Gripa i prehlada - 28. prosinca 2018.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Kad prehlada zavlada: Što trebate znati o najraširenijoj virusnoj infekciji

Šmrcanje, kihanje, grlobolja česti su suputnici prehlade u ovo zimsko doba godine. Koliko znamo o njima?

Savjetodavna kampanja

Zimi se virusne infekcije šire vrlo brzo, posebice među djecom u vrtićima i školama. Učestala pojava prehlade te upale sluznice nosa karakteristična je za ovo doba godine. Zato je potreban pojačan oprez.

Baš iz tog razloga pokrenuta je javnozdravstvena edukativna kampanja “Uz savjet više manje se šmrca i kiše” u svim ADIVA ljekarnama koja traje do kraja siječnja, a cilj joj je stručno i kvalitetno informirati o prehladi i rinitisu.

Zašto su prehlade tako česte?

Prehlade su vrlo česte. Možda i stoga što ih uzrokuje čak 200 različitih vrsta virusa, a ne postoji cjepivo protiv prehlade. Najčešći simptomi prehlade su grlobolja koja traje dan ili dva te curenje nosa. Zatim su prisutni začepljenost nosa i blagi kašalj koji mogu potrajati četiri ili pet dana.

Kako ublažiti simptome prehlade i grlobolje?

Protiv virusa prehlade ne postoje lijekovi ni cjepivo, nego se preporučuje ublažavanje simptoma bolesti. Pomoći će vam uzimanje veće količine tekućine, poput vode, čaja i tople pileće juhe koja će vas okrijepiti. A neka se uz vas nađu i nezaobilazni rupčići, toplomjer i med.

Neka vas rinitis ne povlači za nos

Rinitis je upala sluznice nosa, a počinje curenjem nosa i vodenastim sekretom. Nakon toga se nos začepi, a sekret postaje sluzav. Posebno teško pada maloj djeci, a širenjem virusa ili bakterija u gornje dišne putove nastaje upala sinusa (sinusitis), dok širenjem upale na uho dolazi do otitisa, tj. upale uha koja je česta kod male djece. Najčešći simptomi rinitisa su curenje i svrbež u nosu nosu, privremeni gubitak osjeta mirisa, začepljenost nosa te šmrcanje i kihanje.

Mislite da znate sve o prehladi? Evo nekoliko učestalih mitova

Preboljeli smo je toliko mnogo puta i baš zato prehladu uzimamo zdravo za gotovo ili pak mislimo da znamo sve o njoj. No postoje brojni mitovi o ovoj čestoj infekciji kojih i nismo svjesni.  

Mit broj 1: Izlazak iz kuće s mokrom kosom izaziva prehladu. Prava je istina ta da mokra kosa ne izaziva prehladu, već virusi!

Mit broj 2: Ako vam je hladno, prehladit ćete se. Odgovor: hladnoća ne izaziva prehladu, već virusi.

Mit broj 3: Prehlada se može pobijediti pravilnim unosom hrane. Netočno. Uzimanje ili odvraćanje od jela tijekom prehlade ne utječe bitno na oporavak. Ono što je važno je dovoljan unos tekućina u organizam.

Mit broj 4: Prehladu se može „izbaciti znojenjem“, tj. vježbom u teretani. Ovo je česta zabluda mlađih, sportu naklonjenih ljudi. Iako vježbanje može ojačati organizam općenito gledano, ono ne može biti rješenje kada vas uhvati prehlada.

Mit broj 5: Prehlada je opasna jer može prijeći u gripu. Prava je istina sljedeća: različiti virusi uzrokuju prehladu i gripu. Tako je tu riječ o dvije različite infekcije. No ono što može biti isto prehladi i gripi su brojni zajednički simptomi.

Savjetom do manje šmrcanja i kihanja!

Siječanj je mjesec posvećen borbi protiv prehlade, grlobolje i rinitisa u svim ADIVA ljekarnama! Iskoristite ovu priliku i obavezno se posavjetujte s ADIVA ljekarnikom o načinima ublažavanja simptoma prehlade.

Prelistajte nagradni katalog ADIVA programa vjernosti

Naši članovi ADIVA programa vjernosti ostvaruju pravo na atraktivne poklon-proizvode i popuste na kupnju proizvoda iz nagradnog kataloga, kao i popuste na zdravstvene preglede, police dopunskog zdravstvenog osiguranja i dentalne zahvate. Listu partnera programa čini gotovo 50 renomiranih brendova i zdravstvenih ustanova zahvaljujući kojima će ponuda zadovoljiti i najzahtjevnije članove ADIVA programa vjernosti.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button