Obiteljsko zdravlje - 17. prosinca 2019.
AUTOR ČLANKA - Duje Tomašević, dr. med., spec. obiteljske medicine

Zašto se javlja bol u prsnom košu?

Bol može biti različitog intenziteta i oblika, pa tako možemo osjetiti i bol u prsnom košu koji može imati različite uzroke

bol u prsnom košu

Bol je složen fenomen koji nastaje u mozgu kao rezultat složenog procesa obrade informacija s periferije. Podražaj receptora na koži ili unutar organa, živcima dolazi do različitih dijelova mozga i tu se registrira kao bol većeg ili manjeg intenziteta ili se potpuno zanemaruje.

Bol i njegovi oblici

Bol se može klasificirati na razne načine. Periferni zahvaća mišiće i tetive. Centralni može biti odraz oštećenja ili disfunkcije središnjega živčanog sustava (mozak i leđna moždina). Funkcioniranje živaca  koji prenose osjet može biti normalno ili narušeno. Normalna reakcija organizma na ozljedu naziva se akutni bol. Traje kratko i obuhvaća razdoblje cijeljenja. Ima zaštitnu ulogu tako da ozlijeđeno ili upalno područje i okolno tkivo učini preosjetljivim na sve vrste podražaja i izbjegne bilo kakav vanjski utjecaj.

Kroničan bol traje i nakon procesa cijeljenja što znači da može postojati neovisno o stanju koje je uzrokovalo bol. Može biti spontan ili provociran. Spontani se bol događa u mnogim stanjima kroničnog bola, moguće radi narušenog živčanog puta kojim se bol prenosi. Primjer je tzv. fantomska bol, kad boli ud koji je amputiran. Provocirani je bol potaknut nekim podražajem, ali je osjet bola preuveličan. Tako bolesnicima s postherpetičkom neuralgijom blagi dodir kože uzrokuje jaki osjet bola.

Jeste li se ikada zapitali zašto nas nakon plakanja boli glava?

Neuropatska bol

Neuropatska bol je oblik kroničnog bola koja nastaje kao posljedica prilagodbe osjetnog dijela živčanog sustava nakon periferne ili centralne ozljede. Uglavnom je žarećeg karaktera, probadajuća i poput strujnog udara te se teško liječi. Tkiva zahvaćena upalom, kroničnom ili akutnom, spontano su preosjetljiva kao odraz aktivnosti raznih medijatora upale koji se stvaraju u zahvaćenom tkivu. Također, drugačije se doživljava bol podrijetlom iz mišića ili kosti, od onog koji dolazi iz unutarnjih organa i teško mu je odrediti točnu lokaciju.

Prsni koš

Prsni koš čine prsna kost s prednje strane i grudni dio kralježnice straga, povezani rebrima. S unutarnje strane obložen je pleurom ili poplućnicom. Granicu prema trbušnoj šupljini čini mišićna dijafragma. Unutarnji prostor prsnog koša većim dijelom ispunjavaju srce i pluća s pripadajućim velikim krvnim žilama i limfnim tkivom. Jednjak kroz otvor na dijafragmi ulazi u želudac.

Bol u prsnom košu

Svaka od navedenih struktura može biti izvor akutnog ili kroničnog bola koji je praćen i nizom drugih simptoma. Iz tog razloga diferencijalna dijagnoza bola u prsnom košu vrlo je široka i kreće se od bezazlenih uzroka do po život opasnih stanja. Upale mišića, ligamenata i hrskavica najčešće kao posljedica prenaprezanja, degenerativne promjene intervertebralnih diskova i kralježaka, stanja obilježena povećanom produkcijom želučane kiseline i narušenom funkcijom mišića zatvarača ulaza jednjaka u želudac, upale pluća i plućne ovojnice u sklopu akutnih zaraznih, kroničnih ili imunološki posredovanih bolesti, tumori ili metastaze tumora sa udaljenih lokacija samo su neki od uzroka.

Kronična bol se teško podnosi

Rješenje postoji! Zaustavite kronične bolove i počnite živjeti bolje

Kronični bolovi značajno narušavaju kvalitetu života pa ih ne treba trpjeti. Danas diljem Hrvatske postoje centri i ambulante za...

SAZNAJTE VIŠE

Posebna grupa bolova

Posebna grupa su bolovi uzrokovani manjkavom opskrbom srca kisikom. Ovisno o tome radi li se o suženju koronarnih krvnih žila ili potpunom začepljenju različito se manifestiraju. U prvom slučaju govorimo o angini pectoris, u drugom o akutnom infarktu.

Obično bol u infarktu miokarda nastaje naglo, intenzivno, širi se u lijevu stranu prsnog koša, vrat ili lijevu ruku. Ne popušta mirovanjem niti promjenom položaja tijela, te je praćen preznojavanjem, bljedilom, ponekad mučninom i povraćanjem ili osjećajem nepravilnog rada srca.

Međutim, često se dogodi da su simptomi nespecifični, bol nije toliko intenzivan ili ga nema, a prisutno je intenzivno povraćanje ili samo osjećaj neobjašnjive slabosti. Naglo nastao, intenzivan bol u prsnom košu nije uvijek uzrokovan srčanim tegobama, ali je svakako uvijek razlog da se javi liječniku čim prije.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button