promo signPROMO ČLANAK

Zanimljivosti i savjeti - 17. svibnja 2019.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Rješenje za kožne alergije: Ublažite svrbež i nadraženost kože

Ublažite svrbež koji prati reakcije na koži kao što su osipi, koprivnjača, ubodi insekata, opekline od sunca i površinske opekline (1. stupnja)

svrbež, osipi, porivnjača, ubodi insekata, opekline od sunca

Za brzo ublažavanje simptoma poput svrbeža kože dostupni su antihistaminici.

Koža služi kao barijera koja štiti tijelo od štetnih vanjskih utjecaja. Ta barijera svakoga dana dolazi u dodir s milijunima stranih tvari, alergena te onečišćujućih i nadražujućih tvari, a sve te tvari mogu izazvati reakcije tipične za kožne alergije.

Opeklina od sunca znači upalu kože

Ako je koža predugo izložena sunčevoj svjetlosti, može pocrvenjeti i postati bolna. Uzrok opeklina od sunca su intenzivne UV zrake koje sunce emitira. Mnogi ljudi nisu svjesni da opeklina od sunca znači akutnu upalu kože zbog opeklina prvog, drugog i trećeg stupnja. Kad vam je koža prekomjerno izložena suncu, tijelo u samoobrani proizvodi histamin, koji uzrokuje reakciju kože u obliku svrbeža, crvenila ili boli. Antihistaminski lijekovi blokiraju djelovanje histamina i time ublažavaju uobičajene simptome opeklina od sunca.

Fenistil - smiruje i hladi kad najviše svrbi

Bezzz panike: Kako tretirati ubode insekata?

Što se događa u tijelu nakon uboda insekta?

Nakon uboda imunološki sustav tijela reagira u samoobrani i ispušta histamin. Histamin uzrokuje nadraženost ili upalu kože, a česta je posljedica osip i svrbež. Ako se ne liječi, ugriz će u pravilu svrbjeti nekoliko dana, a zatim će se svrbež povući i rana će prirodno nestati. Za brzo ublažavanje simptoma poput svrbeža kože dostupni su antihistaminici.

Svrbež kože može biti iritantan, no tijelo vas na taj način upozorava na prijetnju.

Što je urtikarija?

Urtikarija ili koprivnjača je reakcija kože koja je karakterizirana prolaznim izgledom glatkih papula uzrokovanih iznenadnim ispuštanjem histamina u koži. Često je uzrokovana alergijskom reakcijom na lijekove (penicilin) ili hranu (začini, školjke, ribe), ali može se pojaviti zbog vježbe, topline ili uboda insekata. Uzrok je često nepoznat, ali promjene na koži mogu izazivati svrbež. Liječenje je često uspješno s antihistaminicima koji kontroliraju svrbež i ponavljanje osipa.

Neka vam boravak u prirodi ne pokvare svrbež i nadražena koža

Neka vam boravak u prirodi ne pokvare svrbež i nadražena koža

Različiti su uzroci koji mogu nadražiti kožu i izazvati crvenilo, urtikariju i osjećaje svrbeža ili pečenja. Iako ove tegobe...

SAZNAJTE VIŠE

Površinske opekline

Površinska opeklina ili opeklina prvog stupnja je vrsta opekline, koja uključuje samo gornji sloj kože. Točan uzrok svrbeža opeklina još nije poznat, ali ga barem u početku osjeća čak 90 % bolesnika.

Ublažite svrbež

Fenistil gel već nakon nekoliko minuta ublažava svrbež i nadraženost kože, a nanosi se na zahvaćeno područje dva do četiri puta na dan. Pogodan je za djecu i odrasle. Također sadrži učinkovit antihistaminik dimetindenmaleat, koji blokira alergijske reakcije čije su posljedice crvenilo i svrbež. Ugodno hladi i umiruje kožu te smanjuje svrbež.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

 Žigovi su u vlasništvu ili licencirani GSK grupi društava. ©2019 GSK grupe društava ili njenog davatelja licence. CHAD/CHFENI/0023/19, 05/19

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button