Prirodna kozmetika - 25. svibnja 2018.
AUTOR ČLANKA - Katarina Fehir Šola

Iskoristite je! Biljka koja će vam preporoditi kožu i kosti, ali to nije sve

Ugled je ova biljka stekla po učinkovitosti u zacjeljivanju rana, no treba reći da se današnji preparati nanose isključivo na neoštećenu kožu, a ljekoviti su učinci brojni

U narodnoj medicini poznati su pripravci od listova i korijena gaveza za unutarnju i vanjsku upotrebu, ali samo ako je koža neoštećena.

Osim što se tradicionalno koristi za zacjeljivanje rana, ima i protuupalno djelovanje. Gavez (Symphytum officinale L.) je razgranata biljka prekrivena oštrim dlakama, visoka do 120 cm sa specifičnim ljubičastim cvjetovima. Možemo je naći u Europi i Aziji obično na vlažnim livadama te pokraj potoka i rijeka. Kao ljekoviti dio biljke koristi se korijen koji se iskopava u proljeće ili jesen. Korijenje je vrlo krhko sa specifičnom crnom korom, otkud i dolazi  naziv – crni gavez. Sadrži trijeslovine, sluzi, škrob, alantoin, inulin, kolin, triterpene, alkaloide, ugljikohidrate, kavenu kiselinu, karoten, kolin, a pritom list sadrži manje alkaloida od korijena. Korijen se reže na komadiće 10 – 15 cm prije sušenja, koje se pak obavlja u što kraćem razdoblju kako bi se spriječio proces fermentacije djelatnih tvari. Osušeno korijenje čuva se u suhoj prostoriji.

Danas se preparati gaveza koriste samo za vanjsku upotrebu, i to pri ozljedama kod kojih nema oštećenja kože

Alantoin u glavnoj ulozi

U tradicionalnoj medicini macerat gaveza koristio se za mnogo toga, od liječenja oštećenja kože, bolnih zglobova i mišića, hemoroida, proširenih i upaljenih vena. Njegovo ljekovito djelovanje do danas je potvrđeno velikim brojem kliničkih studija. Glavnom aktivnom djelatnom tvari smatra se alantoin, koji ima sposobnost poticanja stvaranja novog tkiva. On stimulira stanični rast, što rezultira epitelizacijom kože, odnosno njezinom regeneracijom. Alantoin ima snažno keratolitičko i adstrigentno djelovanje, što znači da pospješuje ljuštenje i odstranjivanje odumrlih stanica površinskog sloja kože, a s druge strane, stišće pore te kontrolira masnoće na koži te djeluje na bol i smanjuje otok. Danas se preparati gaveza koriste samo za vanjsku upotrebu, i to pri ozljedama kod kojih nema oštećenja kože kako bi se poboljšalo zacjeljivanje trauma. Tako se koristi kod iščašenja, uganuća, kontuzija, modrica, tvrdih oteklina te kod bolesti mišića i zglobova. Osim što potiče rast novog tkiva, gavez smanjuje i nastanak velikih ožiljaka.

>>Gavez se koristio još u srednjem vijeku za liječenje zglobova i zacjeljivanje rana. Uvijek se smatrao lijekom koji je prikladan za sve bolesti vezane za kosti.<<

Siguran za vanjsku upotrebu

No do aktivnog djelovanja alantoina dolazi tek u sudjelovanju s drugima aktivnim tvarima iz gaveza. Spomenimo auksin, odnosno biljni hormon koji potiče alantoin u stvaranju novih stanica i tkiva. Alkaloidi u gavezu su pak odgovorni za nuspojave i štetno djelovanje biljke. Američka agencija FDA (Food and Drug Administration) i njemačka komisija “E” ocijenile su potpuno sigurnim korištenje gaveza u obliku krema, gelova, prašaka i tinktura preko kože, dakle riječ je o preparatima koji su na bazi korijena. Ponekad masti gaveza koje se nalaze na tržištu sadrže još neke aktivne tvari i biljke, poput propolisa, stolisnika, crnog sljeza, vitamina E, nevena, gotu kole i kantarionova ulja. Još jednom treba naglasiti da se krema ili mast nanosi isključivo na neoštećene dijelove kože, na bolna i otečena mjesta, i to tri do četiri puta na dan. Nakon upotrebe svakako operite ruke.

 Pripazite na sljedeće:

  • Pripravci gaveza ne smiju se uzimati oralno, kod ljudi izaziva niz nuspojava: proljev, nadutost i druge probleme.
  • Preparati se ne smiju koristiti na oštećenoj koži i otvorenim ranama.
  • Ograničena je i duljina primjene masti od gaveza pa se savjetuje da se nakon četiri do šest tjedana tretiranja ozljede lokalno prekine korištenje.
  • Mast gaveza ne smije se koristiti tijekom trudnoće i dojenja.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button