Koža, kosa i nokti - 18. lipnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Sanja Petek Modrić, dr. med., spec. dermatovenerolog, Poliklinika Viva-derm, Varaždin

Počinje sezona komaraca: kad te svrbi, ne češi se

Ubodi komaraca najčešće predstavljaju neugodu, ma koliko jaka ona bila. Vrlo su rijetki slučajevi teških alergijskih reakcija i oni se uglavnom ne viđaju u praksi

ubodi komaraca pomoc koza njega krema svrbez cesanje samopomoc

Gotovo da i nema osobe koja neće imati reakciju na ubod komarca. Na mjestu uboda mogli biste osjetiti svrbež, uobičajeno se pojavljuje crvenilo, a mogla bi biti i oteklina. Naime, komarac pri ubodu ispušta svoju slinu u vašu kožu zbog čega se iz stanica oslobađa histamin, tvar odgovorna za kožne reakcije.

Dosadne krvopije: Učinkoviti, a jednostavni načini da se riješite komaraca

Najčešće su reakcije bezazlene, no kod jako malog broja osoba može postojati i ozbiljna alergija na ubod komaraca poznata kao „skeeter“ sindrom. U tom slučaju bit će potrebna i hitna liječnička pomoć.

Ovisno o kraju u kojem se nalazite, komarci mogu biti i prijenosnici ozbiljnih zaraznih bolesti poput denga groznice, malarije te bolesti Zapadnog Nila. Ove se bolesti uglavnom vezuju uz tigraste komarce koji su se, nažalost, već udomaćili i u Hrvatskoj. Ipak, od malarije u Hrvatskoj nećete oboljeti, slučajeva denga groznice bilo je manje od pet u više od 10 godina i to na području Pelješca, a posljednje priopćenje Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo iz 2018. godine govori o ukupno 50-ak slučajeva bolesti Zapadnog Nila.

Mjere samopomoći

Ubod komarca može izazvati doista neugodan svrbež. Iako je to savjet kojeg je teško pridržavati se, najbolje što biste mogli učiniti kako biste ublažili neugodne simptome jest – ne češati se.

Najbolje mjere samopomoći uključuju pranje mjesta uboda vodom i sapunom, hlađenje ledom (ne stavljajte ga izravno na kožu već umotanog u komadić tkanine ili slično), kao i nanošenje antihistaminske masti, gela ili kreme.

Antihistaminske masti, gelovi i kreme značajno mogu olakšati svrbež i neugodnu iritaciju, a ujedno sudjeluju u obnavljanju gornjeg sloja epidermisa (vanjski sloj kože) oštećenog, primjerice, češanjem. Kao što im i sam naziv kaže, oni blokiraju djelovanje histamina oslobođenog iz stanica i većinom vrlo brzo smiruju svrbež i crvenilo. Pritom imaju i lokalni anestetički učinak koji je gotovo trenutan.

Alergijska reakcija

Kada je riječ o težoj alergiji na ubod komaraca, ona je doista izuzetno rijetka pojava i gotovo se ne viđa. Kod osoba alergičnih na ubode komaraca mjesto uboda jako natekne i pocrveni, a pacijent može razviti i vrućicu. Reakcija se razvija brzo, uobičajeno unutar nekoliko sati.

Ako simptomi nisu ekstremni, poput onih koji se odnose na anafilaksiju, stanje koje traži hitnu medicinsku pomoć (takve reakcije se ipak kod komaraca i ne viđaju), reakcija se može ublažiti ledom, kao i antihistaminskim mastima, gelovima ili kremama. Liječnik bi vam u tom slučaju mogao propisati i topički kortikosteroid.

Međutim, ako riječ o, primjerice, ubodu stršljena, situacija postaje ozbiljnija. Reakcije na njihov ubod mogu također biti blaže i trajati nekoliko sati ili dana. Te blaže reakcije uključuju crvenilo i otečenost područja oko uboda, bol, svrbež, a moguće je i krvarenje. Pri njihovom ublažavanju također mogu pomoći mjere poput hlađenja mjesta uboda ledom te korištenja topičkih, često i oralnih antihistaminika.

PROMO
ljeto nadrazena koza crvenilo svrbez peckanje alergije osip urtikarija Fenistil

Ljetne tegobe kože: što sve može uzrokovati crvenilo i svrbež

Različiti su uzroci koji mogu nadražiti kožu i izazvati crvenilo i osjećaje svrbeža ili peckanja. To mogu biti alergijske...

SAZNAJTE VIŠE

No u slučaju uboda stršljena češće su teže alergijske reakcije, pa i ona najteža, anafilaksija. Otrov stršljena sadrži histamine koji ove reakcije potiču. Anafilaksija je, znamo, vrlo ozbiljno i po život opasno stanje koje uključuje simptome poput oticanja kože, ali i grla, otežanog disanja, stezanja u prsima, mučnine, povraćanja, znojenja i šoka. Može se dogoditi brzo i može biti fatalna u kratkom vremenu. Stoga se, u slučaju uboda stršljena, svakako preporučuje hitno otići liječniku, odnosno potražiti hitnu medicinsku pomoć.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button