Savjetodavne kampanje - 17. svibnja 2019.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Neka vam boravak u prirodi ne pokvare svrbež i nadražena koža

Tijekom svibnja ADIVA ljekarne provode savjetodavnu kampanju o ublažavanju svrbeža te tretiranju uboda insekata. Zatražite stručni savjet ADIVA ljekarnika o spomenutoj tegobi

Neka vam boravak u prirodi ne pokvare svrbež i nadražena koža

Svrbež i pečenje kože, ovisno o zahvaćenoj površini kože, mogu biti toliko iritantni da narušavaju kvalitetu života, otežavaju igru, rad ili spavanje.

Različiti su uzroci koji mogu nadražiti kožu i izazvati crvenilo, urtikariju i osjećaje svrbeža ili pečenja. Iako ove tegobe nisu ozbiljne, one odraslima, a pogotovo djeci predstavljaju znatnu smetnju i treba ih čim prije liječiti.

Svrbež i pečenje kože, ovisno o zahvaćenoj površini kože, mogu biti toliko iritantni da narušavaju kvalitetu života, otežavaju igru, rad ili spavanje. Ako se nadražena koža češe, stvaraju se ranice koje se mogu inficirati i dovesti do znatnog pogoršanja stanja.

Rješenje za kožne alergije: Ublažite svrbež i nadraženost kože

Alergijske reakcije kože

Alergijske reakcije kože nastaju zbog reakcije na alergen, pri čemu se u koži oslobađa histamin. Histamin je posrednik pri imunološkom odgovoru kako bi se tijelo branilo. No kod nekih osoba izaziva pretjeranu reakciju kože sa simptomima upale kože i osjećajima svrbeža ili pečenja. Javljaju se i u djece i u odraslih, s jednakim intenzitetom, no odrasli ih lakše podnose.

Reakcija kože javlja se nakon uboda insekata, ponajprije komaraca i nevida, ali i pčela, osa i pauka ili pak morskih žarnjaka meduze ili vlasulje. Isto se događa i pri dodiru s mnogim biljkama. Najbolji je primjer kopriva, po kojoj je i simptom nadražene kože, odnosno crveni osip koji svrbi, nazvan koprivnjača ili urtikarija.

Kod nekih osoba urtikariju izaziva alergijska reakcija na dlaku životinja, kemijske tvari poput deterdženata, lateksa, metalnog nakita ili nekog sastojka kozmetičkog proizvoda, na prašinu ili prljavštinu, kao i klimatski uvjeti poput hladnoće i vrućine. Alergija na pojedine namirnice: mlijeko, kikiriki, jagode, školjke ili suhomesnate proizvode također se može očitovati kao kožna alergija, s pojavom crvenog osipa i osjećajem svrbeža.

Čuvajte se pretjeranog izlaganja suncu

Pretjerano izlaganje suncu ili nedostatna zaštita izložene kože može uzrokovati i opekline od sunca i alergijsku reakciju, koja se zove fotodermatoza. Fotodermatoza ima iste simptome kao i ostale kožne alergije, osip koji svrbi i najčešće se javlja na koži lica, vrata, prsa i pregibima ruku ili nogu. Fotodermatoza može nastati i kao nuspojava nekih lijekova, kod kojih se tijekom terapije treba sklanjati sa sunca.

Zaštitite se i spriječite alergiju na sunce

Pripremite se na vrijeme: Zaštitite se i spriječite alergiju na sunce

Sunce nas raduje, daje nam život i neophodno je za dobro zdravlje, no njegovo je UV zračenje izvor brojnih...

SAZNAJTE VIŠE

Opekline od sunca ostavljaju trajne posljedice na koži

Opekline od sunca nastaju zbog oštećenja površinskog sloja kože zbog djelovanja ultraljubičastog zračenja i ponekad mogu biti vrlo ozbiljne, čak do drugog ili trećeg stupnja opekline. Javlja se crvenilo, oteklina, mjehuri i osjećaj pečenja, a koža se tjednima oporavlja.

No, ne treba zaboraviti da opekline od sunca ostavljaju trajne posljedice na koži. Ona je dugo vremena vrlo osjetljiva i podložna raznim upalama, a kod nekih osoba nastaju i promjene u dubljim dijelovima što kasnije može biti povezano s tumorom kože.

Kako tretirati nadraženu kožu?

Upaljenu i nadraženu kožu koja je crvena, svrbi ili peče treba hladiti i koristiti antihistaminski lokalni pripravak, najbolje gel za kožu. Lijek djeluje tako da blokira histamin koji se oslobađa u reakciji kože te unutar nekoliko minuta smiruje simptome.

Gel ne masti, brzo se upija, ne ostavlja tragove na odjeći i ne sadrži alkohol, miris ili boju. Pogodan je i za djecu i za odrasle, nanosi se dva do četiri puta na dan, odnosno dok osjećaj svrbeža ili pečenja ne prođe.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button