Štitnjača - 30. prosinca 2019.
AUTOR ČLANKA - Ante Škaro, dr. med. i Iva Kantolić, mag. psihologije, Poliklinika Leptir

Kako pacijenti mogu znati kakav im pregled štitnjače zaista treba?

Bolesti štitnjače pogađaju sve veći broj ljudi, a pacijenti ponekad ne znaju kakav im točno pregled štitnjače zaista treba. Kako biste izbjegli sve nedoumice, pročitajte sljedeće korisne savjete

bolesti štitnjače - kako izgleda pregled štitnjače

U današnjem ubrzanom tempu života, stres lako ostavlja trag na zdravlju pojedinca. Svatko reagira drugačije, no sustav žlijezda s unutarnjim izlučivanjem (endokrini sustav) često reagira među prvima, pogotovo kod žena.

Štitnjača je glavna energetska žlijezda te je povezana s brojnim tjelesnim funkcijama. Razlikujemo strukturalne poremećaje (čvorovi, tumori) i funkcionalne poremećaje (hipotireoza, hipertireoza), a nekad se javljaju i istovremeno. Dio poremećaja je autoimune prirode (Hashimoto, Graves), što se očituje hormonalnim disbalansom i specifičnim strukturalnim promjenama.

Prehrana kod bolesti štitnjače: Što smijemo konzumirati?

Simptomi bolesti štitnjače

Posljednjih godina sve je više slučajeva koji se ne mogu strogo svrstati u standardnu klasifikaciju simptoma i bolesti. To uočavaju specijalisti različitih medicinskih djelatnosti pa tako i specijalisti koji se bave bolestima štitnjače. Ipak, simptomi koji mogu upućivati na slabiji rad štitnjače (hipotireoza) su umor, nedostatak energije i volje za uobičajene aktivnosti, teškoće koncentracije te debljanje. Simptomi pojačanog rada štitnjače (hipertireoza) mogu biti gubitak kilograma, nervoza i anksioznost, osjećaj ubrzanog kucanja srca, bolovi i upale u tijelu. Svi ovi simptomi mogu se povremeno javljati kod svih ljudi, pogotovo u razdobljima većih psihofizičkih napora. No, ako su oni intenzivni i dugotrajni, bilo bi dobro provjeriti zdravlje štitnjače.

Od kuda krenuti?

Vađenje krvi i provjera hormona štitnjače

Tri parametra ukazuju na zdravlje štitnjače: hormon štitnjače tiroksin (T4), hormon štitnjače trijodtironin (T3) i hormon hipofize tireotropin (TSH). Bilo bi dobro izvaditi slobodni (eng. free) oblik hormona štitnjače jer je pouzdaniji, pogotovo kod žena (fT3, fT4). Svaki hormon zasebno, ali i njihov međuodnos ukazuju na funkciju štitnjače.

Preventivni ultrazvuk štitnjače

Ultrazvuk (UZV) štitnjače trebao bi biti dio preventivnih pregleda. Nekada se upravo na sistematskim pregledima ustanove strukturalne promjene na štitnjači zbog čega se radi daljnja obrada.

bolesti štitnjače, zlijezda, stitnjaca, tireotoksikoza, hipotireoza

Najčešće bolesti štitnjače: od dijagnoze do liječenja

Mala žlijezda smještena u donjem dijelu vrata ima iznimno važnu ulogu u tijelu pa bolesti štitnjače mogu stvoriti brojne...

SAZNAJTE VIŠE

Što ako nešto nije u redu?

Nalaz hormona ili UZV nije u redu

Ako nalaz hormona ili UZV nije uredan, potrebno je posjetiti specijalistu te porazgovarati o zdravlju štitnjače. Naša praksa je da pacijentu objasnimo što se događa u njegovom tijelu, a po potrebi se preporučuje daljnja obrada štitnjače (dijagnostika, krvni parametri) i/ili preporuka za terapiju.

Utvrđeno je postojanje sumnjivog čvora na štitnjači

Ako se utvrdi postojanje sumnjivog čvora na štitnjači, potrebno je odraditi punkciju čvora pod kontrolom ultrazvuka, kako bi se utvrdila priroda čvora. Po potrebi se može odraditi i scintigrafija štitnjače, odnosno utvrđivanje funkcije štitnjače uz pomoć radiofarmaka. Ako se na temelju navedenih obrada pacijent uputi na operaciju dijela ili cijele štitnjače, potrebno je odraditi konzultacije s liječnikom kirurgom glave i vrata.

Radim li sve kako treba?

Pacijenti koji već liječe štitnjaču nekada imaju potrebu za drugim mišljenjem (konzultacijama) liječnika specijaliste. Takav pregled podrazumijeva pregled dosadašnje medicinske dokumentacije uz određenu dijagnostiku (primjerice UZV), ako je potrebno. Na temelju toga liječnik daje svoje mišljenje te po potrebi korigira ili uvodi terapiju. Također, u Poliklinici Leptir pacijenti mogu dobiti savjet nutricioniste i/ili psihologa, vezano uz prehranu, suplementaciju i nošenje sa stresom.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button