Ljekovito bilje - 23. srpnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Katarina Fehir Šola, mag. pharm., Ljekarna Bjelovar, ADIVA Plus sadržaj

Iz povijesti fitoterapije: medicina svete Hildegarde

Sveta Hildegarda iz Bingena koja je živjela na prijelazu iz 11. u 12. stoljeće, bila je iznimna žena s dubokim poznavanjem čovjeka i ljekovitog bilja. Za sobom je ostavila spise za oko 2.000 ljekovitih pripravaka

fitoterapija ljekovito bilje alternativna medicina

Fitoterapija ili liječenje ljekovitim biljkama poznato je od davnina. Unatoč iznimnim dosezima suvremene farmacije i medicine, ljekovite biljke imaju svoje mjesto u liječenju i samoliječenju. Osim suvremene fitoterapije koja koristi biljne vrste koje su opisane u stručnoj i znanstvenoj literaturi, zastupljeni su i nekonvencionalni  oblici liječenja (narodna medicina). Tu pripada i Hildegardina medicina koja se osobito prakticira na njemačkom govornom području, ali je popularna  i diljem svijeta.

Komplementarna vs. alternativna medicina

Tajna stara 800 godina

Sveta Hildegarda iz Bingena (1098.– 1179.),  jedna je od najneobičnijih i najfascinantnijih žena svih vremena. Bavila se medicinom i prirodnim znanostima, pisala je i skladala pjesme, a izmislila je čak i vlastito pismo. U svojim spisima, sveta Hildegarda pruža  mnoštvo savjeta o prehrani i bogatstvu što ga sadrže namirnice, a njezina su otkrića i danas, 800 godina kasnije, vrlo aktualna. Njene recepture bile su tajne 800 godina. Liječnik dr. Gottfried Hertzka posvetio se istraživanju i razvoju Hildegardine medicine te je prvi čovjek koji je pročitao Hildegardine knjige. Trebalo mu je 20 godina da ih prevede s latinskog jezika na njemački i tako svijetu dade niz vrijednih lijekova. Osam i pol stoljeća nakon smrti ove svetice, znanost potvrđuje djelovanje lijekova koje je Sveta Hildegarda napisala. U proteklih 40-ak godina ispitali su više od 500 lijekova i postupaka prema njezinim receptima. Njezini savjeti pokazali su se uspješnim na tisućama bolesnika. Iako osobno nikada nije prakticirala medicinu, za sobom je ostavila spise za oko 2000 ljekovitih pripravaka.

Oprost i šest osnovnih životnih pravila

Njen holistički pristup gledao je na čovjeka kao cjelinu. Ljudima je poručila:

“Mnogi od vas traže lijekove, ali bitno je da krenete od sebe, jer su mnoge vaše fizičke bolesti manifestacija psihičkih povreda. Oprostite i krenite dalje.“

Za zdravlje i vitalnost treba se pridržavati šest temeljnih životnih pravila koja čovjeku nisu dana po naravi. Ova bi načela svatko trebao dnevno primjenjivati i slijediti iz osobne odgovornosti za duhovno i tjelesno zdravlje.

„Bez ovih je pravila održavanje zdravlja ili ponovno zadobivanje zdravlja nemoguće:

  • Pravilno birajte prehrambene namirnice
  • Živite u skladu s prirodom
  • Dovedite kretanje, odmor i molitvu u zdravu ravnotežu
  • Dovedite u ravnotežu san i budnost radi oporavka napetih i izmorenih živaca
  • Provodite detoksikaciju krvi, limfe i vezivnoga tkiva
  • Unaprjeđujte svoje duhovno zdravlje, a time i svoj imunitet, preobražavajući negativnost svojih briga, muka i ovisnosti u pozitivnu snagu ljubavi i radosti.“

Recepti koji vrijede i danas

Hildegardini recepti se zbog cjelovitog holističkog pristupa liječenju danas mogu smatrati alternativom službenoj medicini. U njenim receptima za svaku biljku je navedena indikacija, sastav i oblik ljekovitog pripravka, uputa o načinu upotrebe. Neke od opisanih ljekovitih biljaka nalaze primjenu i u suvremenoj fitoterapiji.

Tako kadulja (Salvia officinalis, Lamiaceae) u Hildegardinoj medicini ima primjenu kod infekcije mokraćnih putova. Hildegarda navodi: „Tko zbog hladnoće želuca ne može zadržavati mokraću, neka skuha kadulju u vodi, procijedi je kroz krpu i često pije taj uvarak i izliječit će se.“. Kadulja je, prema Hildegardi, korisna i u detoksikaciji organizma od otrova iz okoliša: „Uzmi kadulju, usitni je u prah i jedi taj prah na kruhu i on će smanjiti preobilje tvojih štetnih sokova.“. Istu biljku preporučuje i protiv zadaha iz usta: „Ako se nekom izlijeva sluz ili ako netko ima dah neugodna mirisa, neka skuha kadulju u vinu, procijedi uvarak kroz krpu i često ga pije, pa će se štetni sokovi i sluz u njemu smanjiti.“.

Ljekovite biljke kasalj disni putevi

Zdravlje iz prirode: Koje su ljekovite biljke dobre za dišne organe

Ljekovite biljke često djeluju na produktivan kašalj tako što potiču dodatnu produkciju, čime se sluz razrjeđuje te pacijent lakše...

SAZNAJTE VIŠE

Tako su glasili njezini recepti. Danas u suvremenoj fitofarmaciji, prema ATK (anatomsko-terapijsko-kemijskom) sustavu razvrstavanja, kadulja se kao droga s eteričnim uljem koristi za smanjenje upalne reakcije (antiflogistik) i kao sredstvo za smanjenje znoja (antihidrotik). U današnjoj narodnoj medicini koristi se pak kod gastrointestinalnih tegoba, problema s grlom i usnom šupljinom te kod kožnih problema.

Iako liječenje fitoterapijom smatramo sigurnim, a u većini slučajeva i jest tako, potreban je dodatan oprez pri korištenju. Stoga je jako važno da se prije korištenja bilo koje terapije u samoliječenju posavjetujete s ljekarnikom.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button