Dišni sustav - 3. travnja 2020.
AUTOR ČLANKA - Duje Tomašević, dr. med., spec. obiteljske medicine

Virusne upale pluća: O njima se govori “zaslugom” koronavirusa

Novootkriveni koronavirus te njime uzrokovana bolest COVID-19 ponovno su skrenuli pažnju na virusne upale pluća iza kojih može biti više uzročnika

virusne upale pluca covid-19 koronavirus 2

Akutne dišne infekcije većinom su blage upale respiratornih sluznica koje prolaze bez specifičnog liječenja, a najčešće su uzrokovane virusima. Osim virusa uzročnici akutne upale mogu biti bakterije, te vrlo rijetko gljivice i drugi mikroorganizmi. Akutne dišne bolesti važan su javnozdravstveni problem zbog učestalosti te brzog  i velikog širenja u populaciji.

Upala pluća često pogađa djecu, no može joj se stati na kraj

Pneumonija – najteža akutna bolest dišnih putova

Pneumonija ili upala pluća je najteža akutna bolest dišnih putova. Od upale pluća može oboljeti svatko, no češće obolijevaju osobe narušenog zdravlja uslijed različitih kroničnih bolesti i osobe starije životne dobi.
Iako postoje sezonske varijacije s većom učestalošću upale pluća tijekom zimskih mjeseci, od upale pluća može se oboljeti tijekom cijele godine. Upala pluća često se razvija nakon prehlade ili gripe, ali se može razviti i kao potpuno samostalna bolest.

Bakterijske i virusne pneumonije

U kliničkoj podjeli, upale pluća se dijele na bakterijske ili tipične pneumonije i atipične ili virusne pneumonije koje su najčešće uzrokovane respiratornim virusima. Virusna upala pluća uzrokovana je najčešće virusima gripe A i B, adenovirusima, virusima parainfluence, respiratornim sincicijskim virusima te rijetko rinovirusima. Atipične pneumonije uzrokuje i bakterija Mycoplasma pneumoniae. Blaže su kliničke slike, te su najčešće sinonim za tzv. hodajuće upale pluća.

Od blagih do vrlo teških simptoma

Simptomi pneumonije mogu varirati od blagih do veoma teških ovisno o vrsti upale pluća, uzročniku, dobi i zdravstvenom stanju.
Bakterijska pneumonija često se razvija nakon infekcije gornjih dišnih putova. Obično počinje naglo s zimicom i tresavicom, produktivnim kašljem s gnojnim iskašljajem i otežanim disanjem.Virusne upale pluća razvijaju se postupno sa simptomima sličnim gripi: povišenom tjelesnom temperaturom, suhim i podražajnim kašljem te općim simptomima poput glavobolje, bolova u mišićima i zglobovima, općom slabošću i umorom. Česti simptomi su i bolovi u prsima, osobito kod kašlja i dubokog disanja, glavobolja, gubitak apetita, pretjerano znojenje, opća slabost i zbunjenost osobito kod starijih osoba.

Kako se upale pluća liječe

Liječenje upala pluća ovisi o uzročniku, težini bolesti, zdravstvenom stanju i dobi oboljele osobe. Većina zdravih osoba oporavi se unutar jedan do tri tjedna, većinom se liječenje provodi ambulantno i ne zahtijeva bolničko liječenje, osobito kod mlađih zdravih osoba s blagom i srednje teškom kliničkom slikom.

Bakterijske upale pluća liječe se antibioticima, dok se određene vrste virusnih upala pluća liječe antivirusnim lijekovima. Uz specifično etiološko liječenje upale pluća, za brzi i potpuni oporavak preporučuje se povećan unos tekućine i odmor. Za ublažavanje kašlja propisuju se lijekovi koji potiču iskašljavanje (ekspektoransi i sekretolici kod produktivnog kašlja), te lijekovi za smirivanje kašlja (antitusici kod suhog nadražajnog kašlja). Acetilsalicilna kiselina kod odraslih, te paracetamol i/ili ibuprofen kod djece služe za ublažavanje simptoma poput povišene tjelesne temperature i bolova u mišićima.

respiratorne infekcije i imunitet_bakterijske i virusne infekcije_ prirodna pomoć

Grlo pod povećalom: Prirodna pomoć za respiratorne infekcije

Tijekom hladnijih dana imunitet napadaju razne virusne i bakterijske infekcije - saznajte kojoj vrsti pripadaju respiratorne infekcije dišnih puteva

SAZNAJTE VIŠE

Što znamo o COVID-19

COVID-19 je bolest uzrokovana novootkrivenim koronavirusom (SARS-CoV-2) koja se tijekom nekoliko mjeseci proširila na sve kontinente. U težim slučajevima javlja se teška upala pluća. Od pacijenata koji su zahtijevali hospitalizaciju 70% je imalo promjene na RTG snimci pluća. RTG nalaz pluća nije specifičan za samu bolest. Može se prezentirati slikom atipične upale pluća, a obično su zahvaćena oba pluća krila i to bazalni dio pluća.

Ne postoji posebno liječenje za ovu bolest. Pristup liječenju pacijenata s infekcijama vezanim za koronaviruse je liječenje kliničkih simptoma. Potporno liječenje može biti vrlo učinkovito kod zaraženih osoba.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button