Štitnjača - 4. lipnja 2019.
AUTOR ČLANKA - Ante Škaro, dr. med., otorinolaringolog i kirurg glave i vrata, ravnatelj Poliklinike Leptir

Što očekivati nakon operacije štitnjače?

Operacija štitnjače preporučuje se kao krajnje rješenje kod bolesti koje traju niz godina te se ne mogu drugačije izliječiti

Operacija štitnjače, štitnjača, operacija, tumor štitnjače

Kvaliteta života nakon operativnog zahvata štitnjače ne mora biti smanjena, dapače - uz individualiziranu terapiju i određene promjene životnog stila, cjelokupno stanje se može poboljšati.

Operacija štitnjače nužna je kod pacijenata koji imaju tumor štitnjače, a čija se priroda provjerava nakon operativnog zahvata (dobroćudnost ili zloćudnost). Indikacija za operaciju štitnjače je i velika čvorasta štitnjača koja izaziva niz funkcionalnih problema te može biti i vidljiva na vratu.

Novije smjernice preporučuju operativni zahvat i u slučaju izrazite kronične upale štitnjače te stanja hipertireoze kod kojih konzervativno liječenje nije dalo rezultate tijekom duljeg razdoblja liječenja.

Operativnim zahvatom u općoj anesteziji može se ukloniti jedan režanj štitnjače ili pak cijela žlijezda, ovisno o preporuci liječnika specijalista otorinolaringologije i kirurgije glave i vrata.

Nakon operacije normalno je očekivati sljedeće posljedice:

Lagana mučnina i suha usta

Javljaju se kao posljedica anestezije. Kako bi se umanjila vjerojatnost pojave mučnine, važno je pridržavati se uputa danih prije operacije o suzdržavanju od jela i pića.

Bol na operiranom području 

S obzirom na to da je riječ o operativnom zahvatu i uklanjanju (dijela) štitnjače, normalno je očekivati umjerenu razinu bola. Tijekom hospitalizacije daju se lijekovi protiv bolova, a isto se, prema potrebi, može nastaviti i tijekom kućnog oporavka. Bol i neugoda smanjuju se tijekom nekoliko dana.

Lagani bol u stražnjem dijelu vrata

Pacijent tijekom operativnog zahvata leži lagano zabačene glave unatrag kako bi se lakše pristupilo donjem dijelu vrata, gdje se nalazi štitnjača. Zato nekoliko dana nakon samog zahvata može biti prisutan blagi bol u stražnjem dijelu vrata zbog opterećenja vratnih mišića.

Promjene ožiljka

Kao i kod svake druge rane, ožiljak od operacije mora proći nekoliko faza cijeljenja. Normalno je očekivati prolazno crvenilo, blagi otok, svrbež i slično. Ipak, u slučaju jakog otoka rane i vrata, trebalo bi se javiti liječniku koji će vjerojatno željeti pregledati ranu. U prvim danima nakon zahvata preporučuje se izbjegavati jače vlaženje rane tijekom redovite higijene.

Život kao usporen film u režiji hipotireoze

Operacija štitnjače osjetljiv je zahvat jer se operira u neposrednoj blizini doštitnih žlijezda, glasnica i nekih živaca. Potrebni su velika pedantnost i iskustvo kirurga, što u kombinaciji s korištenjem suvremene tehnologije daje recept za dobar ishod i smanjenje rizika od komplikacija. Svejedno, sve strukture u donjem dijelu vrata ostaju podražene nakon operacije i normalno je ako se jave prolazna promuklost ili prolazan osjećaj trnjenja ekstremiteta.

Blaga promuklost može potrajati nekoliko dana nakon operacije, zajedno s teškoćama gutanja, no doći će do potpunog oporavka. Doštitne žlijezde također mogu reagirati nepravilnostima u svojoj glavnoj zadaći – održavanju stabilnih razina kalcija u organizmu. To se očituje u osjećaju trnjenja ekstremiteta.

Pacijentima se stoga nekoliko dana daje kalcij, sve dok doštitne žlijezde ponovno ne preuzmu svoju funkciju.

štitnjača, bolesti štitnjače, prehrana

Prehrana kod bolesti štitnjače: Što smijemo konzumirati?

Jeste li znali da su bolesti štitnjače ili tiroidee jedne od onih koje je najteže dijagnosticirati? Evo koja se...

SAZNAJTE VIŠE

Preporuke nakon operacije

Nakon operacije štitnjače preporučuje se:

  • odmor od većih fizičkih i psihičkih napora

U prvim tjednima nakon operacije, preporučuje se suzdržavanje od većih fizičkih napora i bavljenja sportom. Gotovo svi pacijenti vraćaju se uobičajenim aktivnostima i radnome mjestu unutar dva do četiri tjedna.

  • uvođenje supstitucijske terapije

Kod pacijenata koji su uklonili cijelu štitnjaču i dijela pacijenata koji su uklonili dio štitnjače, uvodi se supstitucijska terapija u obliku sintetskih hormona štitnjače u dozi koja u potpunosti zadovoljava potrebe tijela. Ako je uklonjen samo manji dio štitnjače, a preostali dio je zdrav i potpuno funkcionalan, to nije potrebno.

  • redovite liječničke kontrole

Preporučuju se redovite liječničke konzultacije, kako bi se optimizirala supstitucijska terapija. U slučaju neodgovarajuće terapije, moguća je ponovna pojava simptoma inače povezanih s disfunkcijom štitnjače.

Kvaliteta života nakon operativnog zahvata štitnjače ne mora biti smanjena. Dapače, uz individualiziranu terapiju i određene promjene životnog stila, cjelokupno stanje se itekako može poboljšati.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button