Kosti i zglobovi - 31. siječnja 2020.
AUTOR ČLANKA - dr. med. Nikola Bilić, spec. radiolog, subspec. ultrazvuka i ing. med. radiologije Anita Šimunec, Poliklinika Aviva

Pregled muskuloskeletnog sustava: Kako se pripremiti za UZV pregled?

Pacijenti ponekad ne znaju kako izgleda UZV pregled muskuloskeletnog sustava i što da od njega očekuju, no jedno je sigurno - možete ga obaviti bez straha jer je brz i bezbolan!

UZV pregled muskuloskeletnog sustava

Kako se pripremiti za UZV pregled muskuloskeletnog sustava?

Na UZV pregled potrebno je ponijeti medicinsku dokumentaciju (povijest bolesti) vezanu uz pregled.

Neposredno prije pretrage potrebno je skinuti odjeću i nakit s pregledavanog dijela tijela. Dugih priprema na koje bi pacijent trebao obratiti pozornost prije pregleda nema.

UZV je bezbolna metoda

Generalno, dijagnostički ultrazvuk je neinvazivna i bezbolna metoda pregleda. Eventualno je moguće da pacijent osjeti bol samo ako je pregledavano mjesto i inače bolno područje.

Znate li kako izgleda rtg, mamografija, cr, mr ili ultrazvuk

Znate li kako se rade RTG, mamografija, CT, MR ili UZV? Donosimo sve na jednome mjestu

Radiološke dijagnostičke metode (RTG, mamografija, ultrazvuk, CT, MR...) svakodnevno spašavaju živote pružajući precizan slikovni uvid u zbivanja u našem...

SAZNAJTE VIŠE

Kako izgleda UZV pregled?

Tijekom pretrage pacijent najčešće sjedi, leži ili stoji. Na kožu se nanosi gel koji služi kao medij između UZV uređaja i tijela kako bi se mogle prikazati anatomske strukture na monitoru ultrazvučnog uređaja.

Ultrazvučnom pregledu su dostupni mekotkivni dijelovi tijela, u ovom slučaju mišići, tetive te mjestimično i zglobna hrskavica. Ako za to postoji klinička indikacija ili ultrazvučni pregled na to ukaže, za odgovarajući prikaz koštanih struktura potrebno je učiniti rendgenske snimke, kompjutoriziranu tomografiju (MSCT) i/ili magnetsku rezonancu (MR).

Može li se pregled obaviti i tijekom trudnoće?

Primjenom dijagnostičkog ultrazvuka nema poznatog biološki štetnog učinka za organizam te se može obavljati i za vrijeme trudnoće.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button