Ljekovito bilje - 14. veljače 2020.
AUTOR ČLANKA - Frane Herenda, mag. pharm.

Zdravlje iz prirode: Koje su ljekovite biljke dobre za dišne organe

Ljekovite biljke često djeluju na produktivan kašalj tako što potiču dodatnu produkciju, čime se sluz razrjeđuje te pacijent lakše iskašlje sekret

Ljekovite biljke kasalj disni putevi

Respiratorne infekcije, posebno kod djece, iznimno su česte tegobe. Dapače, kod djece je uobičajeno deset respiratornih infekcija i/ili temperatura godišnje pa su djeca predškolske dobi zapravo bolesna jednom mjesečno. I nije riječ ni o kakvom „lošem imunitetu“, nego o normalnom procesu njegova stvaranja. U podlozi su većinom virusne infekcije, a ako i jest bakterijska, obično je riječ o superinfekciji, odnosno bakterija izazove infekciju nakon što je virus pripremio teren. Koriste se različite ljekovite biljke koje djeluju na kašalj i dišni sustav.

Zaustavite upalu dišnih putova na vrijeme

Biljni sirupi i čajevi djeluju na kašalj

Iz narodne medicine vučemo niz biljaka s djelovanjem na kašalj. Biljke često djeluju na produktivan kašalj, odnosno koristimo njihovu sposobnost da potaknu dodatnu produkciju, čime se sluz razrjeđuje te pacijent lakše iskašlje sekret. Obično se koriste sirupi ili čajevi. Iako sirupi i čajevi djeluju tako da ih popijemo, oni djeluju sistemski. Eterična ulja se također mogu primjenjivati drugim putevima (rektalno, oralno…) da bi djelovala sistemski, no radi sigurnosti pri njihovoj upotrebi potrebni su oprez i predznanje.

Inhaliranje eteričnih ulja uz oprez

Eterična ulja su prirodan izbor kod respiratornih tegoba i najlogičniji su odabir za inhalaciju. Naravno, to ne znači da su bezopasna. Imamo više eteričnih ulja koja smijemo inhalirati, no moramo se držati mjera opreza i pravila inhaliranja: 1 kap eteričnog ulja stavi se u posudu s vrućom vodom (koja štiti oči od eteričnih ulja), inhalira se minutu, potom slijedi minuta pauze, doda se još jedna kap i postupak se ponavlja ukupno deset minuta. A potom i u drugom dijelu dana. Oprez je potreban kod pacijenata s astmom i opstrukcijama jer može pogoršati trenutačno stanje.

Koja eterična ulja koristiti

Eterična ulja koja se obično koriste su ravensara, eukaliptus radiata, eukaliptus globulus (ne kod mlađih od dvije godine!) i čajevac. Te biljke imaju antivirusno djelovanje, slabije djeluju na bakterije (osim čajevca), a mogu djelovati i na kašalj. Kod bora i jele potreban je oprez kad je riječ o predškolskoj djeci. Imaju slabo antivirusno djelovanje, no olakšavaju disanje. Eukaliptus radiata sigurno je eterično ulje koje objedinjuje antivirusna svojstva ravensare te olakšanje disanja bora i jele. Ako ga koristite u inhalatoru s fiziološkom otopinom, budite oprezni, kako zbog vašeg djeteta (pazite koja ulja i maksimalno jedna do dvije kapi), ali i zbog uređaja, da ga eterična ulja ne oštete. Upotrebljavate li difuzer, pazite na oči i udaljite se desetak centimetara.

Šmrcanje, grlobolja i promuklost mogu se ublažiti čajem ili inhalacijom

Sam svoj majstor za nos i grlo – top savjeti za samopomoć

Nos je dulje začepljen, kašalj nikako ne prestaje, a zbog promuklosti se morate boriti za svaki glas. Doznajte kako...

SAZNAJTE VIŠE

Izbjegavajte direktno stavljanje eteričnih ulja na kožu

Eterična ulja se, naravno, mogu koristiti i preko kože. To su iznimno malene molekule koje dobro prodiru u strukture kože i, nemojmo zaboraviti, imaju sistemsko djelovanje. Nemojte nikada direktno stavljati eterična ulja na kožu, makar se radilo i o poprilično sigurnoj ravensari. Kad je riječ o djeci, ograničite se na 5% eteričnog ulja ravensare ili eukaliptus radiate. I pazite, ne znači ništa ako je manja koncentracija eteričnih ulja, a namaže se velika površina tijela – svejedno se dobije velika doza koja može djelovati neželjeno.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button