Gripa i prehlada - 8. listopada 2017.
AUTOR ČLANKA - Borislav Aleraj

Kad tijelo zavrije… vrijednosti temperature koje pozivaju na uzbunu

Visoku temperaturu, onu iznad 39 °C, pogotovo kod male djece, uvijek moramo shvatiti ozbiljno te, prema preporuci liječnika, savjesno primjenjivati postupke za njeno snižavanje

visoka temperatura poziva na uzbunu

Povišena tjelesna temperatura – vrućica, koju često u razgovoru zovemo samo temperatura, nije bolest sama za sebe, nego je znak bolesti (simptom). Može se javiti kod različitih bolesti i stanja, a gotovo sve zarazne bolesti očituju se povišenom tjelesnom temperaturom.

Većinom prođe bez komplikacija, no uvijek je potrebno pratiti bolesnika te ako postoji i najmanja sumnja da je možda riječ o stanju ili bolesti koje mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija, potrebno je odmah otići liječniku.

Temperatura se gotovo uvijek javlja u zaraznim bolestima. S vrućicom redovito ide osjećaj bolesti, “prebijenosti” i slabosti, katkada zimice i tresavice

Vrijednosti tjelesne temperature

Raspon fizioloških, tj. normalnih, vrijednosti je od 36°C do 37°C mjereno aksilarno (pod pazuhom), i od 36,5°C do 37,5°C mjereno rektalno (u rektumu). Ove vrijednosti mogu se razlikovati od osobe do osobe i mijenjaju se tijekom dana uslijed djelovanja raznih čimbenika kao što su fizička aktivnost, spavanje, menstrualni ciklus, trudnoća, uzbuđenje, hrana i piće, no riječ je o neznatnim varijacijama i prolaznom povišenju temperature.

 • Minimalna tjelesna temperatura je 35°C, i ako se temperatura tijela smanji ispod ove vrijednosti, to znači da organizam ulazi u hipotermiju i zahtijeva hitno zbrinjavanje bolesnika.
 • Povišenom tjelesnom temperaturom smatramo onu višu od 37°C.
 • Temperaturu višu od 40,9°C nazivamo hiperpireksijom i ona u pravilu prati teže bolesti. 

Bolesti s vrućicom – kako izbjeći rizike?

Temperatura se gotovo uvijek javlja u zaraznim bolestima. S vrućicom redovito ide osjećaj bolesti, “prebijenosti” i slabosti, katkada zimice i tresavice. Nakon tog početnog općeg znaka, obično se nadovezuju drugi znaci i promjene, a tada se bolest može lakše prepoznati: ili se razvije osip i nastanu su mnogima poznate vodene kozice, ili dišne smetnje i upala pluća, ili znakovi oštećenja središnjeg živčanog sustava (meninigitis ili meningoencefalitis) i dr. 

Stoga, iako je u najvećem dijelu tih gotovo svakodnevnih ljudski bolesti, tj. bolesti s temperaturom, ishod povoljan, često i bez liječenja, na primjer, ako se radi o virozi, ipak postoje mnoge moguće zamke i stoga poteškoće i odgovornosti kako za liječnike, tako i za same bolesnike ili njihove ukućane, te za osoblje ustanova za kolektivni smještaj – vrtića, domova i sl. Jer, u jednom se trenutku kod nekoga može zamijetiti samo povišena tjelesna temperatura kao izolirani simptom, a za neko vrijeme mogu se pojaviti i drugi, možda vrlo ozbiljni znakovi i smetnje svojstveni pojedinim zarazama koje iziskuju brzo postupanje.

Jaka vrućica i sama po sebi, osobito ako je preko 39°C, može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija, osobito kod male djece i stoga je vrijedna pozornosti te iziskuje savjesnu primjenu postupaka za njeno snižavanje te je zato važno pažljivo pratiti bolesnika: disanje, kožu, stanje svijesti, te ako se primijeti nešto neuobičajeno, odmah se javite liječniku. 

>>Kihanje, curenje nosa, a potom začepljen nos, grebanje ili bol u grlu i povišena temperatura. Tipični su simptomi i za prehladu i gripu, ali postoje značajne razlike u intenzitetu i nastupu simptoma koje nam pomažu razlikovanje ove dvije bolesti.<<

Koje simptome ne smijete ignorirati? 

Prilikom praćenja razvoja, odnosno napredovanja bolesti s vrućicom i uočavanja ozbiljnih znakova koji upućuju na težak razvoj bolesti kod sebe ili svojih ukućana, treba osobito uočiti: 

 • promjene na koži: osip, a osobito krvavi osip, odnosno mrljaste krvne podljeve koji su jedan od znakova sepse (meningokokne, pneumokokna ili dr.) 
 • neuobičajenu uspavanost, osjetljivost na svjetlo 
 • jaku napredujuću glavobolju uz mučninu i povraćanje, kočenje pokreta u vratu 
 • otežano i ubrzano disanje, jak proljev, smetnje vida, nemogućnost hodanja i dr. 
 • poseban oprez i pažnja potrebni su kod djece i dojenčadi zbog vrlo brzog razvoja bolesti 
Ako unutar tri dana ne uspijevate samostlno sniziti povišenu tjelesnu temperaturu, simptomi bolesti se pogoršavaju ili imate teškoće s disanjem, gutanjem i slično – odmah se javite liječniku

Kako skinuti povišenu tjelesnu temperaturu? 

Mjere za snižavanje temperature su fizikalne i lijekovima i primjenjujemo ih u pravilu kada ona prijeđe 38,5 – 39°C. Ako se bolesnik loše osjeća, već se pri 38°C može pristupiti nekim od načina za snižavanje tjelesne temperature. 

 • Skinite višak odjeće i odjenute laganu udobnu odjeću te koristite lagane pokrivače.
 • Pijte dovoljno tekućine, ali ne pretjerano kako biste izbjegli dehidraciju (čaj, sok, juha, voda).
 • Rashladite tijelo močenjem, polijevanjem ili tuširanjem mlakom vodom.
 • Za rashlađivanje bolesnika nemojte koristiti alkohol! Trljanje ili oblozi od alkohola imaju slabiji učinak od vode i mogu biti štetni! 
 • Lijekovi za skidanje temperature (antipiretici) olakšavaju simptome vrućice i bolova u mišićima, kostima i zglobovima.
 • Djeci se smiju davati samo preparati koji su izričito za njihovu dob – acetilsalicilna kiselina ne smije se dati djeci mlađoj od 12 godina jer može uzrokovati ozbiljnu bolest jetre i mozga!

Provjeravajte temperaturu bolesnika svakih 15 do 30 minuta i pažljivo pratite njegovo stanje. Ako unutar tri dana ne uspijevate samostlno sniziti povišenu tjelesnu temperaturu, simptomi bolesti se pogoršavaju ili imate teškoće s disanjem, gutanjem i slično – odmah se javite liječniku. 

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button