Zdrava prehrana - 26. travnja 2018.
AUTOR ČLANKA - Katarina Fehir Šola

Kurkuma – biljno zlato koje se već tisućama godina koristi u liječenju

Biljka karakteristične zlatne boje koristi se od pamtivijeka u ajurvedskoj i kineskoj medicini, a njezine su blagodati napokon upoznale i zapadne zemlje

kurkuma

Kurkuma (Curcuma longa) je zeljasta višegodišnja biljka visoka do jednog metra. Ima dugačke listove, velik podanak i korijen koji se koristi kao začin i iz kojega se dobiva esencijalno ulje. Raste u tropskim i suptropskim krajevima te se uzgaja u Kini i Indoneziji, a najveći proizvođač je Indija.

Kurkuma se koristi u ajurvedskoj i kineskoj medicini već više tisuća godina za liječenje različitih bolesti. Osim toga, ova je biljka poznata i kao začin, a kao začin i lijek koristi se podanak kurkume – Curcuma longae rhizoma.

Bogat kemijski sastav

U bogatom kemijskom sastavu kurkume su različite kemijske skupine, a najvažnija su eterična ulja i kurkuminoidi (žuto obojeni). Glavni predstavnik kurkuminoida je kurkumin. Sastav kurkume čine i druge skupine spojeva kao što su šećeri, proteini, masna ulja, vitamini (posebno vitamin C), minerali (najviše kalij), smole i druge tvari čiji je udio u sastavu kurkume nizak.

Narodna ili tradicionalna medicina kurkumu koristi za zaštitu jetre i prostate od toksičnih učinaka alkohola ili hrane, a koristi se i kod trovanja hranom ili lijekovima

Kurkumin se najčešće navodi kao glavna farmakološki aktivna sastavnica kurkume pa se i njezini ekstrakti standardiziraju i kontroliraju prema njegovoj količini, odnosno udjelu kurkumina u podanku. Brojna su ispitivanja djelotvornosti kurkume provedena samo s izoliranim i standardiziranim kurkuminom.

Fitoterapijsko djelovanje

Strogo je zabranjena u trudnoći, a treba biti oprezan i u doziranju jer sadrži veliku koncentraciju ketona. I danas se u narodnoj medicini kurkuma koristi protiv bolova različitog podrijetla, za probleme žuči i srca, protiv poremećaja rada jetre, nadutosti, umora, malaksalosti, menstruacijskih i urinarnih tegoba, alergija, artritisa i drugih kroničnih bolesti. Sve se više preporučuje i njezina svakodnevna upotreba u prevenciji i liječenju raka te prevenciji Alzheimerove bolesti.

Ispitivanja djelotvornosti kurkumina u liječenju pojedinih bolesti, poput raznih vrsta karcinoma, artritisa, psorijaze, depresije ili Alzheimerove bolesti, daju dvojake rezultate. I danas se ispituje djelovanje kurkumina na razne vrste karcinoma.

Na razini stanica (in vitro) kurkumin se pokazao kao dobro sredstvo u borbi protiv raka i Alzheimerove bolesti. Ispitivanja na ljudima nisu dala takve rezultate, a pretpostavlja se da je tomu glavni razlog nedovoljna apsorpcija i bioraspoloživost unesenog kurkumina. Kliničke studije nam ne daju jasne potvrde djelovanja kurkume na određene bolesti.

>>Prirodno ljute namirnice izvanredno su ljekovite – zahvaljujući tvarima koje im daju prodoran miris i okus.<<

Korisna za organizam

Narodna ili tradicionalna medicina kurkumu koristi za zaštitu jetre i prostate od toksičnih učinaka alkohola ili hrane, a koristi se i kod trovanja hranom ili lijekovima. U prevenciji raka kolona, jetre, prostate i pluća kombinira se s goji bobicama jer se tako postiže sinergijski učinak. U liječenju gljivičnih oboljenja (Candida albicans) sinergijski se učinak postiže češnjakom.

Ovom biljkom možemo detoksicirati organizam uz dodatak algi Chlorelle i Spiruline, koje sinergijski djeluju s kurkumom. U liječenju Alzheimerove bolesti kurkumin se kombinira s crnim paprom, cimetom, đumbirom te često s ashwagandhom. Sve te kombinacije koriste se i u tradicionalnoj medicini, no pravih znanstvenih dokaza o djelovanju još nema.

Djelotvornost kurkume je neosporna jer, kako smo i naglasili, koristi se već tisućama godina. Sa sigurnošću su potvrđena njezina antiseptička djelovanja, djelovanje na bakterije i na upalne procese te njezino antioksidativno djelovanje. Sve te karakteristike vrlo su korisne za naš organizam u prevenciji i liječenju određenih bolesti.

Kurkuma na našem tržištu dolazi kao dodatak prehrani. Koristi se usitnjena droga ili ekstrakt kurkumina koji je standardiziran. Nalazimo ga u obliku praha, tableta i kapsula te dolazi samostalno kao monodroga (samo kurkuma) ili u kombinaciji s ekstraktima drugih biljaka koji mogu pojačati učinak same kurkume.

Sa sigurnošću su potvrđena njezina antiseptička djelovanja, djelovanje na bakterije i na upalne procese te njezino antioksidativno djelovanje

Začin, bojilo, kozmetički sastojak

Kurkuma se koristi i u kozmetičkoj industriji za izradu mirisnih komponenti za izradu parfema, krema i losiona. Standardizirani ekstrakt kurkumina često se dodaje kremama zbog svog anti-aging učinka. Dokazano je da ima antioksidativno, protuupalno i antiseptičko djelovanje, što su svojstva koja se mogu iskoristiti u kremama radi postizanja dobre kvalitete. Pokazalo se da kreme u koje su dodani kurkuminoidni spojevi poboljšavaju elasticitet, čvrstoću i zategnutost kože.

Kao začin kurkuma se koristi sasušena i samljevena te ima tradiciju dugu 4000 godina. Posebna je jer jelima daje specifičan okus i žutu boju, blago je aromatična i ima specifičan miris po naranči ili đumbiru, gorkog je okusa. Kurkumu možemo koristiti kao samostalni začin ili kao curry. Curry je mješavina usitnjenih začina – kurkuma, korijandar, mljevena gorušica, crni papar, češnjak, ljute papričice i đumbir. Kurkuma se često koristi i u industriji kao bojilo za sir, maslac i margarin. Zbog svoje boje koristi se i kao prehrambeni aditiv u kategoriji prirodnih bojila s E brojem E100.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button