Muško zdravlje - 8. prosinca 2017.
AUTOR ČLANKA - dr. sc. Ivana Nola

Ni muškarci ne vole bore! Za mladenački izgled potrebna je pravilna njega

Anti-age tretmani mogu se provoditi u bilo koje doba života, no pravi je smisao početi ih provoditi na vrijeme, dakle već od 25. godine

Njega muške kože

Posljednjih se godina sve više muškaraca javlja u ambulante za estetsku dermatologiju. Razlog je tome činjenica da su se muškarci počeli više brinuti o svom izgledu, žele izgledati svježije i bez tragova umora na licu.

Naime, radni nam je vijek produžen, a tempo života, umjesto da s vremenom bude nešto blaži, i dalje je u zamahu. Na poslovnim sastancima muškarci u zreloj životnoj dobi ne žele izgledati umorno, ispijeno, nenjegovano ili kao da su stalno pod stresom.

Njega kože

S obzirom na to da su mišići lica u muškaraca mnogo jači od mišića lica u žena, najjače će se bore javiti upravo u području između obrva, na čelu i oko očiju.

Najčešći tretmani koji se kod muškaraca provode su tretmani botulinom i hijaluronskim filerima na predjelu gornjeg dijela lica, kao i tretmani nekirurškog uklanjanja podočnjaka

Kako je svaki čovjek specifičan, raspodjela količine hijalurona i botulina varira od osobe do osobe, no cilj je ovih tretmana postizanje svježeg, odmornog i opuštenog izgleda, a da se pri tome ne gube muške crte lica.

Podizanje obrva i operacije vjeđa

Budući da muškarci sve više postaju svjesni važnosti vlastitoga izgleda, osim botulina i hijaluronskih filera podvrgavaju se tretmanima medicinskih kemijskih pilinga, dermoabraziji, redovitim njegama kože lica, a vrlo često i kirurškim tretmanima.

Uobičajeni su tretmani podizanja obrva u slučaju jako spuštenih obrva, zatim operacijama gornjih i donjih vjeđa u slučaju viška kože na kapcima i pojavi „masnih jastučića“ na vjeđama.

Jedan od operativnih zahvata kod muškarca s povećanim grudima (ginekomastija) jest njihova redukcija. Kad je riječ o operativnim zahvatima, muškarci se sve više podvrgavaju liposukciji podbratka ne samo radi njegove redukcije, nego i poboljšanja konture donjeg dijela lica.

Kod pojave lokaliziranih nakupina masnog tkiva na tijelu podvrgavaju se i liposukciji ostalih regija, kao što su trbuh, masne nakupine na bokovima ili na bedrima.

No ako je riječ o prekomjernim masnim naslagama na trbuhu, u tom je slučaju potrebno obaviti abdominoplastiku koja obuhvaća uklanjanje masnih nakupina i viška kože.

Deblja i lojnicama bogatija koža

S obzirom na to da se muška koža samo u određenoj mjeri razlikuju od ženske, tako se i tretmani za muškarce samo u određenoj mjeri razlikuju od tretmana namijenjenih ženama.

Stručnjaci iz područja estetske dermatologije točno će znati koju vrstu tretmana, odnosno koju kombinaciju tretmana valja provesti kod kojeg muškarca.

Muška koža obično je nešto deblja i bogatija lojnicama od ženske pa su raspored i pojavnost bora u muškaraca nešto drugačiji nego u žena

Pri tom valja voditi računa o osnovnom tipu kože i eventualnim problemima koje osoba s kožom ima, a kada je riječ o filerima i botulinu, treba paziti i na proporcije lica, da bi lice zadržalo muški izgled.

Na muškoj su koži, s obzirom na veći broj lojnica, prisutne često dublje i šire pore, a koža je masnija i često sklona aknama ne samo na licu, nego i na gornjem dijelu trupa.

Kako je i muškoj koži važno vratiti vlagu, provode se tretmani mezoterapije koja koristi hijaluron, aminokiseline, antioksidanse, elemente u tragovima i vitamine, a rezultat je koža sjajnog izgleda, uravnotežen ten i zategnuta površina kože lica.

Borba s dlakama

U današnje se vrijeme sve više muškaraca podvrgava laserskoj epilaciji cijeloga tijela ili samo nekih dijelova, ovisno o tipu dlakavosti i, naravno, o željama. Najčešći tretmani laserske epilacije provode se u predjelu leđa, prsa i pazuha.

Muškarci su danas svjesni da, uz odlaske u teretanu, tonus kože mogu „doraditi“ samo posebnim tretmanima kao što su LPG endermološki tretmani mehanostimulacije i tretmani radiofrekcije, koji djeluju na stimulaciju kolagena, poboljšanje limfne drenaže i cirkulacije, a rezultat je postizanje bolje konture tijela.

U dermatološku njegu, osim niza profesionalnih dermatoloških tretmana, uključena je i dermatološka kozmetika, koju muškarac provodi kod kuće redovito i svakodnevno, a odnosi se na proizvode koji sadrže aktivne tvari s ciljem regeneracije i rehidratacije kože.

Botoxom protiv znojenja

Jedna je od vrlo neugodnih pojava je pojačano znojenje u predjelu pazuha, što ometa svakodnevne poslovne aktivnosti, od sastanaka do stručnih prezentacija.

Zahvaljujući botulinu (BOTOX) ova se pojava može ukloniti i znatno smanjiti u razdoblju od obično šest mjeseci, nakon čega se tretman ponavlja.

Tretman nije bolan ako se provodi na pravilan način, a svi koji su mu se podvrgnuli pošteđeni su prekomjernog znojenja, opušteni su, sigurni i zadovoljni u svom poslu.

Prorjeđenje kose

Zbog utjecaja testosterona, muškog spolnog hormona, u muškaraca u velikom broju slučajeva sa starenjem dolazi i do prorjeđenja kose.

Jedan od anti-age tretmana na koži vlasišta jest mezoterapija i karboksiterapija u kombinaciji s tabletama finasterida, no ova je terapija učinkovita samo u muškaraca kod kojih nije došlo do potpunog gubitka korijena vlasi. Stoga tretmane valja početi provoditi na vrijeme, da bi se spriječio prijevremeni gubitak korijena i stimulirao rast kose.

U slučaju potpunog gubitka korijena vlasi, želi li muškarac kosu na određenim regijama gdje kose više nema, jedino što preostaje je tretman presađivanja kose

Svi nabrojeni anti-age tretmani mogu se provoditi u bilo koje doba života, no pravi je smisao početi ih provoditi na vrijeme, već od 25. godine, kada sve znakove starenja odgađamo za kasnije.

Na taj način duže izgledamo svježe i odmorno pa iako starimo, ne izgledamo zapušteno, sivo i tužno. Uza sve to, ako se s tretmanima započne ranije, potrebna je manja količina navedenih preparata.

Dermatološki su tretmani koje provodi dermatolog neizmjerno važni za ukupni izgled kože, jer što god da na svojoj koži učinite, bilo da je riječ o filerima i botulinu ili o operativnim zahvatima, neće imati maksimalan učinak ako koža nije dermatološki obrađena.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button