Ljekovito bilje - 14. svibnja 2019.
AUTOR ČLANKA - Frane Herenda, mag. pharm.

Prirodni saveznik iz kućne ljekarne: balzam od gaveza

Gavez možemo uspješno koristiti kod zacjeljivanja rana, sitnih ozljeda, oguljotina, oderotina i stanja kod kojih vidimo lakše upale

gavez, balzam,upale, zacjeljivanje rana

Korijen gaveza (Symphytum officinale) čest je izbor za tretiranje oštećenja kože te za protuupalno djelovanje. Mnogi i sami prave balzam, a na tržištu je veći broj različitih melema, masti, kako god ih nazvali. Tehnički je obično riječ o balzamima, dakle o ulju uz modifikator konzistencije pčelinjeg voska.

Korijen gaveza sadrži visoke doze protuupalne supstancije alantoina. Alantoin je upravo ono zbog čega se često koriste preskupe kreme za prištiće i upale “od puževe sline”. Ako se kozmetika pravi od puževe sline, zasigurno ne možemo govoriti o  organskoj kozmetici jer taj koncept ne dopušta narušavanje zdravlja i života životinja, iako se u posljednje vrijeme pojavljuju farme koje nenasilno prikupljaju sluz bogatu alantoinom.

Alantoin uistinu volim u tonicima i kremama, no obično koristim sintetski jer je vrlo povoljan. S obzirom na to da je u kremama najčešće u vrlo malim koncentracijama od 0,1 do 0,3%, nikako se ne može smatrati skupom supstancijom. On je temelj protuupalnog djelovanja gaveza.

 

Što sve možemo učiniti da rana brzo zaraste?

Sva lica gaveza

Tako gavez možemo uspješno koristiti kod zacjeljivanja rana, sitnih ozljeda, oguljotina, oderotina i stanja kod kojih vidimo lakše upale, a pomaže i kod ožiljaka. S druge strane, ljudi ga često koriste kod artritisa i kostobolje, no ne bih se složio da je to indikacija za gavez jer sam osobno vrlo skeptičan koliko na tom području uistinu djeluje. Posebno bih istaknuo da on nije namijenjen dugotrajnoj upotrebi koja je pacijentima s navedenim stanjima potrebna jer je riječ o potencijalno toksičnoj biljci.

Korijen gaveza nikako nije namijenjen za oralnu upotrebu, odnosno može biti toksičan, ali moramo znati da nije ni za dugotrajnu upotrebu izvana. Mnogi ne razmišljaju o tome da je koža naš najveći organ povezan s cijelim tijelom te da mnogi spojevi kroz nju ulaze u organizam i imaju sistemsko djelovanje.

Naravno, u ovom slučaju nije problem u alantoinu nego u drugim spojevima, alkaloidima, koje gavez nezgodno vuče iz porodice kojoj pripada. Tako gavez može biti uzrok oštećenja jetre i određenih tumora. S tom “obiteljskom kletvom” gavezove porodice možemo se nositi tako da ograničimo njegovo korištenje, i to na kratko vrijeme dok naše rane ne zacijele.

agava, ljekovito bilje koje može biti i sladilo i laksativ

Agava: Tuberkuloza, dijabetes, bolesna jetra, zubobolja… Pomoć za sve

Baza korijena i stapka mogu se peći, a služi i za proizvodnju alkoholnih pića (tekila se izrađuje iz vrsta...

SAZNAJTE VIŠE

Kako napraviti balzam od gaveza?

Balzam od gaveza prikladniji je naziv od melema ili masti. To je bezvodni oblik kod kojeg samo zgusnemo ulje. S obzirom na to da od gaveza nećemo koristiti baš ulje, moramo ekstrahirati nama korisne spojeve biljke. To ćemo napraviti maceracijom u nekom baznom ulju.

Kako se to radi?

Očišćeni korijen gaveza narežite na komadiće, sušite tjedan dana i potom ga potopite u ulje. Postoji više načina izrade macerata gaveza, no objasnit ćemo sporiji, ali jednostavniji način – hladnim postupkom. Možete koristiti suncokretovo ili maslinovo ulje. Hladnim postupkom ne treba koristiti antioksidanse. Prosušeni korijen gaveza jednostavno potopite u tamnoj staklenoj boci 5 do 6 tjedana uz svakodnevno miješanje. Omjer biljke i ulja neka bude otprilike 1:9, znači 100 g gaveza na 900 g ulja. Na kraju odlijte macerat od taloga, ostavite koji dan da se slegne i dekantirajte još jednom.

Tako ste dobili macerat gaveza, odnosno ulje obogaćeno sastavnicama iz biljke. Kako biste dobili balzam, otopite 10% pčelinjeg voska i 90% vašeg macerata na vodenu kupelj od oko 70 Celzijevih stupnjeva. Kad se vosak uz miješanje otopio, izlijte u lončić, pustite da se ohladi, zaklopite ga i to je to. Dobili ste mast, melem ili balzam od gaveza, kako god ga želite zvati.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button