ADIVA Plus sadržaj - 1. ožujka 2024.
AUTOR ČLANKA - Prof. dr. sc. Renata Zadro, spec. medicinske biokemije i laboratorijske medicine, Specijalna bolnica Sv. Katarina, ADIVA Plus sadržaj

Alergološko testiranje: Ne čekajte proljeće, provjerite na što ste alergični

Alergološko testiranje krvi može pružiti korisne informacije, no najprije svakako treba razgovarati s alergologom kako bi se utvrdilo koji test najbolje odgovara vašim potrebama

alergološko testiranje

Alergološko testiranje je postupak koji se koristi za identifikaciju tvari na koje ste alergični. Postoje različite metode testiranja, uključujući kožne testove, krvne testove i eliminacijske dijete. Svaka metoda ima svoje prednosti i ograničenja, pa je važno razgovarati s vašim liječnikom kako biste odabrali najprikladniji pristup.

Prednost krvnih testova

Krvni testovi za alergije mjere koncentraciju specifičnih antitijela (IgE) u krvi, koja vaše tijelo proizvodi kao odgovor na prisutnost određenih alergena. Ovi testovi mogu pružiti informacije o tome na što ste alergični i u kojoj mjeri.

Alergije – bolest modernog doba

Krvni testovi imaju nekoliko prednosti. Oni su manje invazivni od kožnih testova i nisu povezani s rizikom od alergijskih reakcija tijekom testiranja. Također, rezultati krvnih testova ne ovise o nekim medicinskim uvjetima ili lijekovima kao što je to slučaj s kožnim testovima. Krvni testovi mogu identificirati širok raspon alergena, uključujući pelud, grinje, životinjsku dlaku i slično.

Ovisno o vašim simptomima, liječnik će vam pomoći odabrati koji alergeni će se uključiti u testiranje.

Razgovor s alergologom i priprema za testiranje

Prije testiranja, provest će se razgovor s alergologom. Ovo je prilika da podijelite svoje simptome, alergijsku povijest u obitelji te druge relevantne informacije. Liječnik će vam objasniti različite vrste testova i pomoći vam odabrati onaj koji najbolje odgovara vašim potrebama.

Prije nego što se odlučite na alergološko testiranje, obavezno obavijestite svog liječnika o svim lijekovima koje uzimate, kako bi se izbjegle eventualne interferencije s rezultatima testiranja. Također, bilo bi korisno voditi dnevnik simptoma kako biste pružili dodatne informacije o mogućim okidačima alergijskih reakcija.

Od trave do drveća

U našem specijalističkom medicinsko-biokemijskom laboratoriju možete obaviti testiranje velikog broja alergena, kao što je:

  • Panel trave 1 IgE (oštrica, livadna vlasulja, ljulj, livadarka, vlasnjača)
  • Panel trave 4 IgE (obična mirisavka, ljulj, trska, raž, vunenasta medunika)
  • Panel korov 5 IgE (ambrozija, pelin, proljetna ivančica, maslačak, zlatnica), uspravna crkvina
  • Panel drveća 5 IgE (joha, lijeska, brijest, vrba, topola)
  • Panel drveća 6 IgE (javor, breza, bukva, hrast, orah) maslina,  čempres
  • Panel prašina 1 IgE (europske grinje, američke grinje, kućna prašina, žohar)
  • Panel životinje 2 IgE (epitel mačke, epitel psa, epitel zamorca, štakor, miš)
  • Panel plijesan 1 IgE (Penicilijum, Kladosporije, A. fumigatus, C. albicans, Alternaria tenuis)
epidemija alergija

Preosjetljivost epidemijskih razmjera: najčešće alergije suvremenog čovjeka

Zašto se javljaju alergije i zašto neke osobe tako burno reagiraju na neki alergen, znanstvenici još nisu otkrili, ali...

SAZNAJTE VIŠE

Rezultati krvnih testova dostupni su nakon nekoliko dana. Važno je napomenuti da visoke razine specifičnih antitijela ne moraju nužno značiti ozbiljnu alergijsku reakciju. Vaš liječnik će interpretirati rezultate uzimajući u obzir vašu medicinsku povijest i simptome.

Zaključno

Alergološko testiranje može biti koristan alat u upravljanju alergijskim reakcijama, ali važno je biti dobro informiran i surađivati s kvalificiranim stručnjakom. Razgovarajte sa svojim liječnikom, postavite pitanja i budite spremni na suradnju kako biste otkrili uzroke vaših alergijskih simptoma.

S pravim pristupom, možete pronaći olakšanje i poboljšati kvalitetu svog života. Stručni savjet potražite u Sv. Katarini.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button