Lijekovi i terapije - 27. svibnja 2019.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Novo cjepivo protiv raka napada stanice tumora iznutra

Istražena je nova metoda primjene cjepiva protiv raka kojom se potiče imunološki sustav pacijenta da uništi tumor iznutra

cjepivo, tumor, cjepivo protiv raka, rak, imunološki sustav

Ovaj pristup koristio se i u terapiji bivšeg američkog predsjednika Jimmyja Cartera dok je bolovao od melanoma.

Znanstvenici njujorškog instituta Icahn School of Medicine objavili su rezultate istraživanja koje budi novu nadu u razvoj učinkovitih cjepiva protiv raka. Na čelu s dr. Joshuom Brodyjem uspjeli su ubrizgati imunološke stimulanse izravno u tumor. Tako su „podučili“ imunološki sustav pacijenta da prepozna i napadne stanice tumora gdje god se nalazile u tijelu. Na taj način željeli su iskoristiti potencijale i snagu samog imunološkog sustava.

Ovdje je važno pojasniti da, za razliku od preventivnih cjepiva protiv zaraznih bolesti koja se injektiraju prije nastanka same bolesti, cjepiva protiv raka najčešće se koriste u terapijske svrhe, dakle kad se tumor već pojavi. Djelovanje cjepiva protiv raka temelji se na ispitivanju interakcije imunološkog sustava pacijenta i samog tumora. Konkretno u ovom slučaju to znači da je djelovanje novog cjepiva usmjereno na dendritične stanice. One usmjeravaju odgovor T-stanica u borbi protiv uljeza.

Rak debelog crijeva: Ne odgađajte već napravite test na krv u stolici

Vojnici našeg imunološkog sustava

„Ubrizgali smo dva imunološka stimulansa u jedan tumor u tijelu pacijenta te smo primijetili da su djelovali i na sve ostale tumore u tijelu,“ istaknuo je Dr. Brody pojašnjavajući primijenjenu metodu.

Tijekom kliničkog opita, osam od jedanaest pacijenata s limfomom iskusilo je djelomično ili potpuno uništenje tumora, navodi se u izvještaju koji je objavljen 8. travnja ove godine u stručnom časopisu Nature Medicine.

Cjepivo primijenjeno u istraživanju uspjelo je zaustaviti progresiju raka kod šest pacijenata tijekom razdoblja od 3-18 mjeseci. Također je uzrokovalo značajnu regresiju, pa čak i remisiju kod troje pacijenata.

Rezultati su se pokazali dovoljno opipljivima da tim istraživača proširi svoje kliničko testiranje u području limfoma te raka dojke, glave i vrata.

Kako smo već spomenuli, T-stanice imunološkog sustava potiče se na borbu protiv raka. Koriste ih kao „vojnike“ našeg imunološkog sustava koji izravno napadaju nepozvane uljeze u našem tijelu.

Lijekovi nazvani „inhibitori kontrolne točke“ do sada su pomagali T-stanicama da ćelije raka identificiraju kao „neprijateljsku vojsku“ koju treba eliminirati iz organizma.

Grejp snižava kolesterol

Čudesni učinci grejpa – snažan saveznik u borbi protiv raka i masnoća u krvi

Grejp – Citrus x paradisi, porodica Rutaceae – uzgaja se u mnogim zemljama toplog područja zbog plodova koji se...

SAZNAJTE VIŠE

Generalsko rješenje

Ovaj pristup koristio se i u terapiji bivšeg američkog predsjednika Jimmyja Cartera dok je bolovao od melanoma. No inhibitori su, nažalost, uspijevali pomoći samo petini od svih pacijenata. Tako da je u tom području ostalo još dosta prostora za testiranja i usavršavanje. 

Novo cjepivo, koje testiraju dr. Brody i istraživači Icahn School of Medicine fokusira se na dendrite koje treba shvatiti kao „generale“ našeg imunološkog sustava. Dendriti upravljaju ponašanjem T-stanica te su u tom smislu osobito zanimljivi kao područje buduće primjene. „Cilj nam je mobilizirati ove generale imunološkog sustava kako bi svojim vojnicima dali jasne upute za akciju,“ optimistično zaključuje dr. Brody.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button