Štitnjača - 5. listopada 2017.
AUTOR ČLANKA - Sunčica Đunđek

Kad štitnjača prolupa: vratite hormone pravovremeno u ravnotežu

Štitnjača je mala žlijezda s velikom ulogom i važno ju je dobro čuvati. Kako su utvrdila mnoga istraživanja, najveća ljekarna na svijetu – priroda – za nju nudi mnoštvo „pripravaka“

Štitnjača - mala žlijezda s velikom ulogom

Ubrzani tempo života, dani prepuni jurnjave i stresa, konzumiranje “pogrešnih” namirnica na brzinu, preskakanje obroka i međuobroka te zanemarivanje upozoravajućih signala koje nam šalje tijelo samo su neki od značajnih čimbenika koji mogu dovesti do razvoj oboljenja štitnjače. Hormonalna neravnoteža obično počinje postupno…

Problemi sa štitnjačom mogu se povezati s promjenom njene veličine ili volumena, što je praćeno promjenom strukture i poremećajem funkcije – pojačanim ili smanjenim lučenjem hormona. Promjena anatomije i funkcije štitnjače može biti posljedica različitih patoloških procesa koji se mogu uokviriti u nekoliko kliničkih slika ili dijagnoza.

Kako je svaka osoba drukčija, potreban je individualan pristup svakom pojedincu s obzirom na dob, spol, dijagnozu i cilj, i u terapiji lijekovima, ali i u izboru namirnica i prehrane

Pet je glavnih faktora koji mogu dovesti do problema u radu i pojavi bolesti štitnjače:

 • genetika,
 • nepravilna prehrana,
 • menopauza,
 • stres,
 • trudnoća.

Uloga hormona štitnjače

Štitnjača (lat. glandula thyreoidea) neparna je žlijezda s unutarnjim izlučivanjem, leptirastog oblika. Smještena je na prednjem donjem dijelu vrata. Uloga zdrave štitnjače je proizvodnja i lučenje hormona trijodtironina (T3), tiroksina (T4) i kalcitonina.

Hormoni štitnjače imaju važnu ulogu u regulaciji metabolizma – povećavaju opću razinu metabolizma, čime utječu na pravilnu funkciju cijelog organizma:

 • osiguravaju budnost, reakcije na podražaje, pamćenje i sposobnost učenja,
 • povećavaju bazalnu potrošnju kisika i stvaranje topline,
 • povećavaju minutni volumen srca,
 • povećavaju sintezu bjelančevina,
 • potiču metaboliziranje steroidnih hormona, vitamina B  i nekih lijekova,
 • potiču lučenje hormona rasta,
 • sudjeluju u razvoju središnjeg živčanog sustava,
 • ubrzavaju metabolizam masti (čime potiču razgradnju kolesterola i smanjuju njegovu količinu u organizmu),
 • imaju važnu ulogu u reprodukciji i održavanju normalne trudnoće,
 • štitnjača luči i male količine hormona kalcitonina koji je odgovoran za smanjenje količine kalcija u krvi, čime se on ugrađuje u kosti što potiče procese okoštavanja i rast kosti u dužinu.

Mnogo puta ljudi okrivljuju štitnjaču za svoje probleme pojačanog apetita, (pre)slabog apetita, debljine, mršavosti, ali i promjena raspoloženja i slično. No, u normalnim uvjetima štitnjača proizvodi hormona točno onoliko koliko organizmu treba.

Kako se stvaraju hormoni štitnjače?

Stvaranje, a potom i lučenje hormona štitnjače ovisi o unosu dovoljne količine joda u hrani, a ona je pod kontrolom hipotalamusa koji luči hormon TRH, koji pak stimulira žlijezdu u mozgu – adenohipofizu. Ona preko svoga tireostimulirajućeg hormona – TSH-a, stimulira štitnjaču i time utječe na štitnjaču da obavlja svoju funkciju.

Regulacija je na principu negativne povratne sprege što znači da, čim štitnjača ne stvara i ne luči dovoljno hormona (zbog manjka joda, bolesti štitnjače ili nakon operacije), adenohipofiza odmah pojačava stvaranje i lučenje TSH-a. Čim se stanje popravi i razina hormona štitnjače normalizira, adenohipofiza usporava i svoju proizvodnju TSH-a.

>>Štitna žlijezda ili štitnjača ima oblik leptira i nalazi se u sredini donjeg dijela vrata. Iako izgleda krhko i bezazleno i teži samo 28 grama, regulira otkucaje srca, krvni tlak, probavni sustav, gustoću kostiju, masnoću kože, raspoloženje i misaone procese.<<

Postavljanje dijagnoze

Dijagnoza bolesti štitnjače postavlja se na temelju:

 • anamneze – opisa subjektivnih tegoba,
 • pregleda – općeg i lokalnog (palpacija vrata) te
 • laboratorijskih pretraga, koje uključuju nalaze hormona štitnjače, ultrazvučni pregled štitnjače, citološku punkciju i scintigrafiju štitnjače.

Hipertireoza i hipotireoza

Problemi sa štitnjačom mogu biti od malih povećanja štitnjače, koji ne zahtijevaju tretman, do za život opasnih tumora. Ipak, najčešći problemi uključuju abnormalnu proizvodnju hormona pa razlikujemo:

 • hipertireozu, stvaranje i lučenje previše hormona štitnjače i
 • hipotireozu, stvaranje i lučenje premalo hormona štitnjače.
Najčešći problemi sa štitnjačom uključuju abnormalnu proizvodnju hormona

Metode liječenja

Tretman za štitnjaču u stanju smanjenog lučenja hormona uključuje nadomjesnu terapiju, odnosno unos hormona. Određivanje doze je individualno i treba je provesti liječnik endokrinolog pod čijom kontrolom treba biti sve dok se unosom primjerene doze hormona tijelo ne dovede u stanje normalne razine hormona štitne žlijezde. Kod povećanog lučenja hormona, liječenje se provodi lijekovima tireostaticima, radioaktivnim jodom, a ponekad i kirurškim putem.

Pomoć iz hrane

Kako je svaka osoba drukčija, potreban je individualan pristup svakom pojedincu s obzirom na dob, spol, dijagnozu i cilj, i u terapiji lijekovima, ali i u izboru namirnica i prehrane.

Ipak, istraživanja su izdvojila nekoliko osnovnih prehrambenih smjernica za poboljšanje funkcije štitnjače kroz pravilan izbor specifičnih hranjivih tvari (vitamina i minerala) i namirnica koje su njihov dobar izvor:

 • jod: kuhinjska ili morska sol (koja prema Pravilniku o soli treba biti jodirana), školjkaši, alge (arame, dulse, kombu, hijiki, nori, wakame), ribe dubokih voda, češnjak, sjemenke sezama, soja, špinat, listovi bijele repe
 • selen: žitarice, heljda, ječam, proso, raž, smeđa riža, zob, pivski kvasac, klice žitarica, pseudožitariceamarant i kvinoja, iznutrice, maslac, masna riba (harniga, tuna), školjke, sjemenke suncokreta i sezama, brazilski oraščići
 • bakar: plodovi mora (kamenice, škampi, školjke, rakovi), iznutrice (goveđa jetra, bubrezi, srce), cjelovite žitarice, orašidi i maslaci od orašida, mahunarke (grah, kikiriki, soja), čokolada, suho voće (grožđice)
 • cink: crveno meso, jaja, sir, iznutrice, plodovi mora, cjelovite žitarice, mahunarke, miso, tofu, pivski kvasac, kuhano zeleno povrće, grašak, gljive, sjemenke bundeve i suncokreta
 • mangan: cjelovite žitarice, ananas, orašidi, sjemenke, klice žitarica, alge, zeleno lisnato povrće, mahunarke
 • željezo:hem oblik (crveno meso, iznutrice, jaja) ne-hem oblik (cjelovite žitarice, povrće)
 • vitamini B kompleksa: cjelovite žitarice, pekarski kvasac, iznutrice, orašidi, mlijeko, jaja, crveno meso, perad, riba, svježe voće, zeleno lisnato povrće
 • vitamin C: citrusi (naranče, limun, grejp), zelene paprike, lubenica, dinja, bobičasto voće (jagode, borovnice, kupine, maline), kivi, rajčice, zeleno lisnato povrće
 • vitamin D: ulje od jetre bakalara, masne ribe, jaja, mlijeko
 • vitamin E: klice žitarica, hladno prešana biljna ulja, margarin od kukuruznog ulja, iznutrice, jaja, orašidi, suncokretove sjemenke, tamnozeleno lisnato povrće, batata
 • omega-3: esencijalne masne kiseline: riblja, biljna i ulja orašida, sjemenke (lan, sezam, bundeva) i njihova ulja, alge.
 • tirozin: istraživanjima je utvrđeno da aminokiselina tirozin potiče moždanu aktivnost i važna je za pravilan rad štitnjače te potiče oslobađanje hormona rasta, sprječava umor i razdražljivost. Izvori su: meso, jaja, mlijeko i mliječni proizvodi, banane i bademi.

Pomoć iz prirode

Mnogim je istraživanjima potvrđeno da je pomoć iz prirode velika. Neke od znanstveno dokazano korisnih biljaka su:

Alga fukus (fucus vesiculosus) smeđe je boje i sadrži velike količine joda u obliku soli, ali i u organskim molekulama: mastima, bjelančevinama, pa i slobodnim aminokiselinama s jodom. Koristi se zbog dokazanog antitumorskog i hipotenzivnog djelovanja. Istraživanja su dokazala da korištenje ove alge u fitoterapiji od koristi kod liječenja bolesti štitnjače; gušavosti, hipotireoidizma, miksedema i Hašimotovog tireoiditisa. Ipak, zbog nedostatka podataka o sigurnosti upotrebe u trudnoći i laktaciji, kao i zbog sadržaja joda i moguće teških metala i toksina, preporučuje se izbjegavanje upotrebe u tim stanjima.

Istraživanja su dokazala da je korištenje alge fukus u fitoterapiji od koristi kod liječenja bolesti štitnjače: gušavosti, hipotireoidizma, miksedema i Hašimotovog tireoiditisa

Slatki korijen (glycyrrhiza glabra) sadrži kumarine, fitosterine, flavonoide (izolikvirizin, likvirizin), saponine (glicirizin), bogat je škrobom (glukoza, saharoza) i biljni hormoni koje se nalaze u biljci dokazano mogu djelovati na štitnjaču, usporavajući njezin rad. U narodnoj se medicini koristi u pripravcima poput čaja.

Žuta broćika (galium verum) biljka je čiju su korist i kod najtežih oboljenja prepoznali mnogi narodi pa je često korištena kao sastojak mješavina koje se dodaju u pripravke protiv tumora. Prema tradicionalnoj medicini, dio štitne žlijezde mazao se mašću koja je sadržavala ekstrakt biljke i tako liječio. I moderna je medicina koristi prilikom upala i grčeva, a pozitivno utječe i na smanjenu funkciju štitnjače (hipotireozu). Djeluje opuštajuće na mozak, detoksicira cijelo tijelo, opušta tijelo (spazmi), potiče kretanje limfe, čišćenje sekreta, ali ipak treba pripaziti s dozama kod autoimunih bolesti jer može stimulirati imunosni sustav.

I još: Kako oboljeli često imaju problema s tjelesnom masom koja se u vrlo kratkom vremenu može drastično mijenjati i varirati, bilo bi preporučljivo kao nadopunu pravilnoj prehrani koristiti pripravke biljaka koje dokazano mogu pomoći poremećenom metabolizmu i uravnotežiti ga. To su, primjerice:

 • trnastizečjak (Ononisspinosa),
 • europska borovnica (Vacciniummyrtillus) i
 • bijela kopriva (Lamium album).

Kada provjeriti zdravlje štitnjače?

Stoga, ako ste u kratkom vremenskom razdoblju primijetili neke od simptoma koji bi mogli biti povezani sa štitnjačom, naglo dobili ili izgubili na tjelesnoj masi, ako imate problema s koncentracijom, promjenama raspoloženja, osjećate se umorni, prekontrolirajte štitnjaču.

Ona je mala žlijezda koja ima velik utjecaj na cijelo tijelo i važno ju je dobro čuvati. Kako su utvrdila mnoga istraživanja, u tome vam uvelike može pomoći izbor pravilne prehrane i dodataka iz prirode koje ćete uzeti s obzirom na (moguću) postavljenu dijagnozu.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button