Lijekovi i terapije - 26. kolovoza 2020.
AUTOR ČLANKA - Viktorija Mišura, bacc. physioth., Privatna praksa fizikalne terapije Jadranka Brozd, ADIVA Plus sadržaj

Elektroterapijom protiv kronične boli: Što je dinamička neuromodulacija FIRSTtx

Kronična bol značajno umanjuje kvalitetu života i s njome je teško živjeti. No tehnološki napredak na području medicine ponudio je učinkovitu pomoć

kronicna bol elektroterapija dinamicka neuromodulacija firsttx

Dinamička neuromodulacija FIRSTtx je napredni oblik elektroterapije koji se koristi za tretman svih vrsta boli – akutne, kronične, postoperativne, neuropatske i drugih. Ona ima svoje specifičnosti koje ga čine drugačijim, a koje ćemo u nastavku teksta pokušati objasniti.

Djeluje na živčani sustav

Aparat projicira kompjutorski modulirane živčane impulse koji su slični prirodnim biološkim živčanim impulsima. Cilj tih impulsa je da stimuliraju živce u tijelu (periferni živčani sustav) preko kojih će informacija o „oštećenju“ doći do mozga (središnjeg živčanog sustava).

Vječni pratilac čovječanstva: bol i kako ga liječiti

Mozak je „šef“ našeg tijela i svega što se u njemu događa. Kada dođe do ozljede i opterećenja, pokreću se mehanizmi koji potiču cijeljenje i regulaciju.

Potiče lučenje neuropeptida

Ovi živčani impulsi djeluju na stimulaciju specifičnih živčanih vlakana – C vlakana. Jedno od jedinstvenih  svojstava C vlakana je vrlo snažan analgetski učinak (ublažavanje bola) koji nastaje oslobađanjem neuropeptida kada se vlakna stimuliraju. Recimo i to da je C vlakna vrlo teško stimulirati, a čine više od 70% tjelesnih živčanih puteva.

Potiče mehanizme autoregulacije

Djelovanje ovog oblika elektroterapije temelji se na dva fiziološka procesa: prvi je da tijelo ima vlastitu sposobnost cijeljenja, a drugi da se ta sposobnost cijeljenja može potaknuti stimuliranjem dijelova mozga odgovornih za regulaciju autonomnog živčanog sustava te postizanja homeostaze međudjelovanjem živčanog i endokrinog sustava.

Interakcijom, odnosno međudjelovanjem živčanog i endokrinog sustava dolazi do otpuštanja biološko aktivnih kemijskih modulatora koji se nazivaju neuromedijatori.

Najbitniji kemijski modulatori su neuropeptidi poput:

  • Endorfina i enkefalina – odgovorni su za inhibiciju, odnosno sprečavanje boli
  • Supstanca P – odgovorna je za prijenos boli
  • Neuropeptid Y – odgovoran je za stimulaciju hranjenja

Neuropeptid,i osim na bol, djeluju još i  na hranjenje, protok krvi (bitno za autoregulaciju mozga), memoriju, stres i anksioznost i drugo.

Dinamička neuromodulacija ne radi umjesto tijela, već ga usmjerava te potiče regulaciju i cijeljenje koristeći tjelesne mehanizme autoregulacije.

Koristi se za dijagnostiku i kao tretman

Dinamička neuromodulacija pomaže u pronalasku područja na tijelu koje je potrebno tretirati, zato što često uzrok problema nije samo na bolnom području. Postoje protokoli dijagnosticiranja i tretmana, ali zbog individualnog odgovora svakog pacijenta, niti jedan tretman nije isti već se kreiraju prema dnevnim potrebama.

kronicna bol elektroterapija dinamicka neuromodulacija firsttx 2

Učinkovit za tretman inkontinencije i menstrualne boli

Zbog djelovanja na živčani sustav, pa tako i na dio koji inervira mišiće zdjeličnog dna te organe male zdjelice, pozitivni rezultati su se pokazali i kod inkontinencije. Provedena su istraživanja u SAD-u, Nizozemskoj i Hrvatskoj. Djeluje na smanjenje menstrualne boli, što je osobito značajno za žene s endometriozom.

Dio je terapijskog procesa kod pareze ličnog živca

Kod disfunkcije n. facialisa (ličnog živca), gdje dolazi do onemogućenog ili otežanog pokretanja mišića lica, služi za poboljšanje oporavka i regeneraciju živca. Osim toga, kontinuirani terapijski proces je bitan kako bi se održala simetrija lica i spriječio razvoj kompenzacijskih pokreta.

Kontraindikacije i mjere opreza

  • bolesti srca (ozbiljne aritmije…)
  • neregulirana arterijska hipertenzija
  • prisutnost električnih uređaja (pacemaker…)
  • epilepsija
  • imunosupresivna terapija kao zaštita odbacivanja organa ili transplantata
  • otvorene rane
  • trudnoća – dopušteno je raditi na periferij
Mora nas ponekad i boljeti

Nisu ugodni, ali su potrebni: zašto nas mora boljeti?

Osjet bola jedan je od vitalnih znakova kojim organizam reagira na vanjski štetni podražaj jer izaziva reakciju tijela i...

SAZNAJTE VIŠE

Kombinacija s vježbama i manualnom terapijom

Učinak dinamičke neuromodulacije još je bolji u kombinaciji s vježbama i terapijskim postupcima poput manualne terapije. To je značajna dobit pri radu terapeuta jer mogu maksimalno iskoristiti svoje postojeće znanje i vještine, uz dodatnu potporu ove tehnologije.

Poboljšanje se najčešće primijeti već kod prvog tretmana, a za dugotrajne promjene potrebno je nekoliko terapijskih dolazaka. Kod bolnih stanja, osobito kroničnih i složenih, ne postoji jedna „čarobna formula“ za rješenje problema. Za to je potreban odgovarajući terapijski proces u kojem sudjeluju i fizioterapeut i klijent, a Dinamička neuromodulacija FirstTX pokazala se zlatnim alatom u svakodnevnoj praksi.

Izvor fotografija: https://www.jadrankabrozd.hr/usluge/aparaturne-tehnike/

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button