Zanimljivosti i savjeti - 13. svibnja 2019.
AUTOR ČLANKA - Ivana Vodogažec

Jeste li se ikada zapitali zašto nas nakon plakanja boli glava?

Ako nakon plakanja uslijedi glavobolja, valja uzeti u obzir da je plakanje samo “okidač“, a pravi uzroci glavobolje vjerojatno su puno dublji

glavobolja, plakanje, boli glava, migrena

Poznato je da suze imaju iscjeljujuću moć: plakanje može biti terapija za dušu i pomoći nam da se oslobodimo negativnih emocija. No, plakanje ne donosi uvijek osjećaj olakšanja, nego se ponekad pojavi – glavobolja.

Znanstvena istraživanja pokazuju da glava ne boli kad plačemo od sreće, ili kad režemo luk koji sadrži nadražujuće kemijske spojeve što izazivaju suzenje i šmrcanje. Glavobolja ponajprije može biti nuspojava suza koje su povezane s negativnim emocijama poput tuge, straha, očaja, bijesa…

Kada smo uzrujani, tijelo izlučuje takozvane stresne hormone (najpoznatiji je kortizol) koji pak aktiviraju određene neurotransmitere (prijenosnike signala) između živaca i mišića, uslijed čega dolazi do napetosti i grčenja mišića. Dakle, psihička napetost prerasta u fizičku, pa takvo naprezanje mišića glave i vrata može izazvati glavobolju.

Ne postoji čovjek koji nije iskusio glavobolju, ali kad boli, ta misao ne pomaže

Tenzijska glavobolja nakon plakanja

Upravo zato nakon plakanja se najčešće pojavljuje tenzijska glavobolja koja na opisani način nastaje zbog stresa. Za tenzijsku glavobolju tipičan je osjećaj bolnog pritiska, primjerice u čelu, sljepoočnicama, zatiljku, ili kao “obruč“ oko glave. Bol i napetost mogu se proširiti na vrat, ramena i leđa.

Simptomi migrene

Ponekad plakanje može izazvati i migrenu. Ona, baš kao i tenzijska glavobolja, pripada skupini takozvanih primarnih glavobolja koje su povezane s psihološkim opterećenjem odnosno stresom.

Za razliku od tenzijske glavobolje koja jest neugodna, ali ipak podnošljiva jer se relativno brzo može ublažiti (npr. relaksacijom ili analgeticima), migrena onemogućuje obavljanje svakodnevnih aktivnosti jer izaziva mučninu i povraćanje. Za migrenu je tipična pulsirajuća bol u jednoj polovici glave, te preosjetljivost na svjetlo, zvukove i mirise. Stoga osoba ima potrebu za izolacijom od okoline i mirovanjem.

Sinusogena glavobolja

Nakon plakanja može se pojaviti i sinusogena glavobolja. Naime, očne suzne žlijezde imaju odvodne kanale prema nosnoj šupljini, pa se suze slijevaju i u nos. Upravo zato pri plakanju “curi nos“. Pritom nosna sluznica naotekne, nos je teže prohodan te se stvara pritisak i(li) začepljenost u sinusima. Uslijed toga može nastati i glavobolja.

Premda ona ima ponajprije fizikalan uzrok, sinusi su povezani i s emocijama. Znanstveno je dokazano da osobe koje su pod psihičkim stresom češće imaju tegobe sa sinusima poput začepljenosti i kroničnih upala.

migrena, suho oko, sindrom suhog oka

Je li migrena povezana sa sindromom suhog oka?

Američki istraživači otkrili su da su osobe koje pate od migrene izložene većem riziku od razvoja kroničnog sindroma suhog...

SAZNAJTE VIŠE

Plakanje kao „okidač“

Dakle, ako nakon plakanja uslijedi glavobolja, valja uzeti u obzir da je plakanje samo “okidač“, a pravi uzroci glavobolje vjerojatno su puno dublji.

Premda lijekovi mogu olakšati glavobolju, oni nisu konačno rješenje te se trebaju koristiti vrlo umjereno i po preporuci liječnika. Često se glavobolja može riješiti već promjenom životnih navika. Pijte dovoljno vode, jedite svježe namirnice koje nisu industrijski prerađene, izbjegavajte cigarete i alkohol, naspavajte se, svakodnevno se krećite i boravite u prirodi. Glavobolja bi mogla nestati pomoću vježbi disanja, meditacije, opuštajućih kupki, obloga, masaža…

Ako se ne možete riješiti glavobolje te je ona sve učestalija i snažnija, ne oklijevajte s odlaskom liječniku. Naime, bol u glavi može biti simptom raznih upalnih bolesti, neuravnoteženog krvnog tlaka i smetnji cirkulacije, metaboličkih i hormonskih poremećaja, bolesti krvnih žila, ozljeda glave, tumora… Stoga uvijek najprije treba ustanoviti njezin uzrok.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button