promo signPROMO ČLANAK

Savjetodavne kampanje - 17. lipnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Adiva

Ljetne tegobe kože: što sve može uzrokovati crvenilo i svrbež

Različiti su uzroci koji mogu nadražiti kožu i izazvati crvenilo i osjećaje svrbeža ili peckanja. To mogu biti alergijske reakcije na bilo koji alergen koje izazivaju koprivnjaču ili urtikariju, odnosno osip i crvenilo na koži

ljeto nadrazena koza crvenilo svrbez peckanje alergije osip urtikarija Fenistil

Reakcija kože javlja se nakon uboda insekata, ponajprije komaraca i papatača, ali i pčela, osa i pauka ili pak morskih žarnjaka kao što su meduze ili vlasulje te pri dodiru s mnogim biljkama, poput koprive. Urtikarija se javlja i kao alergijska reakcija na dlaku životinja, kemijske tvari poput deterdženata, lateksa ili metalnog nakita ili nekog sastojka kozmetičkog proizvoda, prašinu ili prljavštinu. Alergija na pojedine namirnice: mlijeko, kikiriki, jagode, školjke ili suhomesnate proizvode može se očitovati i kao kožna alergija.

Nadražena koža može narušiti kvalitetu života

Pretjerano izlaganje suncu ili nedostatna zaštita izložene kože može uzrokovati i opekline od sunca i alergijsku reakciju, koja se zove fotodermatoza. Ona ima iste simptome kao i ostale kožne alergije, osip koji svrbi i najčešće se javlja na koži lica, vrata, prsa i pregibima ruku ili nogu.

Ove tegobe nisu ozbiljne, no one odraslima, a pogotovo djeci predstavljaju znatnu smetnju i treba ih čim prije liječiti. Svrbež, odnosno pruritus, ovisno o zahvaćenoj površini kože, može biti toliko iritantan da narušava kvalitetu života, otežava igru, rad ili spavanje. Ako se nadražena koža češe, stvaraju se ranice koje se mogu inficirati i mogu dovesti do znatnog pogoršanja stanja.

Uzrok alergijskih reakcija

Alergijske reakcije kože nastaju zbog reakcije na alergen, pri čemu se u koži oslobađa histamin. Histamin je posrednik pri imunološkom odgovoru kako bi se tijelo branilo, no kod nekih osoba izaziva pretjeranu reakciju kože sa simptomima upale i osjećajima svrbeža ili pečenja.

PROMO
Fenistil gel

Smiruje i hladi kad najviše svrbi

Fenistil pomaže smiriti nadraženu kožu i svrbež uzrokovan alergijama, opeklinama od sunca ili ubodima insekata te pruža brzo i...

SAZNAJTE VIŠE

Prednosti gela za njegu nadražene kože

Upaljenu i nadraženu kožu koja je crvena, svrbi ili peče treba hladiti i treba koristiti antihistaminski lokalni pripravak, najbolje gel za kožu. Lijek djeluje tako da blokira histamin koji se oslobađa u reakciji kože te unutar nekoliko minuta smiruje simptome. Gel ne masti, brzo se upija, ne ostavlja tragove na odjeći i ne sadrži alkohol, miris ili boju. Pogodan je i za djecu i za odrasle, nanosi se dva do četiri puta na dan, odnosno dok osjećaj svrbeža ili pečenja ne prođe.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button