Psiha i emocije - 22. listopada 2018.
AUTOR ČLANKA - Adiva

Nije teško, a itekako je korisno: Pravilnim disanjem eliminirajte stres

Brojna istraživanja našeg tijela, emocija i psihe slažu se u jednom: stres je jedna od najvećih prijetnji našem zdravlju. Premda stresne situacije tijekom dana ne možemo izbjeći, ipak možemo naučiti kako se nositi s njima, i to prvenstveno pomoću vrlo jednostavnih tehnika disanja

odagnajte stres jednostavnim tehnikama disanja

Obraćanjem pažnje na dah, zadržavanjem kontrole nad udisanjem i izdisanjem možemo mnogo učiniti za sebe… Dah je uvijek s nama, uvijek nam je dostupan – pravilnim disanjem koje će nam s vremenom prerasti u naviku možemo značajno umanjiti stres na poslu, u školi, na fakultetu i u privatnom životu.

Brojni stručnjaci i znanstvenici slažu se u jednom: dugotrajni stres je opasan po zdravlje. Stres sam po sebi nije toliko opasan, no ako se pravovremeno ne sanira, nagriza organizam i psihu poput hrđe. Pod stresom ste kad vam je već svega previše, a svakodnevne obaveze su se nagomilale, osjećate se kao da ste pod golemim pritiskom i nemate energije za njihovo rješavanje. U takvom stanju, vaš organizam vas pokušava “zaštititi” i reagira baš kao da se nalazite u pravoj fizičkoj opasnosti: hormoni ubrzavaju rad srca i disanje kako biste dobili dodatnu energiju za “borbu ili bijeg”. Kronično stanje ubrzanog metabolizma može uzrokovati velike zdravstvene probleme poput glavobolje, sindroma iritabilnog crijeva, nesanice, poremećaja imuniteta i sličnog. Također, stres može uzrokovati napetost, nervozu i depresiju.

Pravilno disanje djeluje umirujuće na živčani sustav te smiruje i um i tijelo. Vježbama disanja smanjuje se nivo hormona koji uzrokuju stres, a ujedno se čisti krv od toksina i puni se kisikom

Dobre navike za život bez stresa

No, pravilnim upravljanjem stresom svoj organizam vrlo lako možete dovesti u red i potaknuti ga da iz jednog ubrzanog “moda” pređe u normalan. Najprije definirajte koji su to okidači koji vam uzrokuju stres, zatim razmislite na koje ga sve jednostavne načine možete umanjiti. Recimo, kad se budite ujutro, nemojte odmah zgrabiti mobilni uređaj, tablet ili laptop. Radije širom otvorite prozor, opustite se i napravite jednostavne vježbe disanja. Ponekad je jedino što trebate učiniti – staviti sebe na prvo mjesto. Poslovni mailovi i profili na društvenim mrežama stvarno mogu pričekati dok ne završite s osobnom higijenom i doručkom.

Također, nemojte preskakati obroke, pokušajte prestati pušiti, a konzumaciju alkohola i kofeina svedite na najmanju moguću mjeru. Ako vas muče odnosi s ljudima, pokušajte naučiti kako reći “ne”, naučite iskazati emocije bez susprezanja, bavite se fizičkom aktivnosti koja vam odgovara i radite sve ono što vas opušta… Sve to će stvoriti jednu uspješnu bazu uz koju će vježbe disanja lakše eliminirati stres iz vašeg sustava.

>>Na poslu smo neizbježno suočeni sa stresom, posebice ako radimo nešto što ne želimo, a moramo. No postoje načini da si barem malo olakšamo svakodnevicu.<<

Udah – stanka – izdah… opušteni ste

Pravilno disanje djeluje umirujuće na živčani sustav te smiruje i um i tijelo. Vježbama disanja smanjuje se razina hormona koji uzrokuju stres, a ujedno se čisti krv od toksina i puni se kisikom te se posljedično povećava razina energije u organizmu koji se pritom dodatno vitalizira.Također, pokreti dijafragme uslijed disanja “masiraju” unutarnje organe. Tijekom udaha dijafragma se spušta, a područje abdomena se širi te se tako poboljšava i cirkulacija u organima. Vježbe disanja nije preporučljivo raditi samo ujutro nakon buđenja, nego i prije poslovnog sastanka ili nekog važnog eventa da biste se smirili, opustili i napunili energijom.

Da biste se riješili stresa, dovoljno je da sjednete uspravno u udobnom položaju, zatvorite oči i koncentrirate se isključivo na disanje. Za početak, samo lagano pratite svoj dah pokušavajući otkriti kakav je. Usporen, ubrzan, topao, hladan, isprekidan… Ne prosuđujte i ne razmišljajte o dahu, samo se fokusirajte na njega. Potom pokušajte jednu od najjednostavnijih vježbi disanja – ritmičkim udisanjem i izdisanjem kroz nosnice – koja će vas u kratko vrijeme opustiti i odmaknuti vas od stresa. Izdahnite sav zrak iz pluća, a potom udahnite pazeći na to da vam udah, zadržavanje daha i izdah traju jednako dugo.

Prilikom udisanja brojite do sedam, polako puneći svoja pluća zrakom, zadržite zrak brojeći do sedam i potom izdišite opet brojeći do sedam. Pokušajte napraviti barem desetak ciklusa. Ako osjetite umor ili vam ponestane daha, smanjite broj udisaja, izdisaja i zadržavanja daha na šest, ali vam svakako savjetujemo da ipak ustrajete jer uz malo strpljenja i svakodnevnog ponavljanja ove vježbe u vašem će životu biti sve manje i manje stresa.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button