Zdrava prehrana - 15. prosinca 2021.
AUTOR ČLANKA - Vladimira Šimić, ADIVA Plus sadržaj

Nezaslađeni čajevi – najzdraviji napitci na svijetu

Povodom Međunarodnog dana čaja vodimo vas kroz kratku povijest ovih dragocjenih toplih napitaka te istražujemo koji su od njih zaslužili titulu najzdravijih

cajevi za zdravlje

Za početak odmah razjasnimo nedoumice – volite li čaj od kamilice ili, primjerice, majčine dušice, vi zapravo ne volite pravi čaj, već biljni čaj ili, još točnije, topli biljni napitak koji uopće nije čaj već takozvani uvarak (dekokt) ili infuz. Naravno, u tome nema ničeg lošeg, naprotiv. Mnogi su biljni čajevi prava blagodat za naše zdravlje te već stoljećima zauzimaju važno mjesto u narodnoj medicini. Upravo je danas izvrstan trenutak da progovorimo nešto više o čajevima, bili oni pravi ili biljni. 

Iz povijesti fitoterapije: medicina svete Hildegarde

Dva Međunarodna dana čaja

Na današnji dan, 15. prosinca, obilježavamo Međunarodni dan čaja, jedan od dva u godini. Naime, 2005. godine je po prvi puta počelo obilježavanje ovog dana i to u Indiji, u New Delhiju. Iako su taj dan prihvatile brojne zemlje proizvođači čaja, deset godina kasnije je indijska vlada predložila UN-ovoj organizaciji za hranu i poljoprivredu da se obilježavanje dana posvećenog čaju proširi na cijeli svijet. Tako je UN donio odluku da se Međunarodni dan čaja obilježava 21. svibnja jer tada počinje sezona proizvodnje čaja u većini zemalja.

Zato nas možda datumi malo zbunjuju, no zašto ne bismo obilježavali oba dana? O čajevima bi svakako trebalo pisati čim više, daleko češće nego samo dvaput godišnje, a posebno u vremenima koja su izazovna za naše zdravlje.

Što je čaj?

Čaj je aromatični napitak koji se priprema prelijevanjem vruće ili kipuće vode preko osušenih ili svježih listova kineskog čajevca (Camellia sinensis), zimzelenog grma porijeklom iz Kine i drugih istočnoazijskih zemalja. Nakon vode, to je najčešće konzumirano piće na svijetu.

Postoji mnogo različitih vrsta čaja; neki imaju hladan, pomalo gorak i opor okus, dok drugi imaju znatno različite profile koji uključuju slatke, orašaste, cvjetne ili travnate note. Čaj djeluje stimulativno na ljude prvenstveno zbog sadržaja kofeina.

Biljke kineskog čajevca porijeklom su iz istočne Azije te vjerojatno potječu iz pograničnih područja jugozapadne Kine i sjeverne Burme. Rani vjerodostojni zapis o pijenju čaja datira iz 3. stoljeća nove ere, a nalazi se u medicinskom tekstu kojeg je napisao Hua Tuo. Čaj je kao napitak za svakodnevno uživanje postao popularan za vrijeme kineske dinastije Tang, a taj se je običaj proširio i na druge istočnoazijske zemlje. Portugalski svećenici i trgovci uveli su ga u Europu tijekom 16. stoljeća. Tijekom 17. stoljeća je ispijanje čaja postalo moderno među Englezima koji su počeli masovno saditi čaj u Indiji.

Već spomenuti pojam biljni čaj odnosi se na pića koja nisu napravljena od biljke Camellia sinensis. To su topli napitci (uvarci ili infuzi) pripremljeni od voća (voćni čajevi), odnosno od plodova, lišća ili drugih dijelova raznih biljaka kao što su šipak, kamilica ili rooibos.

Iako postoje brojne podjele, pravi čaj možemo podijeliti u šest glavnih vrsta: bijeli, žuti, zeleni, oolong, crni te fermentirani. Zemlje proizvođači čajeva imaju i svoje male tajne u proizvodnji, pa se tako na tržištu mogu naći indijski bijeli čaj, vijetnamski fermentirani čaj, gruzijski crni čaj i drugi. Razlika je u detaljima, odnosno upravo u procesu proizvodnje.

Najzdraviji čajevi svijeta

Topli nezaslađeni čajevi, bilo pravi ili samo biljni, najbolja su zamjena za vodu, posebice kad smo bolesni i premoreni. Osim što svojom toplinom djeluju umirujuće, ovisno o sastavu predstavljaju pravu blagodat za naš organizam. Gotovo da i ne postoji čovjek u našim krajevima kojeg baka ili majka nisu nudili kamilicom ili čajem od lipe prije spavanja, čajem od šipka za umirenje probave ili pak majčinom dušicom kad bi ga boljelo grlo ili mučio bronhitis. U odrasloj dobi možda više volite crni čaj od kave za razbuđivanje, a možda svakodnevno uživate u čaju koji uvjerljivo nosi titulu najzdravijeg čaja na svijetu – zelenom čaju.

Pa koji su to čajevi koji glase kao najzdraviji? Top liste se uglavnom razlikuju u detaljima, već ovisno o tome tko je o njima pisao, a mi ćemo ovom prilikom izdvojiti one čije su zdravstvene blagodati istražene znanstvenim studijama.

  • Zeleni čajIstraživanja pokazuju da je flavonoid iz skupine flavonola, poznat kao katehin epigalokatehin-3-galat (EGCG), ono što zelenom čaju omogućuje njegove brojne zdravstvene blagodati koje uključuju promicanje zdravlja mozga, podizanje energije, snižavanje rizika od srčanih bolesti te ublažavanje upale.
  • Crni čaj Za crni čaj možemo reći da je najoksidiraniji od svih pravih čajeva, ima najjači prirodni okus te je jedno od najčešće ispijanih pića u svijetu. Zdravstvene prednosti uključuju ublažavanje upala, pojačan metabolizam, snižavanje razine šećera u krvi te poboljšano zdravlje crijeva.
  • Bijeli čaj U proizvodnji bijelog čaja često se koriste najmlađi pupoljci biljke Camellia sinensis. Ovaj čaj ima zdravstvene blagodati slične drugim pravim čajevima, a također može pomoći kod akni te općenito djeluje blagotvorno na zdravlje kože, kose i zuba.
  • Oolong čaj – Oolong čaj je posljednji „pravi“ čaj na ovoj top listi. Prepun je zdravstvenih prednosti, uključujući ublažavanje upala, povećanje energije te poboljšanje zdravlja zuba i kože. Može pomoći i u borbi protiv pretilosti.
  • Čaj od đumbira – Top lista se dalje može nastaviti s biljnim čajevima među kojima se ističe čaj od đumbira. On se priprema od korijena đumbira koji nudi mnoge zdravstvene blagodati: ublažava stres, tjeskobu i glavobolju, pomaže kod mučnine i menstrualnih tegoba te promiče zdravlje srca. Upozorenje: pretjerana konzumacija đumbira može izazvati nadutost ili žgaravicu.
  • Čaj od kamilice – Stari Egipćani su vjerovali da je kamilica dar boga Sunca. Ovih dana razmišljamo o njemu prvenstveno zbog njegove sposobnosti da ublaži stres i tjeskobu te poboljša kvalitetu sna, no blagodati za zdravlje je puno više.
  • Čaj od paprene metvice – Čaj od paprene metvice ne sadrži kofein i kalorije. Na listi zdravstvenih blagodati su njegov doprinos kontroli tjelesne težine, osvježenje daha, ublažavanje tegoba sa sinusima te antibakterijska svojstva. Iako čaj od paprene metvice obično nema nuspojava, možda biste ga trebali izbjegavati ako imate refluks kiseline (gastroezofagealni refluks).
cajevi virusi prehlada gripa koronavirus ljekovito bilje

Zdravlje u šalici: čajevi pomažu u borbi protiv virusa

Poznato je da virusi obično navale u ovo doba godine. Priroda je najveća ljekarna a topli i okrepljujući čajevi...

SAZNAJTE VIŠE
  • Rooibos čaj – Rooibos čaj je biljna mješavina bez kofeina koja potječe iz Južne Afrike. Također poznat kao afrički grm, crveni čaj te majčino čudo. Ima sličnu boju kao i čaj od hibiskusa. Pripisuje mu se snažno antioksidativno djelovanje, može ublažiti upale, doprinijeti prevenciji dijabetesa tip 2 te poboljšati zdravlje kože.
  • Čaj od hibiskusa – Trpki okus i tamnocrvena boja čaja od hibiskusa razlikuju ga od ostalih čajeva na ovom popisu. Osim što ublažava upalu, čaj od hibiskusa može poboljšati zdravlje jetre i sniziti krvni tlak.

Ma koji čaj odabrali, bio na našoj listi ili ne, vaše će vam tijelo, kao i um, biti zahvalni. Stoga danas nazdravimo Međunarodnom danu čaja s toplom šalicom omiljenog čaja, zahvalni na zdravlju koje nam pruža najveća biljna ljekarna na svijetu – priroda.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button