Ljekovito bilje - 16. listopada 2018.
AUTOR ČLANKA - Frane Herenda

Eterična ulja: Mirisna rješenja za jačanje imuniteta

Prehlade, odnosno viroze uobičajene su u hladnim mjesecima te trebamo učiniti sve da se što učinkovitije obranimo, a pomoć možemo pronaći i u eteričnim uljima

eterična ulja za jačanje imuniteta

Eterična ulja se vrlo teško mogu registrirati kao lijek, gotovo je nemoguće postići identičan sastav jer ovisi o nizu čimbenika, ali ne može se poreći njihova učinkovitost

Nije lako roditeljima s malom djecom uzimati bolovanje ili tražiti tko će ih čuvati svakih mjesec dana zbog temperature, proljeva ili respiratorne infekcije. No moram vas razočarati – nije bilo bolje ni našim roditeljima. Nadam se da će vas ovo ipak utješiti – za djecu predškolske dobi smatra se normalnim i do deset respiratornih infekcija i/ili temperatura godišnje te u istom razdoblju do šest proljeva. I to je tako, sve je to dio razvoja i, na kraju krajeva, stvaranja imuniteta. No ako se svaki put za virusnu infekciju daje antibiotik “zbog opreza”, istina je da će se spriječiti razvoj superinfekcija, odnosno bakterijskih komplikacija, no nastradat će mikrobiom koji je dio naše prirodne obrane. Osim dizanja imuniteta različitim pripravcima, možemo iskoristiti i činjenicu da postoje živa bića, biljke, koja su uložila milijune godina evolucije kako bi osigurale obranu od mikroorganizama. Kako pomažu biljkama za obranu, eterična ulja mogu pomoći i nama.

Kad je riječ o inhalaciji, uvijek budite svjesni da eterična ulja nikada ne kapamo u oči i nos pa tako oči ne bi smjele doći u dodir s eteričnim uljima ni pri inhalaciji

Ulja za dišne putove

Eterična ulja mnogih biljaka pokazuju snažno djelovanje protiv virusa, bakterija i gljivica. Ona se vrlo teško mogu registrirati kao lijek, gotovo je nemoguće postići identičan sastav jer ovisi o nizu čimbenika, ali ne može se poreći njihova učinkovitost. Kod respiratornih se najčešće koriste ravensara, eukaliptus, bijeli bor, jela, čajevac i origano.

Ravensara ili ravintsara je zapravo kamforovac (Cinamomum camfora) koji je selidbom izgubio sposobnost produkcije kamfora. Vrlo je sigurno ulje koje pokazuje izniman učinak na viruse, a slabije djeluje na bakterije i gljivice.

Eterično ulje Eucalyptus radiata volim zvati sinergijom djelovanja bora i ravensara jer ujedinjuje njihovo djelovanje te je učinkovito protiv virusa i olakšava disanje. Eucalyptus globulus se pak ne smije koristiti kod djece mlađe od dvije godine, a također je antivirusno ulje.

Za bijeli bor (Pinus sylvestris) u literaturi ponegdje piše da se ne koristi kod mlađih od šest godina, no uspješno “širi” bronhe i povećava oksigenaciju. Slabijeg je djelovanja na infekte. Jela (Abies alba) ima slično djelovanje kao bor, a prema literaturi se ne koristi kod djece mlađe od tri godine.

>>Osim u borbi protiv starenja, arganovo ulje pokazalo se djelotvornim i u regeneraciji oštećene kože te tretmanu ožiljaka koji su nastali kao posljedica vodenih kozica i akni. Kako bi bilo učinkovitije, pri kupnji treba birati izvorno hladno tiješteno ulje argana.<<

Naravno, tu su i čajevac te origano (mravinac), vrlo učinkovita ulja kod bakterija i gljivica. No za razliku od opisanih ulja koja su (razrijeđena) sigurna za primjenu na koži i većinom su sigurna pri inhalacijama, s origanom je potreban izniman oprez. Koristite ga samo oralnim putem u gotovim oleokapsulama jer u suprotnom može prouzročiti štetu na ustima, jednjaku i koži.

Aromalampice nisu najsretnije rješenje jer frakcioniraju eterična ulja. U terapijske svrhe radije koristite difuzere koji ultrazvučno raspršuju čestice eteričnog ulja zajedno s vodom. Ravensaru i eukaliptuse nemojte nipošto koristiti na ovaj način u slučaju opstrukcija i astmatskih napadaja.

Ljudi koriste i čempres (strogo zabranjen kod trudnica i male djece!), ružmarin (ali kemotip cineol koji nije specifičan za naše krajeve) i već spomenuti čajevac (dobar antiseptik i za prostor, no njegov miris nije pretjerano ugodan).

Pravila inhaliranja

Kad je riječ o inhalaciji, uvijek budite svjesni da eterična ulja nikada ne kapamo u oči i nos pa tako oči ne bi smjele doći u dodir s eteričnim uljima ni pri inhalaciji. Inhaliranje se provodi jednostavnim postupkom – na pola litre kipuće vode stavljaju se jedna do dvije kapi (!) eteričnog ulja. Ako vam “pobjegne” pet kapi, radije prolijte tekućinu i prokuhajte novu vodu. Inhaliranje traje jednu minutu, potom se napravi jednominutna pauza, pa se postupak ponovi. Dakle, pravilo je: 1 kap, 5 puta dnevno, maksimalno 10 minuta s pauzama. Za inhaliranje vrijedi isto pravilo kao i za difuzere – ravensaru i eukaliptuse ne smijemo koristiti kod opstrukcija. Ako je djetetu liječnik propisao salbutamol (Ventolin), ne smijete ga inhalirati ovim uljem. Po mogućnosti, ne inhalirajte se nad loncem, nego nad posebnim posudama koje štite oči, povoljne su i ima ih u svakoj ljekarni.

Primjena eteričnih ulja na koži

Većina navednih ulja (ravensara, eukaliptusi) mogu se aplicirati na kožu gdje postižu lokalno djelovanje, ali zbog velike lipofilnosti zasigurno imaju i sistemsko djelovanje. Za kućnu radinost nikako se ne smije stavljati više od 5% eteričnih ulja kod djece, a za odrasle je 10% u redu. Primjerice, 5 ml eteričnog ulja ravensare treba dopuniti do količine od 100 ml s hladno tiještenim  brzoupijajućim uljem marelice, makadamije ili, ako želite biti egzotični, kukuia ili sjemenki pamuka. Kukui se jako brzo upija, a rafinirane sjemenke pamuka obožavaju mala djeca i poneki odrasli mušakarci poput autora. Tako napravljen pripravak treba mazati jednom na dan na prsa djece mlađe od tri godine, a stariji mogu mazati i dva puta. Izbjegavajte dodir sa sluznicama i bradavicama na prsima. Moguće su i kombinacije s višim postotcima, no u tom slučaju svakako tražite savjet fitoaromaterapeuta.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button