Ljekovito bilje - 13. listopada 2017.
AUTOR ČLANKA - Katarina Fehir Šola

Antibiotici iz najveće ljekarne na svijetu

U borbi protiv bakterijskih i virusnih infekcija pomoć možemo potražiti i u biljnom svijetu, a neke od biljaka koje dokazano djeluju antimikrobno

Učinkoviti prirodni antibiotici

Ako zavirimo u svijet biljaka, pronaći ćemo nekoliko njih koje pokazuju snažno antimikrobno djelovanje. To su, u prvom redu, timijan, origano, primorski vrisak i grejp.

Biljke roda Thymus

Jedan od najsloženijih rodova u aromaterapiji. Thymus vulgaris ima šest različitih kemotipova (timol, linalol, terpentil-acetat, geranil-acetat, karvakrol, trans-tujenol-4). Kemotipovi timol i karvakrol pokazuju izrazito antibakterijsko djelovanje. Potreban je oprez prilikom korištenja te se ne preporučuje korištenje bez nadzora stručne osobe. Nešto blaži oblik je kemotip linalol koji djeluje protiv gljivica i mikrobicidno. Svi kemotipovi koriste se kod dišnih infekcija, infektivnih bolesti te gljivičnih oboljenja.

Rod Origanum

Ovaj rod je poput timjana, botanički kompleksni rod. Opisane su 42 vrste od kojih se mogu dobiti esencijalna ulja. Najpoznatiji predstavnik je Origanum majorana L., koja ima relativno jako antibakterijsko djelovanje na gram pozitivne bakterije te na E. coli. Origano je danas poznat kao začin, a u narodnoj medicini koristi se kod dišnih infekcija. Esencijalna ulja origana nadražuju kožu i sluznicu pa treba izbjegavati samostalno korištenje. Prije korištenja potrebno je zatražiti mišljenje stručnjaka.

Primorski vrisak

Primorski vrisak (Satureja montana) daje ulje koje ima izuzetno antibakterijsko i antivirusno djelovanje. Stoljećima je poznat kao začin. Esencijalno ulje primorskog vriska bogato je fenolima. Osim antibakterijskog djelovanja, pokazuje i imunostimulirajuće i tonizirajuće djelovanje na cijeli organizam. Prilikom upotrebe ovog ulja potreban je oprez – najsigurniji pripravci su farmaceutski oblici kapsule ili supozitoriji.

Grejp – riznica vitamina C

Grejp obiluje vitaminom C (oko 40 mg vitamina C na 100 g). Osim vitamina C, sadrži još i likopen, limonoid, naringenin, vlakna i jednostavne šećere, vitamine A, B, D, E, K, kalcij, fosfor, magnezij, mangan, cink, bakar i željezo. Za njegove pozitivne učinke zaslužni su vitamin C i prisutnost flavonoida. Limonoid, tvar koju sadrži grejp, dokazano je studijama, može spriječiti nastanak tumora, te dokazano pomaže u borbi protiv raka kože, pluća, dojke, želuca, debelog crijeva i raka u ustima. Limonin ima veliku bioraspoloživost, dugo se zadržava u organizmu, što može pomoći objasniti zbog čega djeluje antikancerogeno. Grejp sadrži i pektin, topivi oblik vlakna koji može usporiti nastanak ateroskleroze.

Stručnjaci su zaključili da je dodatak svježeg crvenog grejpa u svakodnevnoj prehrani vrlo koristan u liječenju osoba sa visokim kolesterolom

Crveni grejp sadrži poznati antioksidans likopen. Pokazalo se da crveni grejp (cijeđeni sok ili cijeli plod) pokazuje bolje rezultate u regulaciji kolesterola i triglicerida od žutog grejpa. U crvenom grejpu se nalaze veće koncentracije bioaktivnih komponenti i polifenola. Istraživanje koje je provedeno na skupini dobrovoljaca koji su svakodnevno uz obrok konzumirali grejp u razdoblju od mjesec dana, bile su vidljive razlike u rezultatima između grupa koje su konzumirale žuti grejp i grupe koja je konzumirala crveni grejp. U skupini koja je jela crveni grejp razina kolesterola bila je 15 % niža, a razina LDL kolesterola smanjila se za 20 %. Žuti grejp pokazao je upola dobre rezultate. U obje skupine podjednako se snizila i razina triglicerida (Journal of Agricultural and Food Chemistry, March 22, 2006.). Obje vrste grejpa pozitivno utječu na razinu kolesterola, ali je crveni grejp dvostruko učinkovitiji, pogotovo u snižavanju triglicerida.

Na temelju ovih rezultata stručnjaci su zaključili da je dodatak svježeg crvenog grejpa u svakodnevnoj prehrani vrlo koristan u liječenju osoba sa visokim kolesterolom, a posebice onih s visokom razinom triglicerida. Naringenin, flavonoid koji se nalazi u grejpu, pomaže popraviti oštećene DNK u stanicama raka prostate (Journal of Nutritional Biochemistry). U studiji koja je dokazivala ovu tezu korišteno je puno više naringenina nego li ga možemo uzeti konzumiranjem grejpa. Konzumiranjem grejpa tek 2 – 15 % flavonoida se apsorbira u probavnom sustavu. Svakodnevno uzimanje grejpa može biti jedan od načina da se spriječi napredovanje raka jer u početku bolesti rak prostate se sporo razvija.

Antibakterijska svojstva ekstrakta grejpa

Ekstrakt sjemenki grejpa (GSE) postao je važan potkraj 20 stoljeća. Dobiva se ekstrakcijom sjemenki i pulpe u glicerolu. Brojna znanstvena istraživanja napravljena su na GSE ekstraktu. Ispitivanjem antimikrobnog djelovanja GSE ekstrakta na gram pozitivne bakterije i na gljivice utvrđeno je njegovo povoljno djelovanje, što opravdava njegovu primjenu kod bakteriskih infekcija. GSE se, zbog svog širokog spektra djelovanja na bakterije i viruse, koristi u liječenju i prevenciji gripe i prehlade te za jačanje imuniteta.

Dosad je poznato 85 lijekova koji se ne smiju koristiti s grejpom. Ove interakcije su od posebne važnosti za lijekove kod kojih čak i najmanje povećanje serumske koncentracije može činiti razliku između ljekovitosti i toksičnosti

No, potreban je oprez jer velik broj lijekova stupa u interakciju sa grejpom. Neki lijekovi u kombinaciji s grejpom pojačavaju svoje djelovanje. Oprez je potreban kod uzimanja statina (lijekovi za liječenje kolesterola) jer grejp povećava koncentraciju lijeka u krvi. Oprez je potreban i kod uzimanja lijekova za krvni tlak, depresiju (sertralin), alergiju, lijekove za liječenje erektilne disfunkcije i mnoge druge. Dosad je poznato 85 lijekova koji se ne smiju koristiti s grejpom. Ove interakcije su od posebne važnosti za lijekove koji imaju usku terapijsku širinu, kod kojih čak i najmanje povećanje serumske koncentracije može činiti razliku između terapijskog učinka i toksičnosti. Stručnjaci objašnjavaju da je učinak jedne tablete (koja stupa u interakciju s grejpom) otprilike jednak učinku 20 tableta tog lijeka. Ne preporučuje se česta konzumacija grejpa osobama koje svakodnevno troše lijekove.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button