Koža, kosa i nokti - 19. prosinca 2018.
AUTOR ČLANKA - Frane Herenda

Blagdanska aromaterapija: Mirisna eterična ulja

Kada govorimo o aromaterapiji u zimsko doba, uvijek nam je prvo na pameti zaštita od virusa. U tu svrhu u difuzeru možemo koristiti sad već dobro poznata antivirusna eterična ulja

Suha eterična ulja

Kada govorimo o antivirusnim eteričnim uljima, na prvom je mjestu ravensara (ravintsara, Cinnamomum camphora kemotip cineol) – koja se smatra sigurnim eteričnim uljem i za djecu i za odrasle, naravno u dopuštenim koncentracijama.

Kad se kaže da je nešto sigurno, uvijek treba paziti na to za koga i u kojoj dozi se primjenjuje. Primjerice, jedna je majka željela primijeniti nerazrijeđenu ravensaru na malom djetetu. Forumi kažu svašta, ali koncentracija za dijete nikako ne bi trebala prelaziti 5% i treba je stavljati na manju površinu kože, poput prsa.

Ravensara djeluje antivirusno i lagano stimulira imunitet. Oprez je potreban kod trudnica i osoba s opstruktivnim bolestima dišnih putova. Dakle, ako djetetu treba salbutamol, uklonite ravensaru iz prostorije.

Eterična ulja eukaliptusa

Isto vrijedi i za eterično ulje eukaliptus radiata. Sigurno je u drugim slučajevima, no kod opstrukcija ga treba izbjegavati. Osim cineola, sadrži i pinene koji povećavaju zasićenost hemoglobina kisikom i „otvaraju bronhe“ – upravo ono zbog čega volimo borove i jele (plus dodatni antivirusni učinak cineola). Eukaliptus radiata je u neku ruku kombinacija djelovanja ravensare i bora.

>>Dok nam se domovima šire mirisi ukrašenih jelki i borova, korisno je prizvati u sjećanje i njihovu ljekovitost, posebice zimi, kad nam prijete virusi, a reumatske bolesti pokazuju zube<<

Nešto je veći oprez potreban s eukaliptus globulusom. Njega treba izbjegavati kod djece mlađe od dvije godine zbog prisutnosti ketona koji mogu djelovati neurotoksično.

Ako smo poželjeli da nam difuzer prostorijom rasprši eterična ulja za raspoloženje i smirivanje koje je svima tako potrebno u božićno vrijeme, najbolje je koristiti nekoliko eteričnih ulja – naranča, mandarina, prava lavanda i ylang-ylang. Naranča, lavanda i ylang su uistinu eterična ulja namijenjena za opuštanje.

Kombinacija naranče i ylanga idealan je blagdanski izbor. No moderna božićna drvca sve manje mirišu kako bi trebala te očito produciraju manje pinena pa pokraj drvca u difuzer stavite eterično ulje bora ili jele i problem je riješen. Dok gledate filmove „Ben Hur“ i „Sam u kući“, vaša dnevna soba mirisat će točno kako treba.

Ne preporučuje se korištenje ulja klinčićevca i kore cimetovca. To se možda na prvu čini kao dobra ideja jer su to ipak mirisi kuhanog vina, no bolje ih je izbjegavati. Klinčićevac je iritativno, a kora cimetovca vrlo iritativno eterično ulje. Jedna kap u prostoru neće biti problem, ali više može iritirati sluznice i oči, a rukovanje njima može prouzročiti nadražaje na koži. Dakle, kuhano vino sa začinima – da, a eterična ulja klinčićevca i kore cimetovca ulja su za farmaceute.

Držite se sigurnih eteričnih ulja i ne koristite ih ako ne znate dovoljno o njima.

Suho ulje sa šljokicama

I za kraj jedan mali recept za božićnu oleoterapiju – napravite suho ulje sa šljokicama. Većina žena rado ga koristi u ovo doba godine pa zašto biste kupovali skupa ulja kad možete sami napraviti jednostavnu varijantu.

Potrebno vam je:

  • Cetiol Ultimate 30%
  • hladno tiješteno ulje kukui 69%
  • eterično ulje naranče 0,5%
  • eterično ulje ylang-ylang 0,5%
  • zlatne šljokice na vrh žličice (ili po želji)

Dodajte u čašu po 10 kapi svakog eteričnog ulja. O kombinaciji eteričnog ulja ylanga i naranče već smo pisali. Ove će koncentracije biti dovoljne. Znamo da su blagdani i da ste čuli da ylang-ylang ima afrodizijska svojstva i za muškarce i za žene, no ne pretjerujte.

Dodajte 20 g pojačivača apsorpcije Cetiol Ultimate, ubrzat će apsorpciju vašeg suhog ulja i ostaviti puderasti osjet na koži. Ulje kukui se vrlo brzo apsorbira pa dodajte i njega.

Na samom kraju, nisu nužne, no ako vas vesele, dodajte zlatne šljokice. Sigurne su za kožu, ne idu u izračun u recepturi i nisu skupe. Promiješajte štapićem i ulijte u bočicu s kapaljkom.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button