Alergije - 10. listopada 2017.
AUTOR ČLANKA - Sanja Petek Modrić

Pocrnite pametno: Izbjegnite ružne mrlje i pripazite na parfem, kremu i sapun

Ljeti je koža neprestano izložena djelovanju sunca. Lijepo je vidjeti brončanu put, ali u današnje vrijeme sve je razvijenija svijest o štetnom utjecaju ultraljubičastih zraka

kako pocrniti i izbjeći tamne mrlje

Upravo zbog ultraljubičastih zraka koža prerano stari, gubi elastičnost, a može se razviti i karcinom kože. Uostalom, već i sama preplanulost koju toliko volimo zapravo je siguran znak da je koža već oštećena ultraljubičastim zračenjem. Želimo li sačuvati zdravlje kože, našeg najvećeg organa, moramo se vrlo oprezno izlagati djelovanju sunca.

Pojedine biljke sadrže fototoksične tvari i na mjestima kontakta kože s biljkom uzrokuju crvenilo, mjehure, svrbež i pečenje, a među tim biljkama su limun, celer, a i neke vrste cvijeća 

Što su fotodermatoze

To su bolesti kože koje su uzrokovane djelovanjem ultraljubičastih zraka. Fotodermatoze se mogu javiti i bez dodatnog djelovanja tvari koje ih pobuđuju, odnosno pojačavaju učinak UV zraka na kožu. Opekline od sunca ili takozvani solarni dermatitis je fotodermatoza koja se najčešće vidi, a za čiji nastanak nije odgovorna fotosenzibilizirajuća tvar. No, u nemalom broju slučajeva, uz sunce, na kožu djeluju i neke tvari iz okoline ili one koje nastaju u organizmu kao produkti metabolizma, a koje pojačavaju učinak sunca na kožu, pa time i reakciju same kože.

Fototoksične dermatoze

Fototoksične dermatoze nastaju kao posljedica zajedničkog djelovanja neke fotosenzibilizirajuće tvari i sunčevih zraka, stvarajući na koži reakciju sličnu opeklini. Takve fototoksične reakcije relativno su česte, jer gotovo svaka osoba može doći u dodir sa “sumnjivom” tvari koja će na koži, uz djelovanje sunca, izazvati određenu, često i vrlo burnu reakciju. Te fotosenzibilizirajuće tvari mogu djelovati na kožu nakon resorpcije iz probavnog trakta (primjerice, određene vrste lijekova mogu biti odgovorne za nastanak fototoksičnih dermatoza, kao što su tetraciklini) ili izravnim dodirom.

Jedna od najčešćih fototoksičnih reakcija je ona koja nastaje nakon lokalne primjene fototoksičnih tvari iz kozmetičkih sredstava: parfema, krema, sapuna… Ta sredstva mogu sadržavati sastojke poput ulja bergamota, koje će nakon izlaganja suncu na koži izazvati pojavu crvenila te manjih i većih mjehura. Nakon nekog vremena na tim će mjestima ostati ružne smeđe mrlje – hiperpigmentacije.

Čest je i tzv. phytophotodermatitis, odnosno toksični dermatitis uzrokovan kontaktom s biljkama. Naime, pojedine biljke sadrže fototoksične tvari poput furokumarina koji, uz djelovanje zraka UVA spektra, na mjestima kontakta kože s biljkom (najčešće travom) uzrokuju crvenilo, mjehure, svrbež i pečenje. Među biljkama koje bi mogle izazvati takvu reakciju spominju se limun, celer, a i neke vrste cvijeća.

Slične promjene, ali po cijelom tijelu, mogu nastati nakon konzumacije nekih tvari, najčešće lijekova

Fotoalergijske dermatoze

Kod takozvanih alergijskih fotodermatoza ulogu igraju i imunosni mehanizmi. Kod manjeg broja ljudi određene tvari koji se nazivaju fotoalergenima uzrokuju alergijsku reakciju nakon ponovnog kontakta s tom tvari. Upravo to ponovno izlaganje alergenu pokreće cijelu kaskadu reakcija koje rezultiraju alergijskim osipom. Fotoalergijske tvari mogu doći u izravni kontakt s kožom, poput nekih lokalnih lijekova ili tvari koje se nalaze u kozmetičkim sredstvima, te na njoj pokrenuti promjenu u obliku alergijskog kontaktnog dermatitisa – na mjestima kože izloženim alergenu i suncu javljaju se crvenilo, mjehurići, svrbež, pečenje, a na dijelovima pokrivenim odjećom takvih žarišta nema.

>>Osim što se treba pripremiti, koža se mora pažljivo izlagati sunčevu zračenju. UV zaštita je ljeti u središtu interesa, no tu je i dragocjena mirisna pomoć iz prirode.<<

Slične promjene, ali po cijelom tijelu, mogu nastati nakon konzumacije nekih tvari, najčešće lijekova, koji također mogu biti odgovorni za fotoalergijsku reakciju. U oba slučaja potrebna je sistemska, kao i lokalna terapija oboljelih dijelova kože, a svakako je potrebno zaštititi se nošenjem zaštitne odjeće te nanošenjem krema s visokim zaštitnim faktorom. U određenom broju slučajeva teško je utvrditi što je zapravo uzrokovalo razvoj kožnih problema.

Solarna urtikarija

Solarnu urtikarija predstavlja osip koji se rijetko javlja, ali je neugodan. Kod nekih osoba, za sada iz nepoznatih razloga, nakon izlaganja rendgenskim, ultraljubičastim, infracrvenim ili sličnim zrakama, na koži gotovo čitavog tijela javlja se osip karakteriziran pojavom brojnih urtika (“koprivnjača”), a koji pritom i jako svrbi. Osip može trajati nekoliko minuta ili nekoliko sati; a mogu biti prisutni i opći simptomi poput ubrzanog rada srca, pada tlaka, pa i šoka.

Ljetni prurigo

To je čest oblik kožnog osipa, koji se najčešće javlja u razdobljima od ožujka do lipnja, ali i tijekom ljetnih mjeseci. Pojavljuje se s prvim jačim izlaganjem suncu, na mjestima kože koja su najizloženija kao što su lice, dekolte, vrat i nadlaktica. Kod svakog pojedinca osip izgleda drugačije i redovito se ponavlja svake godine. Liječenje uključuje postupno izlaganje ultraljubičastim zrakama, dva do šest tjedana prije jačeg izlaganja suncu, odnosno prije odlaska na godišnji odmor, uz uzimanje određenih lijekova koji će umanjiti moguću reakciju na sunce ili smiriti već nastale upalne promjene.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button