Dišni sustav - 22. listopada 2018.
AUTOR ČLANKA - Ivana Marinac, dr. med., specijalizantica otorinolaringologije i kirurgije glave i vrata, Poliklinika Nola

Spriječite upalu dišnih putova na vrijeme i izbjegnite ozbiljne komplikacije

Infekcije respiratornih (dišnih) putova mogu biti lokalizirane u gornjim dišnim putovima (nosu, sinusima, ždrijelu, grkljanu) i biti prolazne, ali i uzrokovati niz komplikacija koje se mogu proširiti i očitovati u udaljenim dijelovima respiratornog sustava – na razini bronhalnog stabla, u dušniku i dušnicama, pa i dalje, u plućima

Spriječite upalu dišnih putova na vrijeme

Sve se to odvija zahvaljujući tzv. principu “ujedinjenih dišnih putova”, odnosno upali respiratornog trakta, gdje su upale gornjih i donjih dijelova, ustvari, procesi iste bolesti, ali različite progresije o čemu je još davno i ispred svog vremena govorio naš istaknuti otorinolaringolog prof. dr. Šercer.

Upale donjih dišnih putova karakterizirane su sistemskim upalnim odgovorom i općim simptomima i znakovima bolesti, te ih se može spriječiti ili ublažiti pravovremenim tretmanom upale gornjih dijelova dišnih putova.

U slučaju začepljenosti nosa treba fiziološkom otopinom obilno ispirati nos i koristiti dekongestivne kapi u spreju. Po potrebi, prema uputi liječnika ili ljekarnika, mogu se koristiti i intranazalni kortikosteroidni sprejevi

Začepljen nos, šmrcanje i povišena temperatura

U Hrvatskoj je, prema podacima Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), tijekom 2013. godine u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, djelatnosti opće/obiteljske medicine i djelatnosti za zdravstvenu zaštitu dojenčadi i male djece zabilježeno 1.840.541 posjeta liječničkim ordinacijama zbog bolesti dišnog sustava (18 % od ukupnog broja utvrđenih bolesti i stanja), među kojima prednjače akutne respiratorne infekcije, s udjelom od 66 %. Kako je ovo vrlo kompleksna tema, u tekstu ćemo se zadržati na najučestalijoj manifestaciji koja ima tendenciju izazvati komplikacije i koja je upravo najčešća u jesensko i zimsko vrijeme, kada respiratorni virusi uzrokuju infekcije nosa i grla. Upala nosne sluznice uzrokuje začepljenost nosa, prekomjerno lučenje i stazu vodenaste sekrecije – šmrcanje, a katkad i povišenu tjelesnu temperaturu. Liječenje započinje dekongestivnim kapima u spreju koje smanjuju otečenost sluznice, redovitom higijenom i toaletom nosa fiziološkom otopinom te – strpljenjem. Svaka virusna upala traje do sedam dana i nije razlog posjeta liječniku.

Pravovremeno liječenje sprečava komplikacije

Pravovremen početak liječenja u zdravih osoba sprečava nastanak komplikacija, budući da kongestija (otok) nosne sluznice uzrokuje stazu (zastoj) sekreta, otežava inače vrlo dinamičan život trepetljika u nosu, tzv. mukocilijarni transport nosne sluznice, te se zadržavanjem sekreta stvara podloga za razvoj komplikacija, najčešće bakterijskih upala koje se prepoznaju po gnojnom iscjetku, bolu u području korijena nosa, čela i u prostoru ispod oka. Tu se nalaze tzv. paranazalni sinusi, šuplji koštani prostori koji su uskim drenažnim otvorima, tzv. ušćima, odvojeni od nosnog prostora u koji se prirodno otvaraju. Kod nekih osoba postoje pato-anatomske varijacije koje dodatno kompliciraju drenažu te su sklonije razvoju težih komplikacija, što se rješava u mirnoj fazi (bez upale), posjetom specijalisti otorinolaringologu.

Što ako se upala ne zaustavi na vrijeme?

Bolest može napredovati i putom tzv. Eustachijevih tuba prema uhu pa nastaju upale srednjeg uha kao manifestacija komplikacija koje su, iz anatomskih razloga, učestalije kod djece, a tijekom rasta i razvoja gotovo potpuno iščežavaju. Ako se ne započne pravovremeno liječenje, inače relativno jednostavna upala prerast će u komplikaciju – upalu sinusa, gdje se zbog poremećaja drenaže nakuplja, najčešće gnojni sadržaj koji uz prethodnu začepljenost, razvija bol u području sinusa i temperaturaturu kojom se tijelo nastoji boriti. Tek u ovim uvjetima postoje opravdani razlozi za razmatranje liječenja nekim antibiotikom širokog spektra, lijekovi izbora u prvom redu su, na primjer, amoksicilin s klavulanskom kiselinom ili cefalosporinski antibiotici, iako se i dalje ne smije zanemariti glavni problem: kongestija nosne sluznice s poremećajem sinusne drenaže koja je najevidentnija u uskom grlu – začepljenim sinusnim ušćima. Tako se opet vraćamo na početak – na krucijalnu ulogu dekongestivnih kapi u spreju koje omogućuju drenažu.

>>U godini postoje razdoblja u kojima nas češće muče šmrcanje, grlobolja i promuklost – riječ je o simptomima iza kojih može stajati niz uzroka, a koje možemo i sami ublažiti.<<

No, navedene kapi ne bi se smjele upotrebljavati dulje od pet dana, u odgovarajućoj dozi i određenom učestalošću, a ako i nakon toga postoji začepljenost, dekongestivne kapi mogu se zamijeniti intranazalnim kortikosteroidnim sprejem (INKS) koji će svojim djelovanjem lokalno modulirati upalu smanjujući otok sluznice te potaknuti njenu obnovu. U ovoj indikaciji moguća je primjena istog i do mjesec dana, ovisno o trajanju simptoma i znakova bolesti. Kako rinosinusitis (upala nosa i sinusa) može trajati do 30 dana, kada je riječ o akutnoj fazi, navedena je preporuka posve razumljiva. Ako bolest traje između 30 dana i tri mjeseca, razmatramo subakutnu fazu koja nakon toga prelazi u kroničnu fazu. Primjenu antibiotika i INKS propisuje liječnik kojem se možete obratiti, a savjet o uporabi, može pružiti i ljekarnik. 

Sve faze akutne respiratorne infekcije do nekompliciranih upala sinusa mogu se liječiti kod kuće i kod izabranog liječnika obiteljske/opće medicine. Ako dođe do razvoja težih komplikacija kao, primjerice., neodgovarajući odgovor na navedenu terapiju ili progresija kliničke slike i simptoma, potreban je posjet specijalistu otorinolaringologu koji će daljnjim postupcima osigurati drenažu i sanaciju bolesti.

Savjeti za higijenu nosa kod kihanja i kašljanja

Nos je zaštitni i termoregulacijski organ za donje dišne putove te njegova pravilna i redovita higijena pomaže očuvanju zdravlja i sprečavanju širenja zaraze. Kašljanjem i kihanjem iz usta i nosa izlaze sitne kapljice sline i sluzi koje sadrže mnoge štetne organizme te oni mogu dospjeti i u nos ili usta drugih osoba u blizini i tako ih zaraziti. Ispljuvak također može biti opasan kao sredstvo zaraze. Za uklanjanje sekreta iz nosa najpogodnije su papirnate maramice koje, nakon upotrebe, uvijek moramo odložiti na pogodnom mjestu i tako spriječiti daljnju zarazu.

U slučaju začepljenosti nosa treba fiziološkom otopinom obilno ispirati nos i koristiti dekongestivne kapi u spreju. Po potrebi, prema uputi liječnika ili ljekarnika, mogu se koristiti i intranazalni kortikosteroidni sprejevi. Pripazite na oralnu higijenu. Dok kišete ili kašljete, prekrijte usta i nos maramicom za jednokratnu upotrebu ili to činite gornjom plohom dlana, a ne donjom. Upotrijebljenu maramicu bacite u koš za smeće. Pri kašljanju i kihanju valja okrenuti glavu od drugih ljudi, ali i od namirnica. Često perite ruke sapunom i tekućom vodom, posebno prije jela i poslije kihanja, kašljanja ili ispuhivanja nosa. Ne dodirujte oči, nos i usne neopranim rukama. I na kraju, dobro je podsjetiti se da je za očuvanje i unapređenje zdravlja važna i pravilna prehrana, redovito kretanje, dovoljno odmora i sna te izbjegavanje stresa.

100 % prirodno rješenje za sinusitis

Uljni preparati s dodacima eteričnih ulja učinkoviti su u postizanju bolje prohodnosti nosa, njegovanju suhe sluznice nosa i razgradnji zaraženog mukusa u plućima. U ljekarnama se može naći puno proizvoda i zato uvijek pazite da odaberete sasvim prirodno rješenje za svoje sinuse. Raspitajte se o proizvodima koji imaju klinički dokazanu učinkovitost i izvrstan sigurnosni profil. Fitoterapija (liječenje biljnim preparatima) odavno je poznata, a prije nekoliko godina i službeno je priznata kao znanstveno dokazana učinkovita pomoć u liječenju upale sinusa. Riječ je prvenstveno o preparatima na bazi mirtola iz eteričnog ulja mirte (Myrtus communis).

Jesu li vaši dišni putovi ugroženi?

Riješite test i provjerite jesu li vaši dišni putovi ugroženi i ako jesu, u kojoj mjeri. Pročitajte ove tvrdnje i označite one koje vrijede za vas:

 1. Imate li osjećaj da dugo „vučete“ prehladu?
 2. Jesu li vaši osjeti okusa i mirisa značajnije smanjeni?
 3. Osjećate li se iscrpljeno?
 4. Patite li od glavobolje koja se pogoršava kada se naginjete prema naprijed?
 5. Imate li osjećaj pritiska ili bola u području obraza i/ili iznad očiju?
 6. Povećava li se taj pritisak ili bol kada pritisnete čeljust ili čelo?
 7. Imate li prehladu praćenu povišenom temperaturom?
 8. Je li vam nos začepljen, s pratećim zelenožutim sekretom?
 9. Jeste li pušač?
 10. Pušite li dulje od tri godine?
 11. Muči li vas kašalj više od tri mjeseca godišnje?
 12. Kada kašljete, osobito ujutro, prevladava li sekret bijele, žute ili više zelenkaste boje?
 13. Izbjegavate li fizička opterećenja zato što teško dolazite do daha?
 14. Imate li problema s disanjem i kada mirujete?
 15. Muče li vas alergije?

Ako je vaš odgovor više od tri puta bio “DA”, postoji sumnja da su vaši dišni putovi upaljeni. Ako se vaši potvrdni odgovori odnose na prvih osam pitanja, vjerojatno patite od sinusitisa. Ako se većina vaših potvrdnih odgovora odnosi na pitanja u drugom dijelu upitnika, velika je mogućnost da imate bronhitis. U svakom slučaju savjetujemo vam posjet liječniku.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button