Lijekovi i terapije - 27. listopada 2020.
AUTOR ČLANKA - Jadranka Brozd, fizioterapeut, Privatna praksa fizikalne terapije Jadranka Brozd, ADIVA Plus sadržaj

Zdravlje krvnih žila: fizikalne metode poboljšanja mikrocirkulacije

Velika većina krvožilnog sustava odnosi se na mikrocirkulaciju koja je nužna za održavanje svih životnih funkcija te je vrlo važno da se odvija nesmetano

mikrocirkulacija fizikalne metode

Mikrocirkulacija je pojam o kojem baš i ne razmišljamo. Često se pomisli da je mikrocirkulacija na vršcima prstiju ruku i nogu, nosa i uške što je točno ali nepotpuno. Naime, mikrocirkulacija je u svim dijelovima našeg tijela. Konkretno, ljudsko tijelo u krvožilnom sustavu ima raspodjelu na arterijsku cirkulaciju (11,5%), vensku cirkulaciju (14,5%), dok je mikrocirkulacija u ogromnih 74% sustava.

Kako nam mogu pomoći elektroterapija, magnetoterapija, terapija ultrazvukom i laserom

Ako bismo to željeli slikovito prikazati, možemo mikrocirkulaciju u tijelu usporediti s površinom od oko zadivljujućih 7.000 kvadratnih metara ili 100.000 km.

Svaki dio tijela ima svoju mikrocirkulaciju, jer i arterije i vene imaju svoje mikro nastavke u alveole i kapilare preko kojih ulaze receptorima u stanice. Tako dobrom cirkulacijom srce dnevno izgura i do 8.000 litara krvi kroz tijelo. Mikrocirkulacija je nužni dio za održavanje svih životnih funkcija i o njoj ovise ili zdravlje ili bolest.

Kako se pobrinuti za svoju mikrocirkulaciju?

Živite sretan i učinkovit funkcionalan život. Da biste ga održali, morate se pobrinuti da vaša mikrocirkulacija nije blokirana, prekinuta ili usporena. Metode kojima ćete dobiti zadovoljavajući rezultat mogu biti jednostavne, kao što je kretanje u prirodi, ili fizioterapijski postupci.

Najjednostavnije je osigurati dovoljno kisika šećući, plivajući, radeći na svježem zraku. Nije potrebno pretjerivati s duljinom i intenzitetom aktivnosti jer je i ukupno dva sata funkcionalnog kretanja u prirodi dobar stimulans za poboljšanje cirkulacije, ali i psihičkog oporavka od sjedilačkog zamora te bombardiranja raznim informacijama među kojima prevladavaju negativne.

Ako niste u stanju osigurati tijelu dovoljno kretanja upozorit će vas simptomima poput zakočenosti, boli, neraspoloženja i tada ćete se koncentrirati na rješavanje simptoma. Ipak je važno shvatiti da trebate promijeniti uzrok, a ne samo tretirati posljedicu.

Fizioterapijski postupci za poticanje mikrocirkulacije

Fizioterapija nudi niz postupaka kojima se može potaknuti mikrocirkulacija.

Prvenstveno je nužna kvalitetna fizioterapijska procjena koja će ustanoviti uzrok problema temeljem anamneze i praćenja prethodnih medicinskih nalaza, a potom i procjenom posture i funkcije pojedinih dijelova lokomotornog sustava. Riječ je o sustavu za kretanje, odnosno mišićima, ligamentima, kostima i zglobnim čahurama, a sve je pod kontrolom živčanog sustava.

Nađene blokade prikazuju „slijepljene“ fascije, ožiljcima ukliještene strukture s manjkom mikrocirkulacije. Terapijski je nužno oslobađanje takvih područja, a primjenjujemo različite specijalne manualne (ručne) metode, ali i elektroterapijske postupke.

Manualne metode

Od manualnih metoda naglašavam mobilizacije zglobova kojima se oslobađaju napetosti unutar zglobnih koštanih tijela kao što su i kralješci. Nakon zahvata osoba ne osjeća samo oslobađanje blokade, već i toplinu i ugodu što upućuje i na oslobođenje mikrocirkulacije.

Osteopatija je znanost i vještina kojom potičemo vitalitet svih funkcija u tijelu, a manifestira se i smanjenjem simptoma uz povećanu pokretljivost te psihološki dobar osjećaj. Također se poboljšava i cirkulacija u tretiranom području, ali i cijelom tijelu poticanjem samostalnih korekcija.

I ostale manualne tehnike koje djeluju ciljano na fascijama imaju isti rezultat poboljšanja cirkulacije, a time potiču osobu da samostalno potakne zdravlje vježbanjem na način koji donosi fizičku ugodu, ali i zadovoljstvo.

Elektroterapijski postupci

Elektroterapijski postupci u fizioterapiji također potiču mikrocirkulaciju.

Najpoznatija metoda galvanizacije na jednom ekstremitetu (ili čak četiri) staničnim kupkama primjenjuje se više od 40 godina kod bolesti blokirane periferne cirkulacije kao što je Raynaudova bolest i sindrom ili Mb. Burger (thrombangiitis obliterans), bolest malih i srednje velikih arterija i vena ekstremiteta, a najčešće se javlja kod muškaraca pušača.

Magnetoterapija je također već dugi niz godina opcija za poticanje kako zarastanja kosti, tako i mikrocirkulacije u svim dijelovima tijela. Ograničenje je u veličini elektrode koja se postavlja na ugroženi dio tijela i potiče ostale funkcije poboljšanjem vitaliteta i mikrocirkulacije.

Danas najuspješnija fizikalna metoda poboljšanja mikrocirkulacije je BEMER terapija. To je elektroterapija jednostavne aplikacije, sigurna za korisnika i bez nuspojava ako se slijedi protokol. Prednost je vrlo mali broj kontraindikacija, među kojima su samo transplantacije organa i akutni upalni procesi praćeni temperaturom bez evidentnog uzroka. Vrlo dobri rezultati postižu se i kod osoba koje inače imaju ograničenje elektroterapije zbog ugrađenih implantata, na primjer fiksatori u kostima ili pacemaker u srcu. Također su terapijski dobri rezultati kod svih oblika tumora, bez obzira na malignitet ili metastaze. Najočitije rezultate poboljšanja mikrocirkulacije bilježimo nakon trauma, opekotina, operacija i perifernih rana koje ubrzano cijele te se poboljšava funkcija tog dijela tijela.

kronicna bol elektroterapija dinamicka neuromodulacija firsttx

Elektroterapijom protiv kronične boli: Što je dinamička neuromodulacija FIRSTtx

Kronična bol značajno umanjuje kvalitetu života i s njome je teško živjeti. No tehnološki napredak na području medicine ponudio...

SAZNAJTE VIŠE

Ističem i odlične rezultate BEMER terapije kod oboljelih od dijabetesa neovisno o tipu i popratnim simptomima. Mjerljivo je poboljšanje kontrole povišenog šećera u krvi, kao i smanjenje simptoma u oštećenim perifernim krvnim žilama i živcima (prstiju, oka, urogenitalnog sustava, srca…).

Odluku o načinu poboljšanja mikrocirkulacije donosite vi zajedno sa svojim liječnikom. Važno je ne oslanjati se samo na lijekove – funkcionalnim pokretom u prirodi i odgovarajućom fizioterapijom mikrocirkulacije možete popraviti kvalitetu svog života.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button