Lijekovi i terapije - 6. svibnja 2020.
AUTOR ČLANKA - Maja Hranilović, Bacc physioterapist, Bowen terapeut, Emmett terapeut Poliklinika AVIVA, ADIVA Plus sadržaj

Kako nam mogu pomoći elektroterapija, magnetoterapija, terapija ultrazvukom i laserom

Malo je odraslih koji nisu barem jednom bili priključeni na neki od „strojeva“ koji je na njih djelovao strujom, magnetskim poljima, ultrazvukom… No kako oni doista djeluju i kako nam mogu pomoći?

elektroterapija magnetoterapija terapija ultrazvukom i laserom

U fizikalnoj terapiji primjenjuju se različite vrste terapija, a elektroterapija, magnetoterapija, terapija ultrazvukom i laserom su na listi onih koji se doista provode već dugi niz godina.

Primjenjuju se kod akutnih bolnih stanja (povrede, istegnuća, rupture, prolaps diska), kroničnih bolnih stanja (degenerativne bolesti zglobova i kralješnice kako bi se usporio degenerativni proces), prije operacije kako bi postoperacijski tijek prošao što bezbolnije i brže te nakon operacije kao bi došlo do što bržeg smanjenja otoka i zacjeljivanja, povratka funkcije i drugog.

Ozljeda prednjeg križnog ligamenta: operirati ili ne operirati, pitanje je sad

Elektroterapija

Riječ je o primjeni električne struje u svrhu liječenja. Ona smanjuje bol, otok i smiruje upalne procese. Koristimo više vrsta struja:

  • Interferentna struja- srednjefrekfentna izmjenična struja. Djeluje na motorne živce, ima analgetski i protuupalni učinak te pomaže i u cijeljenju kostiju nakon prijeloma.
  • TENS – metoda elektroanalgezije -selektivnom stimulacijom živčanih vlakana blokiraju se živčana vlakna koja prenose bol. I na taj način primjenom elektroda na mjesto boli ili regije dolazi do blokiranja prijenosa boli.
  • Elektrostimulacija – kao mišićni trening za oštećenu ili oslabljenu muskulaturu.
  • Dijadinamska struja – niskofrekfentna struja kojoj je glavno djelovanje ublažavanje boli i lolalno poboljšanje cirkulacije.
  • Galvanska struja – djeluje na živčane završetke odgovorne za prijenos boli tako da se bol smanji ili nestane. Koristi se kod pareze, paralize bolesti krvnih žila i poremećaja cirkulacije te oštećenja perifernih živaca.

Kontraindikacije su akutne bolesti, upale i infektivna stanja, promjene kože na mjestu aplikacije, ugrađen trajni stimulator te trudnoća.

Magnetoterapija

Riječ je o tretmanu kod kojeg se primjenjuje niskofrekfentno elektromagnetsko polje na ljudsko tijelo u svrhu terapije. Uređaj za magnetoterapiju proizvodi pulsno magnetno polje koje prodire u tijelo i djeluje na staničnoj osnovi tako što pokreće ione u stanicama i izvan njih. Taj proces ubrzava prolazak iona i pozitivno utječe na metabolizam.

Magnetsko polje uzrokuje veću prokrvljenost tkiva, što ubrzava opskrbu kisikom i hranjivim tvarima, a to pozitivno utječe na proces zacjeljivanja.
Indikacije su bolesti i ozljede lokomotornog sustava, upalne i degenerativne reumatske bolesti, Raynaudov sindrom, algodistrofije, svježe rane i srastanje kostiju.
Kontraindikacije su krvarenje i sklonost krvarenju, trajni stimulator srca, trudnoća, tromboza, djeca u periodu rasta i razvoja, metalni implantati od nehrđajućeg čelika.

elektroterapija_magnetoterapija_terapija_ultrazvukom_i_laserom

Terapija ultrazvukom

Ultrazvučna energija primjenjuje se u svrhu liječenja. Vibracije iz ultrazvuče glave se prenose u tkivo, a stanice koje se nalaze na valnom putu počinju titrati. To uzrokuje mikromasažu koja je praćena transformacijom gela u sol stanje (želatinozne strukture postaju tekuće), transformacijom mehaničke energije u toplinsku, kao i dubinsko zagrijavanje tkiva (može povećati temperaturu na dubini od 5 centimetara).

Ultrazvučnom terapijom dolazi do poboljšanja lokalne cirkulacije i metabolizma, opuštanja mišića, smanjenje edema i boli, kao i poboljšanja sposobnosti regeneracije tkiva.

Indikacije su disfunkcije mekih tkiva, kronični artritisi, ožiljkasto tkivo, tendinitis, istegnuće tetiva, bursitis, smanjenje spazma skeletnih mišića, fibroza i hematom mišića, smanjenje boli.

Kontraindikacije su maligni tumori i prekancerozna stanja, akutne i kronične infekcije, krvarenje i sklonost krvarenju, akutni tromboflebitis i flebotromboza, arterijska oboljenja, osteoporoza.

Terapija laserom

U ovom tretmanu primjenjuje se svjetlosno elektromagnetsko zračenje kojim provodimo biostimulaciju. U fizikalnoj terapiji koriste se laseri male snage. Laser ima snažno djelovanje protiv upala i oteklina, te obavlja tkiva. Ostvaruje pozitivan utjecaj na periferne živce, mišićna vlakna i kožu.

Terapija

Zakoračite prema oporavku uz metode funkcionalne rehabilitacije

Funkcionalna rehabilitacija proces je čiji je cilj postizanje maksimalne fizičke i psihičke, ali i društveno-profesionalne osposobljenosti za svakodnevni život....

SAZNAJTE VIŠE

Indikacije za primjenu lasera su stanja nakon ozljeda lokomotornog sustava, degenerativne reumatske bolesti, upalne bolesti zgloba, izvanzglobni reumatizam (bursitis, fibrositis, tendinitis,…), bolovi vezani za kralješnicu, glavobolje, sportske povrede, neuralgije.

Kontraindikacije su primjena u području očiju, uterusa, tumora, hemoragije, fotosenzitivne zone.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button