ADIVA Plus sadržaj - 18. studenoga 2020.
AUTOR ČLANKA - Marija Škes, mag. educ. reh., voditeljica Odsjeka za zdrave stilove života, Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, ADIVA Plus sadržaj

Kronična opstruktivna plućna bolest: uključimo se u borbu protiv KOPB-a

Svake treće srijede u studenom obilježava se Svjetski dan kronične opstruktivne plućne bolesti čije pravovremeno prepoznavanje je iznimno važno

KOPB svjetski dan kronicne opstruktivne plucne bolesti

U sjeni pandemije novog koronavirusa i ove se godine obilježava Svjetski dan kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB) na poziv Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Globalne inicijative za kroničnu opstruktivnu plućnu bolest – GOLD (engl. Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease). Njegov je cilj povećanje svijesti o KOPB-u među zdravstvenim djelatnicima, javnozdravstvenim službama i općom populacijom. Udruženim naporima u cijelom svijetu, želja je poboljšati prevenciju i liječenje ove bolesti.

Recite NE bez odgađanja: 13 savjeta da pušenje za vas postane prošlost

Glavni krivac je pušenje

Svjetski dan kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB) naglašava važnost pravovremene dijagnoze i uočavanja simptoma bolesti, koji se uglavnom odnose na poteškoće s disanjem te odgovarajuću skrb oboljelih. Najčešći uzrok ove bolesti je pušenje, pa čak 95% pušača ili boluje od ove bolesti ili je njome ugroženo.

KOPB je progresivna bolest koja dovodi do pogoršanja plućne funkcije oboljelog čak i uz najbolje liječenje, stoga je prestanak pušenja najučinkovitija mjera s ciljem smanjenja rizika za nastanak i usporavanje njezinog razvoja. KOPB je trenutno na četvrtom mjestu najčešćih uzroka smrti u svijetu.

Što je KOPB

Kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB) je progresivna bolest pluća, karakterizirana smanjenjem protoka zraka kroz dišne putove, a zahvaća dišne putove, tkivo i krvne žile pluća. Nastaje zbog neprimjerenog upalnog odgovora pluća na iritaciju štetnim česticama i plinovima te dovodi do kroničnog morfološkog i funkcionalnog oštećenja pluća.

Suženje dišnih putova se s vremenom pogoršava, uz postupnu pojavu simptoma kašlja, iskašljavanja i zaduhe. Istovremeno se razvijaju brojne sistemske manifestacije, kao što su neuhranjenost, bolesti srca i krvnih žila te slabljenje imunološkog sustava s učestalim respiratornim infekcijama. Bolest često prolazi „nezapaženo” s obzirom na to da se poistovjećuje s „običnim pušačkim kašljem”. 

KOPB se karakterizira razdobljima „stabilne bolesti“, kada dominira nepodnošenje napora i zaduha koje su proporcionalne stupnju oštećenja plućne funkcije i razdobljima naglog pogoršanja simptoma bolesti (egzacerbacijama), kada dolazi do znatnog smanjenja plućne funkcije, izražene zaduhe i u mirovanju, a mogu nastupiti i po život opasna stanja koja zahtijevaju bolničko liječenje. 

Ova bolest je značajan javnozdravstveni problem u svijetu jer je broj oboljelih u porastu. Spirometrija je jednostavan i bezbolan test kojim se može utvrditi boluje li osoba od KOPB-a, čak i prije nego se simptomi razviju. 

Rizični čimbenici

Pušenje cigareta najvažniji je čimbenik rizika za nastanak KOPB-a. Pušenje lule, cigara i ostali načini pušenja duhana, popularni u raznim zemljama, također su čimbenik rizika za nastanak KOPB-a. Pasivna izloženost duhanskom dimu također doprinosi pojavi respiratornih simptoma i KOPB-a. 

Ostali potvrđeni uzroci nastanka KOPB-a su:

  • prašina i kemikalije radnog okoliša (pare, dimovi), kada je izloženost dovoljno intenzivna i dugotrajna;
  • zagađenje zraka u kući uslijed uporabe bioloških goriva za kuhanje i grijanje u slabo prozračenim prostorijama;
  • atmosferska zagađenja povećavaju ukupnu količinu udahnutih čestica, no njihova specifična uloga u nastanku KOPB-a nije do kraja razjašnjena.

Najvažniji pokazatelji koji upućuju na KOPB

Simptomi koji upućuju na KOPB su kronični kašalj, kronično iskašljavanje, akutni bronhitis te zaduha. Kronični je kašalj prisutan povremeno ili svakodnevno, često tijekom cijelog dana, a rijetko samo noću. Svaki oblik dugotrajnog (kroničnog) iskašljavanja također upućuje na KOPB, kao i ponavljajuće pojave akutnog bronhitisa. I na kraju spomenimo zaduhu koja je progresivna (pogoršava se tijekom vremena) ili trajna, odnosno svakodnevna (pogoršava se u naporu i tijekom respiratornih infekcija). 

Kada se javiti liječniku

U slučaju pojave bilo kojeg od navedenih simptoma, svakako biste se trebali čim prije javiti svom liječniku za stručni savjet.

upala pluća je najteža bolest dišnih putova

Najteža infekcija dišnih putova: upalu pluća treba shvatiti ozbiljno!

Za hladno doba godine karakteristične su respiratorne infekcije ili upale sluznice dišnog sustava, a najčešće govorimo o prehladi i...

SAZNAJTE VIŠE

Za orijentaciju predlažemo kratki „test“ – odgovorite na sljedeća pitanja:

  • Kašljete li već dugo?
  • Iskašljavate li prilikom kašljanja?
  • Imate li često osjećaj nedostatka zraka? 
  • Jeste li stariji od četrdeset godina?
  • Jeste li aktivni pušač ili bivši pušač?

Ako ste odgovorili s „da“ na tri i više pitanja, sljedeći korak je ispitivanje plućne funkcije ili spirometrija, koja je „zlatni standard“ u ranom otkrivanju KOPB-a.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button