Lijekovi i terapije - 29. travnja 2024.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Revolucija u borbi protiv raka, testira se prvo cjepivo

Pacijent u Velikoj Britaniji primio je cjepivo protiv melanoma koje se zasniva na istoj tehnologiji kao i trenutna mRNA cjepiva protiv COVID-a. Terapije koje se temelje na mRNA (odnosno glasničkoj ribonukleinskoj kiselini) djeluju tako da uče stanice kako napraviti protein koji pokreće imunosni odgovor tijela protiv neke bolest

cjepivo protiv raka

Učitelj glazbe Steve Young (52) prvi je u Velikoj Britaniji primio eksperimentalno cjepivo.

„Priznajem, jako sam uzbuđen. Ovo je moja najbolja prilika da zaustavim rak na njegovom putu“, rekao je za Guardian Steve Young, jedan od britanskih pacijenata uključenih u treću fazu kliničkog pokusa za prvo personalizirano mRNA cjepivo protiv raka.

Riječ je o cjepivu mRNA-4157 (V940) protiv melanoma, najzloćudnijeg raka kože od koga godišnje u svijetu oboli oko 132.000 ljudi. Učitelj glazbe Steve Young, kojem je u kolovozu 2023. godine dijagnosticiran melanom, bio je podvrgnut kirurškom zahvatu tijekom koga mu je uklonjena tumorska izraslina na tjemenu. Sada je dobio prvu injekciju cjepiva protiv melanoma osmišljenog kako bi pomoglo njegovom imunosnom sustavu da prepozna i uništi sve preostale stanice raka.

Znanjem protiv raka: 7 uzroka zloćudnih bolesti koje možemo izbjeći

Cjepivo se temelji na mRNA tehnologiji

Cjepivo protiv melanoma zasniva se na istoj tehnologiji kao i trenutna mRNA cjepiva protiv COVID-a. Podsjetimo, terapije koje se temelje na mRNA (messenger RNA, odnosno glasnička ribonukleinska kiselina) djeluju tako da uče stanice kako napraviti protein koji pokreće imunosni odgovor tijela protiv neke bolesti.

Primjerice, cijepljenje mRNA cjepivom protiv COVID-a zasniva se na principu da se glasnička ribonukleinska kiselina za protein šiljka (S) koronavirusa upakira u lipidne nanočestice koje zatim osiguravaju ubacivanje virusnog gena u stanicu. Pioniri primjene mRNA tehnologije u razvoju cjepiva su američko-mađarska znanstvenica Katalin Karikó i američki znanstvenik Drew Weissman koji su prošle godine dobili Nobelovu nagradu za medicinu.

Cjepivo je personalizirano

Personalizirano cjepivo, odnosno terapiju protiv melanoma razvili su kompanije Moderna, Merck Sharp i Dohme (MSD). Američka kompanija Moderna još je prije šest-sedam godina počela s primjenom mRNA tehnologije u borbi protiv tumora. No, kada je počela pandemija koronavirusa, Moderna je mRNA tehnologiju uspješno iskoristila za razvoj cjepiva protiv COVID-a. Moderna izrađuje svoje cjepivo protiv melanoma na složen način jer je injekcija jedinstvena za svakog pacijenta.

Počinje se s biopsijom tumora pacijenta. Zatim se sekvencira uzorak tumora i identificiraju proteini koji proizvode stanice raka, poznati kao neoantigeni. Moderna odabire do 34 neoantigena za koje vjeruje da bi izazvali najjači imunosni odgovor pacijenta i ugrađuje njihov genetski kod u cjepivo. Nakon što se ubrizga u pacijenta, cjepivo daje upute pacijentovim stanicama da stvaraju neoantigene što pokreće imunosni odgovor koji može bolje ciljati i uništiti stanice raka.

Rezultati dosadašnjih kliničkih ispitivanja su ohrabrujući

Kako bi se pojačao učinak personaliziranog cjepiva protiv melanoma, pacijenti istodobno dobivaju i imunosni lijek Keytrudu, koja djeluje tako da otpušta “kočnice” imunosnog sustava tijela u borbi protiv tumora. Rezultati druge faze kliničkih ispitivanja, objavljeni prije nekoliko mjeseci u medicinskom časopisu Lancet, vrlo su ohrabrujući: kombinacija cjepiva protiv melanoma i imunoterapije Keytruda smanjila je rizik od ponovne pojave melanoma ili smrti za 49 posto u usporedbi kad se samo uzima Keytruda. Pacijenti su primali jedan miligram mRNA cjepiva svaka tri tjedna (maksimalno devet doza), i 200 mg Keytrude svaka tri tjedna (maksimalno 18 doza) oko godinu dana.

Zlocudne bolesti rak karcinom

Obratite pozornost: Znaci upozorenja na zloćudne bolesti

Zloćudne bolesti su heterogena skupina bolesti te mogu izazvati niz različitih simptoma, ovisno o tome gdje se tumor ili...

SAZNAJTE VIŠE

„Ovo je jedna od najuzbudljivijih stvari koje smo vidjeli u stvarno dugo vremena. To je apsolutno prilagođeno svakom pojedinom pacijentu: ovo ne biste mogli dati sljedećem pacijentu u redu jer ne biste očekivali da će djelovati. Uistinu je personalizirano“, rekla je za BBC dr. Heather Shaw s University College London Hospitals (UCLH), koja je koordinatorica treće faze kliničkog pokusa cjepiva protiv melanoma za Veliku Britaniju.

Predviđa se da će u Velikoj Britaniji u taj klinički pokus biti uključeno 60-70 pacijenata u osam centara, uključujući London, Manchester, Edinburgh i Leeds. U treću fazu kliničkog pokusa cjepiva protiv melanoma u svijetu će ukupno biti uključeno oko 1000 pacijenata.

Izvor: https://www.jutarnji.hr/life/znanost/revolucija-u-borbi-protiv-raka-testira-se-prvo-cjepivo-jedna-od-najuzbudljivijih-stvari-koje-smo-vidjeli-u-dugo-vremena-15455205

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button