Lijekovi i terapije - 10. listopada 2017.
AUTOR ČLANKA - prim. Ines Adanić-Mikloška

Rješenje postoji! Zaustavite kronične bolove i počnite živjeti bolje

Kronični bolovi značajno narušavaju kvalitetu života pa ih ne treba trpjeti. Danas diljem Hrvatske postoje centri i ambulante za liječenje bola

Kronična bol se teško podnosi

Kronični bolovi značajno narušavaju kvalitetu života pa ih ne treba trpjeti. Danas diljem Hrvatske postoje centri i ambulante za liječenje bola.

Smirivanje bola je božanski čin! (lat. Sedare dolorem opus divinum est!) čuvena je Hipokratova izreka koja je motivirala davnih 40-ih godina 20. stoljeća misao o liječenju i proučavanju bolnih sindroma. Pokretačem projekta organizacije liječenja bola u svijetu smatramo prof. dr. Johna J. Bonicu, anesteziologa, pionira u području liječenja bola u Sjedinjenim Američkim Državama, odakle se njegov projekt poslije proširio u Europu.

Povijest liječenja boli

Prvi multidisciplinarni Centar za bol Bonica je osnovao 1960. g. na Medicinskom fakultetu u Washingtonu, a temelji internacionalnog okupljanja kliničara i znanstvenika postavljeni su 1972. g., kada se rodila ideja o osnutku IASP-a (International Association for the Study of Pain, odnosno Međunarodno društvo za proučavanje bola) u Seattlu. U Hrvatskoj je prvi takav Centar za liječenje bola osnovan u Zagrebu u KBC-u Zagreb, 1979. g. te nedugo zatim u OB Karlovac kao Ambulanta za bol.

Najčešći bolovi za koje se traži pomoć

U centre i ambulante za bol javljaju se bolesnici s bolnim sindromom koji ne može riješiti liječnik primarne zdravstvene zaštite. S obradom i radiološkim nalazima ondje mogu obaviti preglede i konzultacije o liječenju bola.

Najčešće je riječ o kroničnom bolu, kao što je neuropatski bol (trigeminalgija, postherpetska i dijabetička neuropatija), potom razni postoperacijski bolovi, bolnost pri degenerativnim bolestima mišićno-koštanog sustava, maligni bol u bolesnika s malignim procesom, razni neurološki bolovi, kao što su glavobolje (migrene, tenzijska glavobolja, postoperacijska glavobolja), lumboishialgije ili bol u degenerativnim neurološkim bolestima, posttraumatski bol i razne sportske ozljede.

Najčešće se traži pomoć za liječenje kroničnog bola, kao što je neuropatski bol (trigeminalgija, postherpetska i dijabetička neuropatija)

Liječenje bola

U liječenju bola danas nam stoje na raspolaganju razne neinvazivne i invazivne metode pristupa.

Liječenje prvenstveno započinjemo neinvazivnim načinom, odnosno farmakološkim pristupom koji podrazumijeva primjenu lijekova specifičnog analgetskog djelovanja, upute o korisnoj fizičkoj aktivnosti, odnosno vježbama za pojedine degenerativne bolesti, a moguće je primijeniti i razne fizikalne terapije poput ultrazvuka, elektroterapije ili magnetoterapije. Magnetoterapija pozitivno djeluje na bol, smanjuje edem tkiva, a poboljšava metabolizam stanica.

Pacijenti koji ne mogu uzimati lijekove, bilo da je riječ o alergijama ili oštećenom probavnom traktu, bolesti bubrega ili jetre, imaju mogućnost uporabe TENS-a, odnosno elektrostimulacije putem elektroda na koži – primjenjuje se određena struja putem aparata. U liječenju bola moguća je i akupunktura, korisna metoda kod koje se akupunkturnim iglama djeluje na bol, poboljšanje cirkulacije i metabolizma stanica.

Kao što je spomenuto, osim neinvazivnih metoda, stoje nam na raspolaganju i one invazivne. U toj se skupini nalaze razne vrste blokada lokalnim anestetikom i kortikosteroidima, eventualno davanje opioida i lokalnog anestetika u epiduralni prostor kralježnice te dugoročnije postavljanje samog epiduralnog katetera kod malignih bolova u bolesnika sa zloćudnim bolestima. Na taj način postižemo ublaženje bola opioidnim analgeticima u mnogo manjim dozama od onih koji se koriste u tabletama jer se izravno stavljaju u područje centralnog živčanog sustava, odnosno njegovih neuralnih struktura. Nažalost, neki od vrlo korisnih lijekova nisu na listi HZZO-a pa se moraju kupiti ili djelomično nadoplatiti.

Važnost privatnog sektora

Spomenimo i to da nam je danas omogućeno liječenje bola raznim transdermalnim naljepcima, takozvanim flasterima, koji djeluju na ublažavanje bola, a bolesniku i članovima njegove obitelji su jednostavni za korištenje.

Ambulante za liječenje bola osnovane su u svim većim gradovima u sklopu Europskih bolnica te većih poliklinika, a u Hrvatskoj ih djeluje gotovo 30

Naljepci mogu biti sa ili bez opijata, odnosno sadrže lokalni anestetik koji se polako otpušta u periodu od nekoliko sati ili nekoliko dana, a najdulje do 96 sati. Vrlo su učinkoviti te uvelike ublažavaju patnje teških bolesnika.

Ambulante za liječenje bola osnovane su u svim većim gradovima u sklopu Europskih bolnica te većih poliklinika, a u Hrvatskoj ih djeluje gotovo 30. Pritom je potrebno naglasiti i važnost privatnog sektora u zdravstvenom sustavu s organiziranim ambulantama u poliklinikama većih gradova koje se, među ostalim, bave i liječenjem bola. U mnogim se privatnim poliklinikama može obaviti kvalitetna fizikalna terapija, akupunktura i razne vrste neurostimulacija.

Bol ne treba trpjeti – liječimo je!

Ugradnja neurostimulatora

U Hrvatskoj unatrag petnaestak godina anesteziolozi imaju vodeću ulogu, uz neurokirurge, koji različitim operativnim zahvatima mogu isključiti prijenos bolnih impulsa. Naime, ugradnjom posebnih neurostimulatora u kralježnicu ili talamički dio mozga kod određenih bolesnika djeluje se na smanjenje bolnih senzacija.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button