Ljekovito bilje - 11. listopada 2019.
AUTOR ČLANKA - Frane Herenda, mag. pharm.

Grlo pod povećalom: Prirodna pomoć za respiratorne infekcije

Tijekom hladnijih dana imunitet napadaju razne virusne i bakterijske infekcije - saznajte kojoj vrsti pripadaju respiratorne infekcije dišnih puteva

respiratorne infekcije i imunitet_bakterijske i virusne infekcije_ prirodna pomoć

Respiratorne infekcije donjih ili gornjih dišnih puteva obično su virusnog podrijetla, a bakterijske infekcije najčešće dođu na već postojeću virusnu infekciju.

Završetak ljeta i početak jeseni obilježeni su iznimno velikim brojem urinarnih infekcija koje polako počinju zamjenjivati respiratorne infekcije. Uzrok tome možemo potražiti u virusima koji kruže među nama, odnosno od čovjeka do čovjeka, te u padu imuniteta. Ljeto je za neke razdoblje odmora, no za mnoge i povećanog poslovnog napora. U svakom slučaju, te produljene i naglašene vrućine naše tijelo podnosi uz napor pa kao posljedica toga može doći i do pada imuniteta.

Respiratorne infekcije su najčešće virusne

Respiratorne infekcije donjih ili gornjih dišnih puteva obično su virusnog podrijetla (virusne infekcije), a bakterijske infekcije najčešće dođu na već postojeću virusnu, tj. riječ je o superinfekcijama, stoga ćemo se prvo orijentirati na imunitet i borbu protiv virusa. Eterična ulja poput ravensare i eukaliptusa, koja uništavaju viruse, najčešće su bolje podnošljiva i imaju mnogo manji potencijal za stvaranje iritacija od onih koja djeluju na viruse i bakterije (origano, klinčićevac…).

Što je zapravo imunitet?Upoznajte obranu svog tijela

Imunitet

Dizanje imuniteta uvijek ima smisla, a naše imunosne stanice imaju sposobnost uništavanja virusa i bakterija. Njihov broj možemo podizati, primjerice, glukanima. Ehinaceja je biljka imuniteta s kojom moramo biti pažljivi, odnosno ne primjenjujemo je kod autoimunih bolesti i ne koristimo je dulje od nekoliko tjedana, no uz taj efekt, neki ekstrakti pokazuju i antivirusno djelovanje.

Djelovanje na viruse

Prevencija se u prostoru obavlja tako da se u difuzer stave antivirusna eterična ulja. Ravensara i eukaliptus radiata su sigurna ulja. Izbjegavat ćemo ih kod djece astmatičara da se stanje ne bi trenutačno pogoršalo. Ravensara i eukaliptusi sadrže cineol, antivirusni sastojak eteričnih ulja. U obliku ulja koje nanosimo na kožu možemo u 100 ml baznog ulja doliti 5 ml eteričnog ulja ravensare te mazati dva puta na dan na prsa tijekom kašlja ili respiratorne infekcije.

Eukaliptus globulus, bor i jelu, odnosno njihova eterična ulja izbjegavat ćemo kod mlađe djece te ćemo se orijentirati na eukaliptus radiatu i ravensaru, koji imaju mnogo bolji sigurnosni profil. Bor, jela i eukaliptusi sadrže pinene koji poboljšavaju zasićenost kisika u krvi. Neki ekstrakti čempresa mogu se koristiti za antivirusno djelovanje, no oprez je potreban s eteričnim uljem čempresa jer ga ne smiju upotrebljavati trudnice, dojilje, djeca i oboljeli od karcinoma dojke.

Ojačajte imunitet

Što možemo učiniti za naš imunitet u hladnim mjesecima

Uz sve svoje vesele boje jesen donosi i neke negativne promjene u naš život. I dok većina roditelja tada...

SAZNAJTE VIŠE

Pripravak za grlo

Uvijek možemo posegnuti za vlastitim pripravkom od meda, takozvanim melatima. Med tako pretvaramo u pravi, uistinu ukusan pripravak koji služi za kašalj i respiratorne infekcije. Sam med osmotski uništava mikroorganizme, a eterična ulja koja ćemo mu dodati djeluju na bakterije i viruse. Dakle, 40 kapi paprene metvice i 40 kapi klinčićevca dobro umiješajte u pola kilograma meda, najbolje od kadulje. Ako hoćete manju količinu, prilagodite i eterična ulja.

Pripravak je namijenjen za odrasle osobe, ukusan je i učinkovit. Ne pretjerujte s eteričnim uljima, a iako je ukusan, nemojte pretjerivati ni sa samim pripravkom. Prije korištenja dobro promiješajte i uzimajte dvije žličice na dan. Paprenu metvicu i klinčićevac ne smiju konzumirati trudnice, dojilje i djeca, a klinčićevac može povisiti tlak pa budite oprezni.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button