Koža, kosa i nokti - 1. svibnja 2019.
AUTOR ČLANKA - Magda Dežđek

Zbogom borama: Vježbe za lijepo i mladoliko lice

U današnje vrijeme anti-age revolucije često se zaboravlja da izgled lica ovisi i o mišićima koje bismo, kao i ostale mišiće našeg tijela, trebali redovito vježbati

lice, vježbe za lice, izgled lica, vrat, učvršćivanje

Znanstvenici su složni - mišići lica s godinama slabe i opuštaju se, no posebne vježbe mogu pomoći u postizanju mladolikijeg izgleda. U tome se posebno učinkovitom pokazala joga za lice koja je posljednjih godina popularna u svijetu.

Razmišljajući o pomlađivanju, najprije nam padaju na pamet kreme koje će ublažiti bore, ovješenost kože i dati joj blistav sjaj. Nastojimo dovoljno spavati, zdravo se hraniti, štitimo se od UV zračenja, odnosno pridržavamo se svega za što smo doznali da nas pomlađuje.

No većina nas pritom zaboravlja da je naša vanjština ujedno i odraz stanja mišića lica koji se nalaze neposredno ispod kože. I njih je, barem ako želimo elastičnu kožu dobrog tonusa i bez bora, potrebno trenirati kao što vježbamo i mišiće cijelog tijela.

Prema istraživanjima, ljudsko lice uglavnom sačinjavaju 43 mišića složene strukture. Također je utvrđeno da su mišići lica gusto grupirani i blisko povezani te da su mnogi od njih primarno spojeni s kožom. Rijetko kada ili gotovo nikada ne koristimo sve mišiće. Za iskren smijeh, prema nekim podacima, koristimo 12 mišića. Za mrštenje nam je potrebno njih 11, tako se barem može pročitati, no ti su podaci svakako otvoreni za raspravu.

No znanstvenici su složni u jednom – starenjem mišići lica slabe i opuštaju se te posebne vježbe mogu pomoći u postizanju mladolikijeg izgleda. U tome se posebno učinkovitom pokazala joga za lice koja je posljednjih godina popularna u svijetu.

Malo truda, a puno koristi: Sedam osnovnih koraka njege kože lica u 40-ima

Svakodnevni trening

Dakle, kako biste učvrstili, osvježili te podigli ovješenu kožu i općenito pomladili lice, na popis onoga što uobičajeno činite za njegu lica, dodajte i sljedeće vježbe. Potrebno ih je raditi predano, svaki dan, bez preskakanja „treninga“. Mogli biste već nakon nekoliko tjedana primijetiti da je lice poprimilo zdrav, blistav sjaj, a za dva mjeseca vidjeti prve rezultate pomlađivanja.

Protiv horizontalnih linija na čelu

Jagodice prstiju stavite na vrh čela, ispod linije kose. Opustite mišiće lica i prstima „podižite“ čelo, pa pustite. Ponovite 10-15 puta.

Protiv vertikalnih bora između obrva

Ispružene kažiprste stavite na sredinu obrva. Dok se pokušavate namrštiti, istodobno kažiprstima gurajte obrve u stranu, čime stvarate otpor mišićima čela. Ponovite 10-15 puta.

Za učvršćivanje kapaka

Srednje prste stavite u unutarnji, a kažiprste na vanjski rub oka te blago zategnite. Brzo zatvarajte i otvarajte oči pružajući prstima blagi otpor. Ponovite 10-15 puta.

Za učvršćivanje jagodica, obraza i čeljusti

Otvorite usta i oblikujte usne u veliko slovo „O“, potom širite kutove usana na stranu, stišćući usnice prema zubima. Ponovite 10-15 puta pa završite vježbom tzv. dugog lica. Isplazite jezik svom snagom prema bradi, a pogled podignite visoko prema čelu. Zadržite položaj najmanje deset sekundi te ponovite desetak puta.

Bore oko usana

Udisajem napuhnite zrak u obraze te napravite “balon”. Srednja tri prsta jedne ruke pritisnite na usne, a drugom rukom zrak iz jednog obraza potisnite u drugi. Držite 30 sekundi, a onda ponovite na drugoj strani. Ponovite 10-15 puta.

žene, starenje, izgled, stil života, geni, ljepota

Geni ili životni stil: Zašto neke žene naočigled stare sporije?

Zašto neke žene stare sporije? Jesu li za njihov izgled zaslužni geni ili stil života - ili oboje? Znanstvenici...

SAZNAJTE VIŠE

Za podbradak i bradu

Spojite zube, a usne razvlačite u osmijeh potiskujući bradu prema dolje tako da osjetite napetost u donjoj čeljusti i vratu. Kad osjetite najveću napetost, zadržite i brojite do šest pa opustite. Ponovite 10-15 puta.

Za svježinu lica

Iskušajte inverzne joga položaje, poput „psa koji gleda prema dolje“ ili „svijeće“. Za prvu asanu, stanite na „sve četiri“, stavite dlanove ispod ramena, a koljena ispod kukova. Uz izdah, oslonite se na stopala, zdjelicu podignite visoko te koljena polako opružite, a dlanovima se odgurnite od prostirke. Pokušajte pritom izdužiti kralješnicu.

Ramena pokušajte opustiti i odmaknuti ih od ušiju. Opustite vrat i glavu te duboko dišite. Zadržite se u položaju  15 – 30 sekundi. Kada izlazite iz položaja, uz izdah spustite koljena na pod te se vratite u početni položaj na „sve četiri“. Ponovite to nekoliko puta.

Za lice i vrat

Isprobajte joga položaj „ribe“ ili „kobre“. U prvoj asani glava je zabačena unatrag i isteže se prednja strana vrata. Lezite na leđa uz savijena koljena, a stopala neka budu na podu. Udahnite, podignite zdjelicu od poda i pod stražnjicu podvucite ruke s dlanovima okrenutima prema podu i držite ih tako tijekom vježbe. Laktovi bi trebali biti što bliže jedan drugome  ispod trupa.

Pritisnite laktove i nadlaktice o pod, spojite lopatice i udahom podignite grudni koš te glavu nježno zabacite prema natrag tako da tjemenom dotičete pod. Teret glave rasporedite više na laktove nego na tjeme. Ispružite noge, umirite se, udišite na nos, a izdišite na usta. Zadržite položaj 15 – 30 sekundi. Uz izdah podignite glavu te trup i glavu spustite na tlo.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button