Dišni sustav - 25. rujna 2017.
AUTOR ČLANKA - Katarina Fehir Šola

Muke po nosu – rinitis ili hunjavica i upala sinusa

Nos je početni dio dišnog sustava. Njegova funkcija je čišćenje, zagrijavanje i vlaženje udahnutog zraka. Dakle, nosna šupljina ima jednu od najvažnijih funkcija u organizmu

upala sinusa, rinitis

Nos je čuvar pluća, u njemu se zrak prije nego što uđe u pluća pročišćava i kondicionira dobivajući optimalnu temperaturu i vlažnost.

Najčešće su bolesti nosa su rinitis ili hunjavica i sinusitis.

Rinitis

Kod rinitisa dolazi do iritacije i upale nosne sluznice, pri čemu se luči previše sekreta. Ako je on vodenast, dolazi do “curenja” nosa, a ako je gust i sluzav, nos postaje začepljen, a disanje otežano. Uzroci su različiti, a mogu biti alergijski ili nealergijski.

 • Alergijski rinitis je najčešći oblik alergija, a izazivaju ga alergeni poput peludi, perja, kućne prašine, životinjskih dlaka, plijesni i dr.
 • Nealergijski rinitis nije uzrokovan alergijama, a uključuje kronično kihanje ili ima začepljenost nosa bez vidljivog uzroka. Simptomi su slični rinitisima koji su uzrokovani alergijama. Oboljeti mogu i djeca i odrasli, ali ipak češće obolijevaju osobe starije od 20 godina. Nealergijski rinitis više je neugodan nego štetan.

Pokretači rinitisa mogu biti neki iritansi u zraku, hrana, kronična oboljenja i slično. Dijagnoza nealergijskog rinitisa se postavlja nakon što je isključena alergija kao uzrok.

Akutni sinusitis traje do tri tjedna, a uzrokovan je najčešće infekcijama bakterijama ili ponekad gljivicama. Također i rinitis u nekim situacijama može biti uzrok pojave sinusitisa

Simptomi rinitisa

Simptomi se javljaju cijelu godinu, a mogu biti stalni ili potrajati samo nekoliko dana. Znakovi nealergijskog rinitisa su začepljen nos, hunjavica, sluz u grlu i drugo. Kod alergijskog rinitisa javljaju se još i svrbež nosa, svrbež očiju i svrbež grla. Posavjetujte se s liječnikom ako su vaši simptomi teži, ako vam ne pomažu lijekovi koje ste kupili u ljekarni (OTC lijekovi) ili ako se jave nuspojave od navedenih lijekova.

Kapi za nos moraju se koristiti oprezno i ne dulje od pet dana. Ovdje se uz kapi za nos savjetuje primjena fiziološke otopine koja pomaže vlaženju i ispiranju nosa

Nealergijski rinitis nastaje kada se krvne žile u nosu prošire pa se on ispuni sluznicom s krvlju i tekućinama. U tom slučaju dolazi do natečenosti nosne membrane i nemogućnosti disanja.

Uzročnici nealrgijskog rinitisa

Rinitis mogu pokrenuti različiti uzročnici:

 • okoliš – prašina, smog, dim, jaki mirisi
 • promjena temperature i vlažnosti zraka,
 • infekcije – najčešće virusne
 • neka alkoholna pića i ljuta hrana,
 • određeni lijekovi – nesteroidni lijekovi (acetilsalicilna kiselina ili ibuprofen), lijekovi za visoki krvni tlak, antidepresivi, kontracepcija…
 • hormonske promjene – u trudnoći, hipotireoza i sl.
 • stres,
 • dugotrajna upotreba kapi za nos i drugi

Moguće komplikacije su nosni polipi, kronični sinusitis, upale srednjeg uha.

Liječenje rinitisa

Ako je riječ o virusnom rinitisu, on prolazi spontano. Za smanjenje prekomjernog lučenja nosnog sekreta koristimo kapi za nos. One pročišćavaju nosnu šupljinu i smanjuju upalu. Moraju se koristiti oprezno i ne duže od pet dana. Ovdje se uz kapi za nos savjetuje primjena fiziološke otopine koja pomaže vlaženju i ispiranju nosa. Ako je bolest težeg oblika, odnosno ako ne prolazi duže vrijeme, liječnik će vam propisati lijekove. Lijekovi za liječenje rinitisa su kortikosteroidi koji dolaze u obliku spreja za nos. Oni ublažavaju simptome i sam tijek bolesti. Moraju se koristiti točno kako je liječnik propisao, i samo kroz određeno vrijeme.

>>Alergijski rinitis je bolest koja može ozbiljno narušiti kvalitetu života, no postoje načini da se ublaže neugodni simptomi.<<

Sinusitis

Sinusitis je upala sinusa virusnog, bakterijskog, autoimunog ili alergijskog podrijetla. Simptomi sinusitisa su:

 • glavobolja,
 • bol u području lica,
 • začepljenost nosa,
 • vrućica i
 • osjećaj napunjenosti u licu.

Ovi su simptomi još izraženiji kod ležanja u horizontalnom položaju. Sluznica sinusa je upaljena i zadebljana te su zatvoreni putevi kamo prirodno otječe sekret (a koji se pojačano luči i iz sluznice nosa), i to su razlozi za opisane simptome.  Sinusitis može biti akutni i kronični.

 • Akutni sinusitis traje do tri tjedna, a uzrokovan je najčešće infekcijama bakterijama ili ponekad gljivicama. Također i rinitis u nekim situacijama može biti uzrok pojave sinusitisa.
 • Kronični sinusitis nastaje ako se akutni ne liječi ispravno, ili se uopće ne liječi, može biti posljedica alergije, poremećaja građe nosne kosti, polipa, upale zuba gornje čeljusti i dr.

Liječenje sinusitisa

Liječenjem se nastoji pročistiti dišne puteve, smanjiti lučenje tekućine i gnoja. Za liječenje bakterijskog sinusitisa koriste se antibiotici. U samoliječenju se mogu primijeniti kapi za nos ili sprejevi koji sprečavaju prekomjerno lučenje nosnog sekreta. Time se nastoji pročistiti nosnu šupljinu od već postojećeg sekreta i spriječiti njezinu upalu. Sprejevi su pogodniji jer se mogu upotrebljavati u stojećem položaju, a mlaz iz raspršivača ravnomjernije oblaže sluznicu. Te lijekove ne treba primjenjivati duže od tri do pet dana. U liječenju mogu pomoći i posebne masti koje se nanose na sluznicu nosa s ciljem zaustavljanja stranih čestica i sprečavanja upale sluznice nosa.

Kod dojenčadi i male djece za ublažavanje simptoma rinitisa i sinusitisa koristi se:

 • fiziološka otopina,
 • izotonizirana sterilizirana morska voda ili
 • tradicionalni pripravak koji se dobiva prelijevanjem korijena bijelog sljeza toplom vodom, koji se potom ostavi da odstoji neko vrijeme i procijedi. Tako dobivena tekućina je vrlo pogodna za pedijatrijsku upotrebu.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button