Lijekovi i terapije - 22. veljače 2018.
AUTOR ČLANKA - Milan Milošević

Zakoračite prema oporavku uz metode funkcionalne rehabilitacije

Da bi oporavak bio uspješan, potrebno je brzo i učinkovito pristupiti liječenju, a napredne tehnološke metode pritom pružaju veliku pomoć

Terapija

Funkcionalna rehabilitacija proces je čiji je cilj postizanje maksimalne fizičke i psihičke, ali i društveno-profesionalne osposobljenosti za svakodnevni život. Težimo li kvalitetnom oporavku, jasno je da su individualni plan i program rehabilitacije nužnost.

Tijekom procesa rehabilitacije, osim na ozlijeđeno područje, važno je obratiti pozornost na cijelo tijelo, ukloniti takozvane slabe točke i tako poboljšati kvalitetu života. Tretiranje promjena sustava za kretanje, odnosno kosti, zglobova, mišića, ligamenata i ostalog, svakako uključuje metode fizikalne terapije i rehabilitacije u cjelini. Svaki se terapijski proces treba odvijati pod nadzorom stručnog osoblja – ortopeda i fizioterapeuta, a od ključne su važnosti brzina i učinkovitost liječenja, kako kod akutnih ozljeda i bolnih stanja, tako i kod kroničnih zbivanja.

Sve metode fizikalne terapije odlična su dopuna regenerativnim tretmanima koji se koriste u ortopediji – matičnim stanicama te autolognoj kondicioniranoj plazmi

Klinički je dokazano da korištenje naprednih tehnoloških metoda u liječenju ortopedskih problema znatno skraćuje vrijeme oporavka i uklanja bolove, ponekad već i nakon prvog tretmana. Od istaknutih vrsta fizikalne terapije možemo spomenuti magnetoterapiju, interferentnu struju, TENS laser, ultrazvučne tretmane i diadinamične strujne tretmane.

Laser

Laser je izvor intenzivno strogo usmjerene svjetlosti koja se dobiva stimuliranom emisijom atoma izabranih medija (plinovitih, tekućih, krutih) frekvencije 100 – 5000 nm. Njegovo je djelovanje prije svega analgetsko, odnosno učinkovito smanjuje bolove. Regenerativni učinak na kosti, ali i meka tkiva ključna je komponenta, osobito kod primjene bioloških regenerativnih metoda u ortopediji, kao što su autologna kondicionirana plazma te matične stanice. Laser svojom terapeutskom primjenom održava ravnotežu imunosnog sustava kod bolnih i upalnih stanja, oteklina, ozljeda i artrotskih promjena svih zglobova tijela. Sve terapeutske metode koriste se i kod poslijeoperativnih protokola oporavka, kod zahvata na mišićima, zglobovima i ligamentima. Preventivni programi služe i kao priprema za operativni zahvat.

TENS

TENS (Transkutana elektro nervna stimulacija) neinvazivna je, nisko rizična stimulacija živaca čiji je cilj smanjiti bol, akutni ili kronični. Koristi se kod svih tipova bolesti jer djeluje na stimulaciju živaca koja, kao odgovor, daje analgetski učinak, smanjenje otoka i opuštanje muskulature.

IFS (interferentne struje)

IFS su srednjefrekventne, izmjenične struje frekvencije od 4000 Hz, koje najveći učinak postižu križanjem četiriju elektroda u dubini tkiva. Rezultat su smanjenje bola, a povećavanjem mišićne kontrakcije slijedi i poboljšanje cirkulacije. Primjenjuje se kod poremećaja periferne cirkulacije, degenerativnih i reumatskih bolesti, fraktura, stresne inkontinencije i oštećenja perifernog motornog neurona.

Galvanska struja

Postoji i terapeutska istosmjerna konstantna struja koja ima stalnu jakost i ne mijenja smjer napona. Galvanska struja dobiva se od izmjenične struje frekvencije 50 Hz i napona od 220 V koja se, pomoću usmjerivača i kondenzatora oscilacije izmjenične struje, propušta samo u jednom smjeru. Tretmani galvanskom strujom idealni su za poboljšanje cirkulacije metabolizma i vezivnog tkiva te aktivnu izmjenu kiselih produkata. Ova vrsta terapije uspješno se koristi kod poremećaja periferne cirkulacije, svih vrsta degenerativnih i reumatskih bolesti te akutnih i kroničnih promjena lokomotornog sustava.

Magnetoterapija i terapijski ultrazvuk

Terapijski učinak magneta poznat je niz godina i koristi se u više grana medicine. Energija magnetskog polja pozitivno utječe na mikrostrukture našeg tijela. Zahvaljujući posebno prilagođenom uređaju s aplikatorima, terapeutski učinak postiže se već nakon 30 minuta.

>> Zanimat će vas: Laser u intimnoj zoni žene: tretman za ljepotu, ublažavanje tegoba i veći užitak. Klikom na link otkrijte kako možete poboljšati kožu i oblikovati vlastito tijelo. <<

Ultrazvuk je mehanička energija koja se širi iz izvora u okolinu kao izmjenično zgrušavanje i razrjeđenje čestica elastičnog medija. Terapijski ultrazvuk je pak standardna metoda termoterapije u kojoj se ultrazvučne mehaničke vibracije frekvencije 0,5 – 5 MHz u ljudskom tijelu pretvaraju u toplinsku energiju. Upravo taj toplinski učinak blagotvorno djeluje na ozlijeđena mjesta koštano-zglobnog i mišićno-tetivnog sustava.

Sve navedene metode fizikalne terapije odlična su dopuna regenerativnim tretmanima koji se koriste u ortopediji – matičnim stanicama te autolognoj kondicioniranoj plazmi. Prije tretmana iskusni terapeut pružit će detaljne upute o svakoj metodi.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button