Dišni sustav - 15. veljače 2019.
AUTOR ČLANKA - Vladimira Šimić

Trebamo li se zabrinuti kada sluz iz nosa promijeni gustoću i boju?

Iscjedak iz nosa prirodna je pojava, a posebice se pojačava te mijenja gustoću i boju uslijed raznih virusnih i bakterijskih infekcija. No on nije i jedini simptom bolesti

Trebamo li se zabrinuti kada sluz iz nosa promijeni boju?

Unatoč uvriježenom mišljenju da gusti žuti ili zeleni mukus jasno ukazuje na bakterijsku ili neku drugu težu infekciju, to nije posve točno jer mukus može biti savršeno proizran, a da se istovremeno boluje od teške infekcije uha ili sinusa.

Iscjedak iz nosa, odnosno sluz koju nazivamo mukus ne zvuči lijepo, no on je prirodna pojava, ono što svi imamo te ga ne možemo izbjeći. Naprotiv, on igra i važnu ulogu u organizmu koja bi se mogla usporediti s uljem za podmazivanje kod strojeva, a naše je tijelo također svojevrstan živi mehanizam. Također, nije svaki iscjedak isti – njegova konzistencija i boja šalju nam važne poruke o zdravlju.

Uloga u organizmu

Tkivo koje proizvodi mukus nalazi se ne samo u ustima i nosu, već i u sinusima, grlu, plućima te probavnom sustavu. On oblaže površine na tim područjima, čuva vlagu tkiva te ga na taj način štiti od isušivanja, a time i od neželjenih oštećenja. S druge strane, zahvaljujući svojoj gustoći i ljepljivosti, mukus „hvata“ mikroorganizme poput bakterija i neželjenh čestica kao što je prašina te onemogućava njihov daljnji prodor u organizam, a naše ih tijelo potom šmrcanjem, iskašljavanjem i stolicom izbacuje.

I tu ne staje priča – naime, sluz sadrži i antitijela koja pomažu tijelu da prepozna napadače poput bakterija i virusa, enime koji ih uništavaju, proteine te različite stanice.

U našem je tijelu sve povezano pa tako infekcije gornjih dišnih putova – nosa, sinusa, ždrijela i grkljana – mogu biti prolazne, ali i uzrokovati čitav niz komplikacija donjih dijelova dišnih putova

Čak i kad ste zdravi, vaše tijelo proizvodi čak oko jedne do jedne i pol litre mukusa dnevno, kažu stručnjaci. Možda vam se taj podatak uz suhi nos čini nemoguć, no tu sluz ne možete vidjeti jer se većinom slijeva niz grlo te odlazi u probavni sustav.

Žut, zelenkast, crvenkast…

Mukus nam postaje  primjetan najčešće kad uslijed raznih zdravstvenih tegoba promijeni konzistenciju ili kad nastane pojačana proizvodnja zbog jake prehlade, alergije ili pak doticaja s vrlo nadražujućom tvari, na primjer, s pretjerano ljutom namirnicom. Ono što mnoge zabrinjava jest kad sluz iz nosa vidljivo, osim gustoće, promijeni i boju, pa više nije vodenasta i prozirna već žuta, zelenkasta, crvenkasta ili smećkasta.

Što nam te boje govore o zdravlju? Odgovor je, među ostalima, ponudio i Neil L. Kao, liječnik s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Južna Karolina. Dakle, kad ste prihlađeni, vaš imunološki sustav šalje neutrofilne granulocite (vrsta leukocita, bijelih krvnih stanica) u borbu protiv virusa . Ove stanice sadrže enzime zelenkaste boje, pa kad ih je brojčano puno mogu dovesti do toga da i sluz promijeni boju, pa postaje žućkasto zelena.

PROMO
Revimed maticna mlijec - vitamin C - stevija

Snagom matične mliječi, stevije i vitamina C protiv alergija

Redovitim unosom matične mliječi i vitamina C u kombinaciji sa stevijom, alergijske manifestacije svode se na najmanju moguću mjeru.

SAZNAJTE VIŠE

Međutim, unatoč uvriježenom mišljenju da gusti žuti ili zeleni mukus jasno ukazuje na bakterijsku ili neku drugu težu infekciju, to nije posve točno jer mukus može biti savršeno proizran, a da se istovremeno boluje od teške infekcije uha ili sinusa, objasnio je otorinolaringolog Michael M. Johns III sa Sveučilišta Emory. Dakle, žuta ili zelena boja ne moraju vas odmah zabrinuti ako nema drugih težih simptoma  poput, primjerice, začepljenosti nosa, vrućice, pritiska na području lica, posebice sinusa i slično.

Mukus koji je pak crvenkaste ili smećkaste boje ukazuje na tragove krvi što je često ako je sluznica nosa suha ili oštećena zbog pretjeranog brisanja, puhanja ili „kopanja“ nosa. Dakle, ta krv najčešće dolazi s područja unutar nosnica gdje se nalazi većina krvnih žila nosa. Tragovi krvi u sluzi ne moraju vas zabrinjavati, no ako se krvarenje pojača, javite se svom liječniku.

Pročitajte kako na odgovarajući način pobrinuti za nos u slučaju bolesti kao što su rinitis i sinusitis.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button