Zdrava prehrana - 4. listopada 2017.
AUTOR ČLANKA - Katarina Fehir Šola

Čudesni učinci grejpa – snažan saveznik u borbi protiv raka i masnoća u krvi

Limonoid koji sadrži grejp može spriječiti formiranje tumora i pomaže u borbi protiv raka kože, pluća, dojke, raka u ustima, raka želuca i debelog crijeva

Grejp snižava kolesterol

Grejp – Citrus x paradisi, porodica Rutaceae – uzgaja se u mnogim zemljama toplog područja zbog plodova koji se rabe kao osvježavajuće voće. Grejp je ponajprije poznat kao voće, no iz svježeg se ploda tiještenjem dobiva eterično ulje, popularno kao miris za osvježavanje prostora. 

Florida: kolijevka grejpa

Grejp je otkriven na Barbadosu u 18. stoljeću. Mnogi botaničari smatraju da je grejp nastao prirodnim križanjem dviju biljnih vrsta – naranče (Citrus sinensis) i pomela (Citrus maxima). Stabala grejpa posađena su na Floridi u ranom 19. stoljeću, a Florida je i danas najveći proizvođač grejpa. 
Od grejpa se ubiru i prerađuju gotovo svi dijelovi: cvijet, list, plod, pulpa, sjemenke. Postoje tri vrste grejpa – bijeli, žuti i crveni. 

Grejp je izrazito bogat hranjivim tvarima, a siromašan kalorijama, što ga čini vrlo poželjnim u svakodnevnoj prehrani. Zbog toga je popularan i za mršavljenje

Sastav 

Grejp obiluje vitaminom C (oko 40 mg vitamina C na 100 g), a sadrži još i likopen, limonoid, naringenin, vlakna i jednostavne šećere. Njegovi pozitivni učinci dolaze od vitamina C te flavonoida. Osim tih sastojaka, bogat je vitaminima A, B, D, E i K, kalcijem, fosforom, magnezijem, manganom, cinkom, bakrom i željezom. Grejp je izrazito bogat hranjivim tvarima, a siromašan kalorijama, što ga čini vrlo poželjnim u svakodnevnoj prehrani. Zbog toga je popularan i za mršavljenje i često se koristi u kurama za mršavljenje. Studijama je dokazano da limonoid, tvar koju sadrži grejp, može spriječiti formiranje tumora, da pomaže u borbi protiv raka kože, pluća, dojke, raka u ustima, raka debelog crijeva i želuca. Limonin ima veliku bioraspoloživost i dugo se zadržava u organizmu, što može pomoći objasniti zašto djeluje antikancerogeno. Grejp sadrži i pektin, topivi oblik vlakna koji može usporiti nastanak arteroskleroze. 

Crveni i žuti grejp

Crveni grejp sadrži likopen, koji je poznati antioksidans. Pokazalo se da crveni grejp (iscijeđeni sok ili cijeli plod) pokazuje bolje rezultate u regulaciji kolesterola i triglicerida nego žuti grejp. U crvenom su grejpu veće koncentracije bioaktivnih komponenti i polifenola. Istraživanje provedeno na skupini dobrovoljaca koji su svakodnevno uz obrok konzumirali grejp u razdoblju od mjesec dana pokazalo je vidljive razlike u rezultatima između grupe koja je konzumirala žuti grejp i one koja je konzumirala crveni. U skupini koja je jela crveni grejp razina kolesterola bila je 15 posto niža, a razina LDL kolesterola smanjila se 20 posto. Žuti je grejp pokazao upola dobre rezultate. U obje se skupine podjednako snizila i razina triglicerida (Journal of Agricultural and Food Chemistry, 22. ožujka 2006.).

Blagodati za zdravlje

  • Obje vrste grejpa pozitivno utječu na razinu kolesterola, ali je crveni grejp dvostruko učinkovitiji, pogotovo u snižavanju triglicerida. Stručnjaci su na temelju tih rezultata zaključili da je dodatak svježeg crvenog grejpa svakodnevnoj prehrani vrlo koristan u liječenju osoba s visokim kolesterolom, posebice onih s visokim trigliceridima. 
  • Vrlo se dobro pokazalo i korištenje soka od grejpa u sprječavanju formiranja kamenca kalcijevog oksalata.
  • Naringenin, flavonoid koji se nalazi u grejpu, pomaže popravak oštećenog DNK u stanicama raka prostate (Journal of Nutritional Biochemistry). U studiji koja je dokazivala tu tezu korišteno je mnogo više naringenina negoli ga možemo uzeti jedući grejp. Konzumiranjem grejpa u probavnom se sustavu apsorbira samo od dva do 15 posto flavonoida. Svakodnevno uzimanje grejpa može biti jedan od načina da se spriječi napredovanje raka jer se u početku bolesti rak prostate sporo razvija. 
  • Ekstrakt sjemenki grejpa (GSE) dobio je na važnosti potkraj 20. stoljeća. On se dobiva ekstrakcijom sjemenki i pulpe u glicerolu. Istraživanja su dokazala antibakterijsko djelovanje ekstrakta pa se zbog širokog spektra djelovanja na bakterije i viruse koristi u liječenju i prevenciji gripe i prehlade te za jačanje imuniteta.

>>Šljive su, poput većine drugog voća, siromašne mastima, a prirodno bogate šećerima. Međutim, njihova konzumacija ne povisuje razinu šećera u krvi pa su nedvojbeno dobar desert i prirodna slastica.<<

Oprezno s grejpom ako uzimate lijekove!

Velik broj lijekova stupa u interakciju s grejpom, a neki lijekovi u kombinaciji s grejpom pojačavaju djelovanje. Oprez je potreban kod:

  • uzimanja statina (lijekovi za liječenje kolesterola) jer grejp povećava koncentraciju lijeka u krvi
  • uzimanja lijekova za krvni tlak, depresiju (sertralin), alergiju, lijekova za liječenje erektilne disfunkcije i mnoge druge.

Dosad je poznato 85 lijekova koji se ne smiju koristiti s grejpom. Te su interakcije posebno važne za lijekove koji imaju usku terapijsku širinu, kod kojih čak i najmanje povećanje serumske koncentracije može izazvati razliku između terapijskog učinka i toksičnosti. Stručnjaci objašnjavaju da je učinak jedne tablete (koja stupa u interakciju s grejpom) otprilike jednak učinku 20 tableta tog lijeka. 

Prvi prepoznati slučaj interakcije zabilježen je sasvim slučajno 1989. godine. Znanstvenici su istraživali ulazi li alkohol u interakcije s blokatorom kalcijevih kanala – felodipinom, pri čemu je sok od grejpa korišten da zamaskira neugodan okus alkohola. Zamijećeno je da se koncentracija ispitivanog lijeka u krvi povećala nekoliko puta u usporedbi s prijašnjim istraživanja na tom lijeku. To je povećanje izazvalo druge nuspojave lijeka, poput povećanog smanjenja krvnog tlaka, a daljnja su istraživanja pokazala da grejp samostalno može povećati razinu lijeka u krvi.

Spojevi u grejpu, derivati furanokumarina, inhibiraju neke enzime i time mijenjaju metabolizam određenih lijekova (Drug Factsand Comparisons, 2001.). Pokazalo se da jedna čaša soka može prouzročiti maksimalni inhibirajući učinak, a učinak može trajati dulje od 24 sata. Zato se ne preporučuje česta konzumacija grejpa osobama koje svakodnevno troše lijekove. 

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button