Ljekovito bilje - 31. ožujka 2019.
AUTOR ČLANKA - Goran Slivšek, BA, MSc - nutricionist BA

Snažni manuka med: Saveznik protiv mikroba i prijatelj imuniteta

Manuka izvorno potječe s područja Novog Zelanda, gdje su je tamošnji stanovnici prvobitno upotrebljavali u razne ljekovite svrhe. Primjerice, od njezina oporog lišća pripremali su čaj protiv prehlade

manuka med, antimikrobno djelovanje, mikrobi, imunitet, imunosni sustav, ublažavanje bolova

Manuka med posebno je učinkovit u suzbijanju različitih visokootpornih mikroorganizama kao što su Staphylococcus aureus, Acinetobacter baumannii, Escherichia coli, Helicobacter pylori i drugi.

Manuka med prirodno je sladak proizvod biljno-životinjskog podrijetla. Proizvode ga medonosne pčele s područja na kojem raste zimzeleno grmoliko stablo manuka ili novozelandski čajevac (lat. Leptospermum scoparium).

Manuka izvorno potječe s područja današnje Australije, odnosno Novog Zelanda. Tamošnji su ga stanovnici prvobitno upotrebljavali u razne ljekovite svrhe. Na primjer, od njezina oporog lišća pripremali su čaj protiv prehlade. Danas se uglavnom uzgaja zbog blagotvornih učinaka koji se pripisuju medu dobivenom od njezina nektara.

Može li biljni svijet zadovoljiti sve naše potrebe?

Po čemu je manuka med poseban?

Tamni manuka med sastoji se ponajviše od smjese jednostavnih šećera (oko 70%), među kojima prevladavaju voćni i grožđani šećer, potom složenih šećera te vode. Manjim dijelom sastoji se od fenolnih tvari, organskih kiselina, bjelančevina, aminokiselina, minerala te vitamina, što nije mnogo drugačije od drugih vrsta meda.

No ono što ga čini drugačijim jest količina metilglioksala (MGO) koja ponekad može biti i oko sto puta veća nego u drugim vrstama meda. Riječ je o alfa-oksaldehidu za koji su brojna istraživanja potvrdila da je najzaslužniji za snažno protumikrobno djelovanje manuka med.

Posebno je učinkovit u suzbijanju različitih visokootpornih mikroorganizama kao što su Staphylococcus aureus, Acinetobacter baumannii, Escherichia coli, Helicobacter pylori i drugi. Protumikrobnu učinkovitost manuka meda znatno osnažuje visoka osmolarnost, kiselost, pčelinji defensin-1, vodikov peroksid i fenolne tvari, odnosno općenite protumikrobne značajke meda.

Smatra se da je upravo spoj različitih protumikrobnih svojstava manuka meda ključan za nemogućnost razvoja otpornosti mikroorganizama na njega.

Brojne prednosti 

Udio peludnih zrnaca manuke u netopljivom talogu mora biti najmanje 70% da bi se proizvod mogao smatrati isključivo manuka medom. Da bi bio učinkovit u kliničkoj primjeni kao medicinski med, trebao bi imati jedinstveni manuka čimbenik viši od deset.

Istraživanja ukazuju kako izlaganje manuka meda tijekom skladištenja temperaturi od oko 37 Celzijevih stupnjeva povećava količinu metilglioksala. S druge strane, temperatura od oko 50 Celzijevih stupnjeva dovodi do njegova smanjivanja.

Budući da sadrži veće količine fenolnih tvari, kao što su flavonoidi i fenolne kiseline, manuka med posjeduje jaku sposobnost osujećivanja slobodnih radikala. Nju dodatno osnažuju metil-siringat i drugi proizvodi Maillardove reakcije koja nastaje tijekom njegove obrade.

Nedavna istraživanja ukazuju da manuka med ima i sposobnost pobuđivanja T i B limfocita- To uzrokuje pokretanje neutrofila, odnosno potvrđuje se njegov utjecaj na jačanje imunosnog sustava.

Med u saću

Medeno zdravlje u saću: Zašto med treba jesti već danas

Kada se nalazi u saću, med ima dodatnu vrijednost. Žvakanjem saća unosimo u organizam biološki vrijedne sastavnice. Više od...

SAZNAJTE VIŠE

Ublažavanje bolova manuka medom

Zbog dokazanog protuupalnog svojstva često se primjenjuje za ublažavanje bolova, ali i liječenje velikih rana jer povoljno utječe na cijeljenje. S obzirom na to da manuka cvjeta samo oko šest tjedana tijekom proljeća, cijena manuka meda obično je poprilično visoka te je u pozitivnom suodnosu s jedinstvenim manuka čimbenikom.

Budući da je metilglioksal snažno glikacijsko sredstvo, može tvoriti krajnje proizvode uznapredovale glikolize (engl. advanced glycation end products – AGEs) koji se povezuju s razvojem šećerne bolesti, starenjem i propadanjem živčanog sustava. Zato je provedeno nekoliko istraživanja koja nisu utvrdila štetnost manuka meda kao ni preosjetljivost na njega kod zdravih ljudi.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button