalnu terapiju.

Ali, ako je tendinitis uporan, onda se mora razmišljati i o drugim načinima liječenja:

 • Plazma bogata trombocitima – ovaj tretman uključuje uzimanje uzorka vlastite krvi i njezino centrifugiranje kako bi se odvojili trombociti i drugi ljekoviti faktori. Zatim se otopina ubrizgava u područje kronične iritacije tetive. Iako još uvijek traju istraživanja kako bi se pronašao najbolji način za korištenje plazme bogate trombocitima, pokazalo se obećavajućim u liječenju mnogih kroničnih stanja tetiva.
 • Suho iglanje – ovaj postupak, koji se obično izvodi s ultrazvukom za usmjeravanje, uključuje izradu malih rupa u tetivi s tankom iglom kako bi se stimulirali čimbenici uključeni u cijeljenje tetive.
 • Kirurgija – ovisno o ozbiljnosti vaše ozljede tetive, može biti potreban kirurški popravak, osobito ako se je tetiva otrgnula od kos
elektroterapija magnetoterapija terapija ultrazvukom i laserom

Kako nam mogu pomoći elektroterapija, magnetoterapija, terapija ultrazvukom i laserom

Malo je odraslih koji nisu bili priključeni na neki od „strojeva“... evo kako djeluju elektroterapija, magnetoterapija, terapija ultrazvukom i...

SAZNAJTE VIŠE

Savjeti za prevenciju

Kao i sva stanja i bolesti, tako se i tendinitis može prevenirati. Evo nekoliko savjeta:

 • Izbjegavajte aktivnosti koje previše opterećuju vaše tetive, osobito tijekom dugih razdoblja. Ako osjetite bol tijekom vježbe, prestanite i odmorite se.
 • Ako vam jedna vježba ili aktivnost uzrokuje bol, pokušajte nešto drugo. Za one jako ambiciozne po pitanju tjelesne aktivnosti, kros-trening vam može pomoći da pomiješate vježbe visokog učinka, poput trčanja, s vježbama manjeg opterećenja, poput vožnje bicikla ili plivanja.
 • Poboljšajte način na koji se krećete. Ako je način na koji obavljate neku aktivnost ili vježbu pogrešan, mogli biste imati probleme s tetivama. Razmislite o uzimanju lekcija ili dobivanju stručnih uputa prije započinjanja bavljenja novim sportom ili korištenja opreme za vježbanje.
 • Istegnite se. Nakon vježbe, pokrećite zglobove punim opsegom pokreta. Najbolje vrijeme za istezanje je nakon vježbanja, kada su mišići zagrijani.
 • Pazite na stav i pravilne pokrete tijela na radnom mjestu. Provjerite jesu li vaša stolica, tipkovnica i radna površina pravilno postavljeni za vašu visinu, duljinu ruku i zadatke koje obavljate. To će pomoći u zaštiti vaših zglobova i tetiva od stresa.
 • Jačanje mišića koje koristite u vašoj aktivnosti ili sportu, može im pomoći da bolje podnose opterećenje.
 • Pravilno kretanje posebno je važno kada morate ponavljati pokrete za sport ili posao. Nepravilno kretanje može preopteretiti tetivu i dovesti do tendinitisa.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button