Dišni sustav - 17. studenoga 2021.
AUTOR ČLANKA - Hrvatski zavod za javno zdravstvo, ADIVA Plus sadržaj

KOPB: teška bolest pluća koja se može spriječiti i liječiti

Svjetski dan KOPB-a obilježava se svake godine treću srijedu u studenom, podsjećajući nas na tešku bolest koju je iznimno važno čim prije prepoznati. S druge strane, svakako bismo trebali slijediti pravila prevencije

KOPB

Svjetski dan kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB) obilježava se treću srijedu u studenom na prijedlog Globalne inicijative za kroničnu opstruktivnu plućnu bolest (Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease, GOLD). Cilj njegova obilježavanja jest podići svijest o važnosti prevencije, ranog otkrivanja i liječenja ove bolesti, piše Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Osjećaj nedostatka zraka (otežano disanje): zašto nam se događa?

Što je KOPB?

Kronična opstruktivna plućna bolest česta je, progresivna bolest koja se može spriječiti i liječiti, a obilježava je trajno smanjenje protoka zraka kroz dišne puteve. Procjenjuje se da  u svijetu od KOPB-a umire više od tri milijuna ljudi.

Najčešći uzrok KOPB-a je dugotrajno izlaganje duhanskom dimu. Prvi znakovi bolesti se najčešće javljaju kod osoba u 40-im i 50-im godinama života koje su pušači. Češće obolijevaju muškarci, no razlika se smanjuje zbog porasta broja pušača među ženama.  Do razvoja KOPB-a može doći i zbog izloženosti štetnim plinovima i česticama (prašini, kemikalijama, zagađenom zraku u kući zbog sagorijevanja bioloških materijala za potrebe grijanja) u kombinaciji s genetskom predispozicijom te preosjetljivosti dišnih puteva. U manjeg broja oboljelih uzrok je manjak enzima koji je odgovoran za elastičnost pluća.

Simptomi KOPB-a

Najčešći simptomi su

  • zaduha,
  • kašalj i
  • kronično iskašljavanje sputuma.

Kašalj se u početku bolesti javlja samo ujutro, no kako bolest napreduje javlja se tijekom cijelog dana, a kasnije i noći. Zaduha (osjećaj nedostatka zraka) postepeno napreduje. Prvo se javlja prilikom napora, a kasnije, u težim stadijima bolesti i prilikom obavljanja najjednostavnijih aktivnosti (održavanje osobne higijene, oblačenje, priprema hrane), pa čak i u mirovanju. Oboljeli su podložni čestim upalama pluća koje dodatno otežavaju disanje i čest su razlog hospitalizacije.

Postavljanje dijagnoze i liječenje

Dijagnoza se postavlja na temelju anamneze, fizikalnog pregleda i testova plućne funkcije. Glavni dijagnostički kriterij za postavljanje dijagnoze temelji se na nalazima spirometrije.

Najvažniji dijagnostički parametri u spirometriji su FEV1 (volumen zraka izdahnut u prvoj sekundi nakon dubokog udaha) i FVC (forsirani vitalni kapacitet, tj. ukupni volumen izdahnutog zraka maksimalnom snagom). Smanjeni omjer FEV1 i FVC pokazatelj je smanjene prohodnosti dišnog sustava (opstrukcije).

Liječenje ovisi o težini kliničke slike, a cilj je ublažiti znakove bolesti, smanjiti broj epizoda pogoršanja i poboljšati kvalitetu života. Treba naglasiti važnost prestanka pušenja jer se tako smanjuje napredovanje bolesti.

Prestanak pušenja na uputnicu

Sve se može kad se hoće: Prestanite pušiti – na uputnicu

Prestankom pušenja dodajete godine životu, poboljšavate njegovu ukupnu kvalitetu, štedite vrijeme i novac (700 do 750 kn mjesečno viška...

SAZNAJTE VIŠE

Prevencija KOPB-a

Najbolji način prevencije KOPB-a je nepušenje i neizlaganje duhanskom dimu. Većina slučajeva KOPB–a može biti spriječena ako se zaustavi izloženost duhanskom dimu.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo u suradnji s Klinikom za plućne bolesti Jordanovac izradio je edukativni letak na temu KOPB-a koji možete preuzeti ovdje.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button