Koža, kosa i nokti - 9. studenoga 2018.
AUTOR ČLANKA - Magda Dežđek

Spas iz medicine i prirode: Riješite se ožiljaka na koži

Ožiljci skriveni odjećom najčešće nam neće smetati, no oni izloženi pogledima mogu nam predstavljati opterećenje

Kako se riješiti ožiljaka

Liječenje ovisi o tipu i izgledu ožiljka, a pritom se možemo odlučiti za rješenja koja nudi konvencionalna medicina ili pak priroda.

Koža je vitalan organ te posjeduje snažnu moć samoobnove, odnosno regeneracije. Međutim, ta njezina sposobnost moguća je samo kada je oštećen površinski sloj – epiderma. Stanice kože  ponovno narastu ne ostavljajući dugotrajnije promjene i oštećenja u strukturi kože. No kada su uključeni dublji slojevi kože, bilo da je razlog kirurški zahvat, ozljeda ili posljedica akni, nastaje problem koji ne nestaje tako lako. Svako trajno oštećenje u dermi može rezultirati ožiljkom koji će ostati vidljiv do kraja života.

Stvaranje ožiljka je prirodni put zacjeljenja kože, a njegov nastanak ovisi o nekoliko čimbenika, kao što su veličina i dubina rane, odnosno oštećenja, lokacija ozljede, vaša dob, pa čak i hormoni.

S nekim se ožiljcima pomirimo jer su sakriveni ispod odjeće, ali postoje i oni koji nam mogu smetati – i subjektivno i objektivno.

Što nudi medicina za ožiljke?

Liječenje ovisi o tipu i izgledu ožiljka. Evo nekoliko opcija konvencionalne medicine koje su nam na raspolaganju:

 • Silikonski gel ili silikonski flasteri jednostavno ublažavaju i izbljeđuju ožiljke. Za optimalne rezultate važno ih je upotrebljavati redovito, a najučinkovitiji su ako ih se počne upotrebljavati odmah nakon nastanka ožiljka. Mogu se nabaviti u ljekarnama.
 • Alfa hidroksilna kiselina dolazi u različitim jačinama (postocima) pa se posavjetujte s dermatologom koja je koncentracija pogodna za vas. U suprotnom, AHA kiselina može prouzročiti iritaciju, a u nekim slučajevima čak i pogoršati izgled ožiljka.
 • Lokalni pripravci za ublažavanje ožiljaka mogu biti u obliku gela, kreme ili losiona, a mogu se nabaviti u ljekarni. Najčešće sadržavaju kolagen  koji ublažava ožiljak, potiče proizvodnju tih proteinskih vlakana i stimulira rast novih stanica kože kako bi što prije zamijenile staro, ožiljkasto tkivo. Najučinkovitiji su ako ih počnete koristiti odmah nakon nastanka ožiljka.

>>Lijepa u svakoj dobi: Potrebe kože se s godinama mijenjaju, zato pripazite<<

 • Plastična kirurgija jedan je od najučinkovitijih i najbržih načina nestanka ožiljaka. Tako se u velikoj mjeri može poboljšati ili ublažiti izgled ožiljka uklanjajući ga i zamjenjujući zdravom kožom, a mogu se tretirati te popraviti i promjene nastale u dubljim slojevima kože.
 • Laserski tretman dobra je alternativa plastičnoj kirurgiji. Ako niste za nož, svjetlo koje je pojačano i stimulirano u lasersku zraku tretira oštećenu kožu te ublažava neugledan izgled ožiljka. Postoje različite vrste lasera, a stručnjak će odabrati, prema dubini i lokaciji ožiljka, najpogodniji za vas. Često je potrebno ponoviti postupak nekoliko puta.
 • Injekcije kortizona pogodne su za hipertrofične ožiljke i keloide koje karakterizira prekomjerno stvaranje vezivnog tkiva iznad razine kože, odnosno izvan linije ožiljka zahvaćajući okolno zdravo tkivo. Taj će tretman pomoći smanjiti i poravnati ožiljak.
 • Injekcije kolagena i hijaluronske kiseline koriste se za tretman uleknutih ožiljaka. Estetski zadovoljavajući učinak nastupa odmah, ali nije trajan pa ga je potrebno ponavljati. 
 • Dermoabrazijom uklanja se površinski sloj kože dopuštajući da na površinu dođe zdrava koža. Najpogodnija je za površinske ozljede, ožiljke od akni, vodenih kozica te za ublažavanje ožiljka nakon kirurškog tretmana.
 • Kemijski piling je također za površinske ožiljke. Uklanja gornji sloj kože, a često je potrebno napraviti nekoliko tretmana do željenog rezultata.

Rješenja iz prirode

Ako ste skloniji prirodnom rješenju, i u tom području postoji mnogo opcija za manje i površinske ožiljke, a neke od potrebnih sastojaka imate u svojoj kuhinji.

 • Limun sadržava AHA kiselinu pa na prirodan način izbljeđuje kožu i time ublažava defekt. Polovicu citrusa utrljajte direktno u ožiljak (imate li osjetljivu kožu, sok limuna razblažite vodom). Nakon što se osuši, isperite. Pritom se ne izlažite suncu. Postupak ponovite svaka dva do tri dana. 
 • Aloja iscjeljuje i izbjeljuje. Prerežite list aloje, istisnite gustu melasu i nanesite je izravno na željeno mjesto ili u ljekarni kupite 99-postotni pripravak od aloje. Za najbolji rezultat pustite da stoji barem pola sata, a potom ga isperite. Pogodna je i za osjetljivu kožu.
 • Ulje šipka (hladno prešano) potiče prirodno iscjeljenje kože. Jednom do dva puta na dan nježno umasirajte nekoliko kapi ulja u željeno područje. Još ćete bolje rezultate postići ako ga utrljavate derma-rolerom.
 • Med nanesite izravno na ožiljak jednom dnevno, pustite da djeluje regenerativno i protuupalno barem 15 minuta prije nego što ga isperete. 
 • Rajčica bogata vitaminima i mineralima izblijedit će ožiljke. Tanku šnitu svježe domaće rajčice nanesite kao oblog na ožiljak ili umasirajte deblju šnitu. Ostavite da djeluje barem 15 minuta prije nego što isperete. Ponovite još jednom tijekom dana (ne više).
 • Vitamin E kralj je vitamina u regeneraciji kože. Istisnite ga iz gel-kapsule i nanesite izravno na željno mjesto. Ako je zahvaćeno područje veće, vitamin pomiješajte s hidratantnom kremom ili losionom.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button