Štitnjača - 25. svibnja 2019.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Mala žlijezda s velikom ulogom: Obilježavamo Svjetski dan štitnjače

Obilježavamo Svjetski dan štitnjače – male žlijezde koja može prouzročiti velike probleme

štitnjača, Svjetski dan štitnjače, bolesti štitnjače

Svjetski dan štitnjače obilježava se u svijetu 25. svibnja kako bi se osvijestilo javnost o ovom organu i njegovoj ulozi.

Svjetski dan štitnjače obilježava se 25. svibnja te je posvećen svim ljudima s bolestima štitnjače, kao i onima koji proučavaju i liječe bolesti štitnjače. Obilježava se kako bi se javnost educirala o ovom organu i njegovoj ulozi.

Štitnjača je, naime, mala endokrina žlijezda koja je velika oko 5 centimetara te je njezino djelovanje bitno za cijeli organizam. Smještena je na prednjem donjem dijelu vrata. Uloga zdrave štitnjače je proizvodnja i lučenje hormona trijodtironina (T3), tiroksina (T4) i kalcitonina. Oni su nužni za pravilno funkcioniranje svih tkiva i organa.

Hormoni štitnjače imaju važnu ulogu u regulaciji metabolizma. Oni povećavaju opću razinu metabolizma, čime utječu na pravilnu funkciju cijelog organizma.

doktorica, liječnica, sistematski pregled

Bolje spriječiti nego liječiti: Sistematski pregled i sve njegove koristi

No, većina nas nema naviku odlaska na sistematski pregled. Iako se osjećamo potpuno zdravima, značaj redovitih sistematskih pregleda je...

SAZNAJTE VIŠE

Hipertireoza i hipotireoza

Najčešći problemi sa štitnjačom uključuju abnormalnu proizvodnju hormona. Stoga razlikujemo hipertireozu i hipotireozu. Hipertireoza je stvaranje i lučenje previše hormona štitnjače, a hipotireoza stvaranje i lučenje premalo hormona štitnjače.

Bolesti štitnjače

Kako piše Hrvatski zavod za javno zdravstvo, rak štitnjače je najčešća zloćudna bolest endokrinog sustava. Prema zadnjim procjenama Međunarodne agencije za istraživanje raka, 2012. godine je u svijetu od raka štitnjače oboljelo oko 300.000, a u Europi nešto manje od 53.000 osoba. U Hrvatskoj je u proteklih 15 godina došlo do značajnog porasta broja novooboljelih od raka štitnjače. 

Za normalan rad štitne žlijezde i izgradnju hormona štitnjače neophodan je jod. Kod blagog do umjerenog manjka joda štitnjača hipertrofira kako bi mogla proizvoditi dostatnu količinu hormona pa dolazi do gušavosti. U slučaju većeg nedostatka joda nastaje miksedem, bolest štitnjače koja dovodi do hipotireoze, piše Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button