Zdrava prehrana - 15. listopada 2017.
AUTOR ČLANKA - Ivan Sović

Med: Ljekovita hrana bogova

Med se od davnina koristi u ljudskoj prehrani. Oduvijek je bio cijenjen, a i danas mu se pripisuju antibakterijska, antioksidacijska, antivirusna, antikancerogena i mnoga druga ljekovita svojstva

Ljekoviti med

Med se od davnina koristi u ljudskoj prehrani i oduvijek je bio vrlo cijenjen. Najstariji slikovni zapisi skupljanja meda potječu iz 7000. godine prije Krista, a spominje ga se i kao hranu bogova u antičkoj Grčkoj.

Koristi se i u narodnoj medicini, a najčešće mu se pripisuju ljekovita svojstva biljaka od kojih je nastao. Kroz povijest je bio sveprisutan u ljudskoj prehrani, a pojavom umjetnih sladila njegova se upotreba smanjila. Moderna istraživanja potvrđuju stara narodna vjerovanja pripisujući mu antibakterijska, antioksidacijska, antivirusna, antikancerogena i mnoga druga ljekovita svojstva. U svakodnevnoj prehrani koristi se kao sladilo i kao prirodni konzervans.

Zbog velikog broja mogućih biljnih izvora ne postoje dva identična meda. Takva varijabilnost omogućuje potrošaču odabir meda s njemu najboljim karakteristikama

Ne postoje dva ista meda

Med se sastoji uglavnom od monosaharida, glukoze i fruktoze, čiji udio u medu iznosi od 75 do 80 posto. Udio vode je od 16 do 20 posto, a ostatak čine drugi ugljikohidrati, flavonoidi, minerali, vitamini i enzimi. Zbog velikog broja mogućih biljnih izvora ne postoje dva identična meda. Takva varijabilnost omogućuje potrošaču odabir meda s njemu najboljim karakteristikama. Kvaliteta okusa ovisi o poluhlapljivim i hlapljivim sastojcima na koje utječe podrijetlo i rukovanje medom.

>>Med je prava ljekovita delicija. Osim što sadrži gotovo sve vitamine i minerale, obiluje i antioksidansima kojima duguje svoja antimikrobna svojstva.<<

Ljekovita svojstva

Biološka svojstva meda su antibakterijska, bakteriostatska i protuupalna. Med je odličan izvor antioksidansa. Flavonoidi, askorbinska kiselina, fenolne kiseline i karotenoidi samo su neki od antioksidansa prisutnih u medu. Sastav antioksidansa i antioksidacijska aktivnost meda ovise o biljnom izvoru, a tamniji med pokazuje jača antioksidacijska svojstva. Kao glavne antioksidanse iz meda valja izdvojiti flavonoide, za koje studije pokazuju da imaju jača antioksidacijska djelovanja od vitamina. Prirodni antioksidansi imaju povoljan učinak na krvožilni sustav čovjeka. Flavonoidi se u farmaceutskoj industriji koriste za poboljšanje tonusa žila, poboljšanje vida i otpornosti kapilara. Prisutni su u mnogim biljkama, a kako je med biljni proizvod, njihov sastav ovisi o biljkama od kojih je proizveden. Najčešći flavonoidi u medu su miricetin, kvercetin i luteolin koji su prisutni u gotovo svim vrstama meda. Njihov udio varira, a najzastupljeniji je kvercetin. Faktori kao što su pH, udio šećera, količina vodikova peroksida, prisutnost fitotvari (fenolne kiseline i flavonoidi) odgovorni su za antimikrobna svojstva meda.

Izbor u borbi protiv prehlade i gripe

Novija otkrića pokazuju da se u hrani koristi sve više flavonoidnih dodataka te je stoga potreban oprez kako unos flavonoida u organizam ne bi bio prekomjeran. Prehrana bogata flavonoidima pozitivno djeluje na zdravlje, ali se još uvijek ne zna koja im je dopuštena gornja granica unosa. Med je visokoenergetska namirnica i vrlo je koristan za sportaše i djecu u razvoju. Zbog svojih ljekovitih svojstava odličan je izbor u borbi protiv gripe i prehlade, a može se koristiti i kao zamjena za bijeli šećer. Iako je dostupan tijekom cijele godine, posebna je poslastica u ljeto i jesen kada je svježe proizveden.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button